Steekproef en representativiteit staldierbedrijven in het LMM

Laatste update: 17 december 2024 Update frequentie: Jaarlijks

In 2023 dekt het LMM 70% van het areaal van staldierbedrijven

In 2023 dekt het Landelijk Meetnet effecten Mestbeleid (LMM) 70% van het landbouwareaal dat staldierbedrijven gebruiken en omvat het 33% van alle staldierbedrijven. Deze cijfers sluiten aan bij de trend van voorgaande jaren.

Het Landelijk Meetnet effecten Mestbeleid (LMM) heeft als doel om de effecten van het mestbeleid op de bedrijfsvoering en waterkwaliteit op Nederlandse landbouwbedrijven te monitoren. Hiervoor is het belangrijk dat de gebruikte steekproef representatief is voor de gehele steekproefpopulatie. De opzet van het gehele basismeetnet en de selectie van bedrijven wordt uitgelegd in het artikel 'Opzet van het Basismeetnet'.

Steekproefpopulatie

Grafiek wordt geladen...
Het aantal staldierbedrijven in Nederland laat een dalende trend zien. De steekproefpopulatie volgt die trend. De steekproefpopulatie van het LMM telde in 2023 1.589 bedrijven.

Dekking

Grafiek wordt geladen...
In 2023 dekt het Landelijk Meetnet effecten Mestbeleid (LMM) 33% van het aantal staldierbedrijven, 36% van het aantal fosfaat-GVE en 70% van het landbouwareaal op staldierbedrijven. Deze cijfers sluiten aan bij de trend van voorgaande jaren.

Bedrijfstype

Grafiek wordt geladen...
Onder staldierbedrijven vallen diverse bedrijfstypes. De dekkingsgraad verschilt per bedrijfstype. Zo heeft bedrijfstype 'Overige hokdieren' een dekking van 84% van het areaal, terwijl dat bij 'Overige pluimveebedrijven' slechts 46% is.

Steekproefbedrijven

Grafiek wordt geladen...
De resultaten van de landbouwpraktijk van staldierbedrijven zijn gebaseerd op 36 tot 65 bedrijven afhankelijk van het jaar.

De dekking van staldierbedrijven is in vergelijking met melkvee en akkerbouwbedrijven relatief laag. Onder stalbedrijven vallen namelijk ook veel bedrijven met minder dan 10 ha cultuurgrond. Daarom voldoen ze niet aan de voorwaarden van het LMM. De voorwaarden van het LMM zijn minimale omvang van 10 ha cultuurgrond in gebruik en een minimale omzet van 25.000 euro Standaardopbrengst per jaar. Van de 1589 staldierbedrijven die in 2023 de steekproefpopulatie vallen, worden van ongeveer 20 bedrijven de waterkwaliteit gemonitord. De resultaten van de landbouwpraktijk van staldierbedrijven zijn gebaseerd op 36 tot 65 staldierbedrijven in het Bedrijveninformatienet.

Bron

De gegevens voor de steekproefpopulatie en dekking zijn afkomstig uit de CBS-Landbouwtelling. De CBS-Landbouwtelling verzamelt gegevens over het gewasareaal door jaarlijks vragenlijsten uit te sturen naar agrarische bedrijven in Nederland. Landbouwbedrijven geven hierop gedetailleerde informatie over de grootte en samenstelling van hun gewasareaal, inclusief het aantal hectares per gewas. De gegevensverzameling is verplicht, zodat een nauwkeurig en compleet overzicht van de Nederlandse landbouw kan worden verkregen. De gegevens voor steekproefbedrijven zijn afkomstig uit het Bedrijveninformatienet van Wageningen Social & Economic Research. Binnen het Bedrijveninformatienet verzamelt Wageningen Social & Economic Research bedrijfsgegevens over ongeveer 1.500 individuele land- en tuinbouwbedrijven. De verzamelde gegevens betreffen vooral financieel-economische en duurzaamheidsgegevens. Alleen bedrijven die binnen de definitie van het Landelijk Meetnet effecten Mestbeleid (LMM) vallen, worden getoond. Voor deze bedrijven geldt dat ze minimaal 25.000 euro Standaardopbrengst moeten hebben en meer dan 10 ha cultuurgrond moeten bezitten.