7.2 Achtergrond
Prijs- en volumeontwikkelingen binnen de handelswaarde
Over de internationale handel in goederen wordt doorgaans in waarde gerapporteerd. Die waarde bestaat conceptueel uit twee onderliggende componenten: het volume van de handel en de prijs van de goederen. Zo kan een stijging van de importwaarde van tarwe het gevolg zijn van een groter volume (de hoeveelheid ingevoerde tarwe in tonnen is groter), of het komt door een stijging van de prijs van tarwe. Prijs en volume kunnen op elkaar reageren: het is mogelijk dat er door een hogere prijs minder tarwe wordt ingevoerd in volume, bijvoorbeeld vanwege substitutie-effecten (invoer vervangende goederen).
De volumeverandering is vaak niet direct meetbaar, omdat de hoeveelheid verhandelde goederen niet altijd wordt opgegeven of omdat vergelijkbare producten in uiteenlopende meeteenheden, zoals gewicht of volume, worden geregistreerd. Het handelsvolume wordt daarom afgeleid uit de waargenomen waarde en prijs. Door de waarde te corrigeren voor prijsveranderingen ontstaat een berekend handelsvolume, dat over tijd beter vergelijkbaar is. Het analyseren van de volumeontwikkeling biedt in sommige gevallen meer inzicht, met name bij fysieke aspecten zoals de milieueffecten van handel of het in kaart brengen van materiaalstromen, zoals het gebruik van kunstmest in de Nederlandse landbouw.
Veranderende dynamiek in de prijs- en volumeontwikkelingen
In de jaren voor de coronacrisis werd de waardeontwikkeling van de internationale handel grotendeels bepaald door de volumeontwikkeling; de prijsontwikkeling was relatief klein. Sinds 2020 zijn de prijzen gedaald om vervolgens in de jaren erna sterk te stijgen. Daarmee zijn de cijfers over internationale handel in waarde steeds moeilijker te interpreteren. Zo blijkt uit figuur 7.1 hoezeer volumeontwikkelingen afwijken van waardeontwikkelingen bij de internationale handel. De waardeontwikkeling is de som van de prijs- en volumeontwikkeling. In 2023 en de eerste helft van 2024 wordt de waardeontwikkeling sterk gedomineerd door de prijsontwikkeling. Desalniettemin laat de volumeontwikkeling een vergelijkbare trend zien van een krimp in invoer en uitvoer in Q2-Q4 2023 en een licht positieve trend in 2024. De volumereeks is echter veel minder volatiel dan de waardereeks.
Internationale handel volgens eigendomsoverdracht en grensoverschrijding
Het CBS publiceert cijfers over de internationale handel aan de hand van twee concepten: eigendomsoverdracht en grensoverschrijding (CBS, n.d.). Bij internationale goederenhandel volgens eigendomsoverdracht gaat het om transacties waarbij een Nederlands bedrijf of persoon het economisch eigendom van de goederen overdraagt aan een buitenlands bedrijf of persoon en omgekeerd; bij grensoverschrijding gaat het om goederenbewegingen waarbij de goederen fysiek de Nederlandse landsgrens passeren zonder dat hierbij altijd sprake is van economische eigendomsoverdracht. Het CBS publiceert al cijfers over de prijs- en volumeontwikkelingen van de goederenhandel op basis van eigendomsoverdracht (CBS, 2024a). De handelswaarden in deze publicatie zijn echter gebaseerd op het concept van grensoverschrijding, waardoor de al bestaande prijs- en volumeontwikkelingen niet goed aansluiten op de hier getoonde cijfers.
Het CBS heeft nieuwe cijfers ontwikkeld over de prijs- en volumeontwikkelingen van de internationale goederenhandel volgens het concept van grensoverschrijding. Daarmee kunnen onder andere de waardeontwikkelingen van handel in landbouwgoederen in deze publicatie onderscheiden worden naar prijs- en volume-effecten. Daarnaast hebben de nieuwe prijs- en volumecijfers meer detail voor wat betreft productcategorieën, en is er informatie op landniveau beschikbaar. De productcategorieën zijn beschikbaar volgens de 3-cijferige SITC-indeling, de volume- en prijscijfers volgens eigendomsoverdracht zijn er volgens de CPA 2008 indeling. Tot slot kunnen er met behulp van de nieuwe cijfers land specifieke prijs- en volumecijfers gemaakt worden, waarbij wel opgemerkt moet worden dat de goederenportefeuille per land daarin een grote rol speelt.
De berekening van prijs- en volumeontwikkelingen begint met gedetailleerde handelsdata op productniveau (bijvoorbeeld GN8-producten zoals tomaten). Voor elke handelstransactie is informatie beschikbaar over de waarde en de hoeveelheid. Het lastige is dat de hoeveelheden niet altijd op dezelfde manier worden uitgedrukt: soms in tonnen, soms in kisten. Om dit probleem op te lossen, wordt voor elke transactie (per bedrijf) een eenheidsprijs berekend. Dit is simpelweg de waarde gedeeld door de hoeveelheid (bijvoorbeeld euro’s per ton tomaten). Voor een bepaald product wordt daarna gekeken hoe deze eenheidsprijs binnen het bedrijf verandert van jaar t naar jaar t+1. Onrealistische prijsveranderingen worden verwijderd met behulp van een selectie voor uitbijters. Vervolgens worden deze prijsveranderingen opgeteld (geaggregeerd) tot een gemiddelde prijsverandering voor het productniveau (GN8) zonder de bedrijven. Hierbij wordt de waarde van de transacties in jaar t gebruikt als gewicht (hoe groter de waarde, hoe meer impact op het gemiddelde). Daarna worden de prijsveranderingen verder geaggregeerd naar bredere productgroepen, zoals GN2. De volumeontwikkeling wordt uiteindelijk berekend door de waardeontwikkeling te corrigeren voor de prijsontwikkeling. Dit geeft inzicht in hoeveel meer of minder producten er daadwerkelijk zijn verhandeld, los van prijseffecten.