Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

     
Barometer agrarische sectoren
Kies een thema
Economie

Barometer: resultaten per maand - Vleeskuikenshouderij

Saldo vleeskuikens ruim boven het langjarig gemiddelde
11-10-2023
In augustus 2023 lag het saldo voor vleeskuikens nog steeds hoog in vergelijking met voorgaande jaren, met bijna 53.000 euro per bedrijf. Dit is bijna het dubbele van het langjarig gemiddelde. De resultaten zijn gebaseerd op een bedrijf met gemiddeld 100.000 reguliere vleeskuikens.

Daling in voerkosten groter dan opbrengsten  
Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne, zijn de prijzen voor vleeskuikens gestegen, met een hoogtepunt van 1,20 euro per kg rond mei vorig jaar. De prijs is sindsdien iets gedaald naar 1,13 euro per kg in augustus. Voerprijzen daarentegen zijn dit jaar met ongeveer 20% gedaald, wat resulteerde in een hoger maandsaldo in vergelijking met januari 2023.Veranderende marktcondities
De EU-productie van pluimveevlees nam in 2022 iets af, onder invloed van vogelgriep en hoge voerkosten. Hierdoor daalde de Europese export en steeg de import. De importen van verse kip kwamen voor een belangrijk deel uit Oekraïne, terwijl het diepgevroren vlees voornamelijk uit Brazilië en Thailand werd geïmporteerd. De EU-productie van pluimveevlees lijkt in 2023 redelijk op peil te blijven. Wereldwijd blijft de vraag naar pluimveevlees groot omdat het een (relatief) goedkope bron van dierlijk eiwit is.

Voortschrijdend jaarsaldo ruim boven langjarig gemiddelde  
Dankzij de hoge saldi in de afgelopen paar jaar is het voortschrijdend saldo in augustus gestegen naar 568.000 euro per jaar (5,68 euro per vleeskuiken), wat ruim 70% boven het langjarig gemiddelde saldo (2013-2022) van 3,27 euro is.
Kies een indicator
Deze informatie voor

Contactpersoon
Jop Woltjer
070-3358155
 

ReferentiesMeer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
Archief


naar boven