Opslagcapaciteit dierlijke mest op staldierbedrijven

Laatste update: 17 december 2024 Update frequentie: Jaarlijks

Gemiddelde opslagcapaciteit dierlijke mest in 2023 ongeveer 8 maanden

Op staldierbedrijven in het Landelijk Meetnet effecten Mestbeleid (LMM) nam de gemiddelde opslagcapaciteit voor mest in de periode 2006-2023 af van gemiddeld 9,6 maanden in 2006 tot gemiddeld 10,3 maanden in 2023. De gemiddelde opslagcapaciteit was in alle voorgaande jaren sinds 2006 minstens 9 maanden.

Gemiddeld

Grafiek wordt geladen...
In 2023 is de gemiddelde opslagcapaciteit op staldierbedrijven gemiddeld 10,3 maanden. Dat is een toename van 0,2 maanden ten opzichte van het voorgaande jaar. Het jaar 2023 betreft voorlopige cijfers.

Spreiding

Grafiek wordt geladen...
Op 75% van de staldierbedrijven in 2023 is de opslagcapaciteit van dierlijke mest minimaal 7,3 maanden . Het jaar 2023 betreft voorlopige cijfers.

In 2023 was de mestopslagcapaciteit in de Zandregio gemiddeld 10,3 maanden. De gemiddelde opslagcapaciteit voor dierlijke mest in 2023 was iets hoger dan die van het voorgaande jaar. Dit kan het gevolg zijn van de groei van de veestapel op staldierbedrijven in 2023. De spreiding in opslagcapaciteit tussen staldierbedrijven is groot, maar omvat in 2023 minimaal 7,3 maanden van de jaarlijkse mestproductie van de veestapel (25-procentwaarde). Veehouders dienen over het algemeen over voldoende opslagcapaciteit te beschikken voor de mestproductie van de dieren in de periode van 1 augustus tot 1 maart. Bedrijven met een ruime opslagcapaciteit hebben meer mogelijkheden om de mest onder optimale omstandigheden uit te rijden dan bedrijven met een krappe opslagcapaciteit. Dit kan leiden tot een hogere benutting en/of minder uitspoeling van nutriƫnten uit dierlijke mest. Door schaalvergroting en intensivering in de afgelopen decennia hebben bijna alle staldierbedrijven een mestoverschot dat afgevoerd moet worden.


Over de indicator

Deze indicator beschrijft de hoeveelheid opslag van dierlijke mest, uitgedrukt in het aantal maanden dat de gemiddelde mestproductie per maand kan worden opgeslagen.

Bron en getoonde groep bedrijven

De gegevens voor beide indicatoren zijn afkomstig uit het Bedrijveninformatienet van Wageningen Social & Economic Research. Binnen het Bedrijveninformatienet verzamelt Wageningen Social & Economic Research bedrijfsgegevens over ongeveer 1.500 individuele land- en tuinbouwbedrijven. De verzamelde gegevens betreffen vooral financieel-economische en duurzaamheidsgegevens.

Alleen bedrijven in het Bedrijveninformatienet die binnen de definitie van het Landelijk Meetnet effecten Mestbeleid (LMM) vallen, worden getoond. Voor de bedrijven geldt dat ze minimaal 25.000 euro Standaardopbrengst hebben en 10 of meer ha cultuurgrond gebruiken.