Internationale handelspositie landbouwgoederen

Laatste update: 6 juni 2024 Update frequentie: Jaarlijks

Internationale handelspositie landbouwgoederen

Laatste update: 6 juni 2024 Update frequentie: Jaarlijks

Belangrijkste handelslanden van agrarische goederen

Op deze pagina vindt u de belangrijkste landen voor de handel in agrarische goederen. Hierbij worden alle landen uit de wereld met elkaar vergeleken op basis van de Comtrade-database. Deze database wordt gevuld met cijfers van landelijke statistiekbureaus, die hun gegevens continu vernieuwen.


Nederland is in 2023 een van de belangrijkste handelslanden op het gebied van landbouwgoederen. Van de landen die hierover cijfers hebben gepubliceerd, staan de Verenigde Staten van Amerika op de eerste plaats, gevolgd door Brazilië. Nederland is wereldwijd de derde exporteur van landbouwgoederen in 2023.


Nederland heeft een goede infrastructuur met meerdere grotere havens en goede weg-, vlieg- en treinverbindingen naar omliggende landen. Bovendien is Nederland centraal gelegen, waardoor de vervoersafstand tot grote groepen consumenten relatief klein is. Daarnaast heeft Nederland faciliteiten zoals op- en overslag en een rijke voedingsmiddelenindustrie. De combinatie van de eigen productie en de goede faciliteiten om goederen te importeren, te be- of verwerken en eventueel op te slaan en verder te vervoeren, maakt Nederland dan ook geschikt om landbouwgoederen te importeren en als draaischijf te fungeren voor het Europese achterland.


Nederland is een grote importeur van landbouwgoederen. Vooral van producten die in Nederland niet of onvoldoende beschikbaar zijn op de door consumenten gevraagde momenten. Na China, de Verenigde Staten van Amerika en Duitsland is Nederland het vierde land als het gaat om de waarde van de import van landbouwgoederen. Door deze import, de in Nederland geproduceerde landbouwgoederen, de sterke voedingsmiddelenindustrie en de goede voorzieningen zijn Nederlandse handels- en productiebedrijven een totaalleverancier geworden voor de grote retailers en andere voedingsketens, zoals cateraars of middenstanders in veel Europese landen.


Zowel de exportwaarde als de importwaarde stegen de afgelopen jaren. De exportwaarde en de importwaarde worden beïnvloed door veel verschillende factoren. Zo kan het volume het ene jaar groter zijn dan het andere jaar. Het kan bijvoorbeeld dalen door misoogsten of door nieuwe regels over hoeveel geïmporteerd mag worden. Soms zijn er restricties door dier- of plantenziekten waardoor volumes muteren ten opzichte van eerdere perioden. Uiteraard kan het ook stijgen door areaaluitbreidingen of door het uitblijven van de genoemde problemen. Daarnaast kunnen prijzen natuurlijk afwijken van eerdere jaren, bijvoorbeeld door een ander aanbod of een toename van de vraag naar bepaalde producten. Soms hebben ook andere factoren invloed. Meest recent zijn de coronacrisis, de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, en de hoge energieprijzen. Daarnaast kunnen veranderingen in beleid de oorzaak zijn van veranderingen in import- of exportstromen.


De export- en importposities veranderen niet veel door de jaren heen. Het meest opvallende is dat in de afgelopen jaren Brazilië Nederland is gepasseerd als tweede exporteur van landbouwgoederen. Dit is vooral veroorzaakt door hogere prijzen van belangrijke exportproducten van Brazilië. De netto-export (exportwaarde minus importwaarde), oftewel de handelsbalans, is voor datzelfde land dan ook heel groot. Brazilië exporteert veel meer waarde dan het importeert. Ook Nederland heeft een sterk positieve handelsbalans en staat in 2023 op de tweede plaats, gevolgd door Australië en Canada.

Export top 10

Grafiek wordt geladen...
Nederland is in 2023 na China en Brazilië de derde exporteur van landbouwgoederen

Import top 10

Grafiek wordt geladen...
Nederland is de vierde importeur van landbouwgoederen in 2023 na China, de Verenigde Staten van Amerika en Duitsland.

Export jaarreeks

Grafiek wordt geladen...
Hier is top vijf van landen getoond met de hoogste exportwaarde aan landbouwgoederen. Het basisjaar van deze top 5 is het jaar 2023.

Import jaarreeks

Grafiek wordt geladen...
Na China, de Verenigde Staten van Amerika en Duitsland is Nederland in 2023 het vierde land qua importwaarde van landbouwgoederen. Mede door de centrale ligging tussen veel consumenten, de goede infrastructuur van Nederland en de eigen productie kon Nederland deze positie bereiken. De posities van de landen veranderen door de tijd heen nauwelijks.

Net export top 10

Grafiek wordt geladen...
Nederland is wereldwijd de 2e netto exporteur van landbouwgoederen achter Brazilië. De netto-exportwaarde is de exportwaarde min de importwaarde.

Bron en definities

De hier getoonde cijfers zijn afkomstig van de Comtrade-database. Deze database is gekozen om zo de internationale positie van Nederland te duiden ten opzichte van andere landen in de wereld. Cijfers over de handel uit andere bronnen kunnen afwijken van de hier getoonde gegevens. Dat kan komen door het moment van updaten, een andere classificatie van landbouwgoederen of door verschillen in de definities van hoe bepaalde stromen worden gewaardeerd.