Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

     
Mestbeleid LMM
Kies een thema
Algemeen

Bedrijfsvoering

Nutrienten

  
  
Opslagcapaciteit dierlijke mest - Staldierhouderij

Opslagcapaciteit dierlijke mest op staldierbedrijven minder dan 9 maanden
21-12-2023
Op staldierbedrijven in het Landelijk Meetnet effecten Mestbeleid (LMM) is de opslagcapaciteit voor mest in de periode 2006-2022 toegenomen tot gemiddeld circa 8,8 maanden. De gemiddelde opslagcapaciteit was in alle voorgaande jaren sinds 2006, met uitzondering van 2014, minstens 9 maanden.


In 2022 is de mestopslagcapaciteit op staldierbedrijven in de Zandregio gemiddeld circa 8,8 maanden. Dat is 0,3 maanden minder dan in 2006. Door de jaren heen vertoont de gemiddelde mestopslagcapaciteit flinke schommelingen. Dat is vooral het gevolg van de wisselende omvang en samenstelling van de groep staldierbedrijven met 10 of meer ha grond in de Zandregio waarop LMM is gericht. Op individueel bedrijfsniveau is vaak wel een geleidelijke toename te zien van de mestopslagcapaciteit.



Veehouders dienen over het algemeen over voldoende opslagcapaciteit te beschikken voor de mestproductie van de dieren in de periode van 1 augustus tot 1 maart. Als de mest wordt afgevoerd (zoals de regelmatige mestafvoer op pluimveebedrijven), dan is een kortere opslagperiode mogelijk. Bedrijven met een ruime opslagcapaciteit hebben meer mogelijkheden om de mest onder optimale omstandigheden uit te rijden dan bedrijven met een krappe opslagcapaciteit. Dit kan leiden tot een hogere benutting en minder uitspoeling van nutriƫnten uit dierlijke mest.

Door schaalvergroting en intensivering in de afgelopen decennia hebben bijna alle staldierbedrijven een mestoverschot dat afgevoerd moet worden. Vooral de afvoerprijzen van varkensdrijfmest zijn erg hoog. Pluimveebedrijven produceren bijna allemaal droge mest waarvan het grootste deel naar het buitenland wordt geƫxporteerd tegen redelijke afvoerprijzen. Daarnaast wordt een belangrijk deel van de pluimveemest tegen vastgestelde prijzen verbrand voor de productie van groene stroom in de biomassacentrale in Moerdijk. Kalvermest van vleeskalverenbedrijven wordt meestal afgevoerd naar speciale kalvermestverwerkingsinstallaties. Stichting Mestverwerking Gelderland is de grootste kalvermestverwerker, die op de Veluwe al sinds 1985 kalvermest verwerkt. Ook voor de verwerking van kalvergier moet worden betaald, maar minder dan voor varkensdrijfmest.


Kies een indicator
Deze informatie voor

Contactpersoon
Jamal Roskam
0317-483583
 


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
Archief


naar boven