Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Thema's > Handel en afzet
     
Handel en afzet
Kies een indicator
Veilingomzet - Tuinplanten

Omzet van tuinplanten van Nederlandse bodem positief in 2023
22-3-2024

De omzet van tuinplanten van Nederlandse telers op Royal FloraHolland steeg in 2023 met 6% ten opzichte van 2022 tot 463 miljoen euro. Het aantal verkochte stuks daalde (-2%), maar de toename van de gemiddelde prijs vergoedde deze achteruitgang meer dan voldoende (+8%).

Hoewel het tuinplantenseizoen door slecht (tuin)weer in maart en april matig begon, maakte de maand mei de achterstand in omzet goed. Pas in de laatste twee maanden van het jaar begon de omzetvoorsprong wat af te nemen. Tot en met augustus was de voorsprong op 2022 zelfs 8%. In november daalde de omzet al en in december zette dat door, mede door twee veildagen minder dan in 2022.

Het verkochte aantal in december 2023 bleef, met een toename van 0,5%, nagenoeg gelijk aan vorig jaar. De gemiddelde prijs moest echter in de laatste maand van 2023 10% inleveren.

Het belangrijkste product helleborus kende in december juist een hoger aanbod van 10% terwijl de gemiddeld prijs daalde. Ook de gemiddelde prijzen van Chamaecyparis en Picea (ook wel gebruikt als alternatieve kerstbomen) lagen op een lager niveau dan een jaar eerder. Vooral van Picea lag het aanbod lager. Ook droge bollen, Gaultheria en de, in het relatief hogere segment voorkomende, citrus-bomen werden fors minder aangeboden.

Bij de start van 2024 moesten tuinplanten 3% aan omzet inleveren ten opzichte van januari 2023. De daling is geheel toe te rekenen aan een lagere hoeveelheid verkochte producten. Het aantal veildagen ten opzichte van 2023 was in januari 2024 gelijk. Helleborus, de belangrijkste omzetmaker in januari, kende een fors hoger aanbod, bij lagere prijzen. Dit gold ook voor decoratiematerialen . Andere producten zoals Camellia, primula en salix kenden juiste minder aanbod bij hogere prijzen. Verder halveerde het aanbod van ā€˜overige vaste plantenā€™ met hogere prijzen tot gevolg. Het beeld van de omzetontwikkeling was dus wisselend per gewas. De omzet in januari is gering ten opzichte van de maanden maart, april en mei. De ontwikkelingen in deze periode zijn meer bepalend voor de uiteindelijke omzetontwikkeling.








Kies een sector
Contactpersoon
Jop Woltjer
070-3358155
 

Alles over
  • Algemeen
    >
  • Economie
    >
  • Maatschappij
    >
  • Milieu
    >
Referenties
  • Bron data: Royal Flora Holland (vanaf 2010) en VBN (2007-2009)
  • De figuren kunnen vergroot worden door onder de figuur op het icoontje te klikken. In de vergrote figuur zijn de assen en legenda,s zichtbaar en kan soms ook een andere variabele worden geselecteerd.


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
Archief



naar boven