Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Thema's > Handel en afzet
     
Handel en afzet
Kies een indicator
Veilingomzet - Bloemen

Veilingomzet van snijbloemen zakt in 2023 naar 1,9 miljard euro (-6%)
22-3-2024

De omzet van snijbloemen van Nederlandse herkomst die via Royal Floraholland werden verhandeld in 2023 bedroeg zo’n 1,9 miljard euro. Dit is een daling van bijna 6% ofwel 115 miljoen euro. Met name in de maanden februari, april en september lag de omzet lager dan in dezelfde maanden van 2022. Maart en mei waren dan weer positieve uitzonderingen in de omzet van Nederlandse bloemen via Royal Floraholland in 2023. Via deze veiling worden ook snijbloemen uit het buitenland verhandeld die niet in deze cijfers zijn opgenomen.


Aan het begin van het jaar zorgden de hoge energieprijzen ervoor dat sommige telers stopten, een teeltronde oversloegen of minder intensief teelden. Inmiddels zijn de energieprijzen gezakt en zijn er andere oplossingen gevonden om de kosten in de hand te houden. Hierdoor waren er in de laatste maanden van 2023 geen dalende volumes meer, maar is er juist een toename van de verkochte aantallen. De achterstand in omzet die aan het begin van het jaar gemaakt was kon niet meer worden ingelopen. De gemiddelde prijs maakte een tegenovergestelde beweging. Bij de terugkeer van het aanbod gedurende het jaar, zakte de gemiddelde prijs veelal onder de gemiddelde prijs voor snijbloemen in 2022.
In december 2023 werden er 7% meer verkochte aantallen geregistreerd en werd er een 9% lagere prijs betaald dan in december 2022. Wel waren er die maand twee veildagen minder ten opzichte van 2022.

In januari 2024 lijken de volumes en prijzen dezelfde ontwikkeling door te maken als de tweede helft van 2023. Bij een toename van de verkochte aantallen van 2% ging de gemiddelde prijs met bijna 9% omlaag. Een omzetafname van 7% was het gevolg. Aan het aantal veildagen kon de daling van de omzet niet liggen: deze was gelijk in beide jaren.

Met name chrysanten en lisianthus, waarvan telers vorig jaar in de winter (2022 naar 2023) hun productiecapaciteit terugschroefden, waren nu beter beschikbaar. Dit zorgde voor prijsdruk bij deze gewassen. Zowel in december als in januari nam de aanvoer van deze gewassen sterk toe. De groeipercentrages van roos, alstroemeria en gerbera en bovengenoemde gewassen kwam in de dubbele cijfers uit. Logischerwijs nam de gemiddelde prijs af. Tulp, cymbidium en hippeastrum zijn voorbeelden van gewassen die minder goed beschikbaar waren. Door het krappere aanbod stegen hier de prijzen.


Kies een sector
Contactpersoon
Jop Woltjer
070-3358155
 

Alles over
  • Algemeen
    >
  • Economie
    >
  • Maatschappij
    >
  • Milieu
    >
Referenties
• Bron data: Royal FloraHolland (vanaf 2010) en VBN (2007-2009)
• De figuren kunnen vergroot worden door onder de figuur op het icoontje te klikken. In de vergrote figuur zijn de assen en legenda,s zichtbaar en kan soms ook een andere variabele worden geselecteerd.



Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
Archief



naar boven