Consumentenprijs aardappelen aanhoudend hoog |
21-6-2017 |
De consumentenprijs van aardappelen lag, ondanks de prijsdaling van ruim 2 punten in april, met 115 punten nog fors hoger dan de 107 punten vorig jaar april (2010 =100). Het niveauverschil houdt verband met de matige oogst en de goede vraag naar verwerkte aardappelen. Voor pluimveevlees is de consumentenprijs in april met bijna 2 punten relatief hard gestegen tot 113 punten, 6 punten boven het niveau van vorig jaar april. De prijzen van twee andere dierlijke eiwitbronnen, melk en varkensvlees, zijn in april met 1 punt in prijs gestegen en kwamen 5 en 4 punten hoger uit dan vorig jaar april. Brood en rundvlees bleven vrij stabiel in prijs. De eierprijs voor consumenten daalde in de vierde maand met bijna 1 punt en kwam hiermee ongeveer 3 punten lager uit dan vorig jaar april.
In de eierketen lag de producentenprijs in april zeven punten lager dan vorig jaar. De prijs af boerderij steeg in april echter met bijna 8 punten tot ruim 25 punten boven het niveau van vorig jaar. Dit komt mede doordat Pasen dit jaar laat viel en de gebruikelijke prijsstijgingen vertraagd op gang kwamen. Vorig jaar waren de prijzen af boerderij in april al weer gedaald.
In de zuivelketen zijn de producentenprijs en de prijs af boerderij in april nauwelijks gestegen, maar deze liggen wel fors hoger dan vorig jaar. Ook in de varkensvleesketen liggen de producentenprijs en de prijzen af boerderij flink hoger dan vorig jaar. De prijs van vleesvarkens is met ruim 40 punten erbij de grootste stijger onder de prijzen af boerderij.
Dit blijkt uit de voedselprijzenmonitor van Wageningen Economic Research en CBS, die de prijzen van een aantal producten volgt in drie schakels van de keten: consumentenprijs, producentenprijs en prijs af boerderij. De informatie wordt maandelijks cijfermatig vernieuwd en tweemaandelijks toegelicht. Deze update bevat een toelichting op de cijfers tot en met april 2017. |