Uiteenlopende prijsontwikkelingen in voedselketens |
11-1-2017 |
Consumenten hebben afgelopen november 4,9% meer voor pluimveevlees en 2,3% meer voor aardappelen betaald dan een jaar eerder. Hiertegenover staan lagere consumentenprijzen voor eieren (-1,9%) en brood (-0,6%). De boeren hebben in dezelfde periode met grotere prijsveranderingen te maken gehad. Zo kwamen de prijzen af boerderij van eieren en pluimveevlees bijna 7% lager uit dan in november 2015, terwijl die van varkens ruim 23% en die van aardappelen zelfs 35% hoger lagen dan een jaar eerder. Voor de tussenschakels waren de prijsveranderingen het grootst bij eieren (-18,2%) en varkensvlees (+18,4%). Een en ander blijkt uit de voedselprijzenmonitor, die de prijzen van een aantal producten volgt in drie schakels van de keten: af boerderij, producentenprijs (PPI) en consumentenprijs (CPI). De informatie wordt maandelijks cijfermatig vernieuwd en tweemaandelijks toegelicht. De update tot en met november is een cijfermatige aanvulling. |