Veilingomzet - Bloemen |
Gemiddelde prijs Nederlandse bloemen nog nooit zo hoog als in januari 2025
|
6-3-2025
|
De omzet van snijbloemen van Nederlandse herkomst, verhandeld via Royal FloraHolland, kwam in 2024 uit boven de 2 miljard euro. Dit betekende een stijging van bijna 11% ten opzichte van 2023, toen de sector nog te maken had met de nasleep van de energiecrisis en een aangepaste teeltstrategie. Bij een lager verkocht volume (-2%), mede door slechte weersomstandigheden, lag de gemiddelde prijs 13,5% hoger dan een jaar eerder.
|
December 2024 sloot af met een omzetgroei van bijna 5%, iets lager dan de gemiddelde groei voor 2024. De verkochte aantallen bleven achter ten opzichte van een jaar eerder (-2%). De daling kwam vooral door het lagere aanbod van tulpen (-23%). Aangezien de meeste tulpen zich in een wat lager prijssegment begeven, zorgt een sterk lager volume van deze bloemsoort voor een opdrijvend effect van de totale gemiddelde prijs. In december nam deze gemiddelde prijs voor alle bloemsoorten gezamenlijk met bijna 8% (of 3 cent) toe. Specifiek voor tulpen was de prijsstijging 6 cent oftewel 25%. Voor alle bloemen bleef de stijging met 3 cent beperkter. Het grootste gewas van Nederlandse bodem was qua omzet de chrysant, met een hogere omzet van bijna 9%. Ongeveer de helft van deze stijging werd door een hogere gemiddelde prijs gerealiseerd. Verder deden de rode en witte bloemen het goed richting Kerst. Hippeastrum kende bij een 10% hoger aanbod een licht dalende prijs, waardoor de omzet wat minder sterk steeg. Het aanbod van rozen daalde beperkt (-3%) bij een gelijkblijvende prijs. Lelies en gerbera ’s deden het ook goed in december. Bij een hoger aanbod gingen de prijzen ook omhoog, een teken dat de marktvraag goed was. Overigens helpt het ook mee dat de import uit verre landen hapert door hogere transporttarieven.
Januari 2025 begon goed voor snijbloemen. Hoewel het aantal verkochte stuks met 9% daalde, steeg de omzet juist met 16%. De gemiddelde prijs bereikte een recordhoogte. Zonder het fors gedaalde aanbod van snijtulpen (-19%) zou de totale volumeverlaging slechts 1% zijn geweest. Tulpen blijven in januari het belangrijkste product op de bloemenveiling. Ondanks het 19% lagere aanbod, steeg de omzet met ruim 6%, dankzij een sterke prijsstijging. Andere bloemsoorten, zoals chrysanten, lelies, eustoma en gerbera’s, profiteerden eveneens van de schaarste en zagen hun omzet stijgen.
Over de gehele linie in de top 25 zijn er nauwelijks gewassen met een negatieve omzetontwikkeling. De verwachting is dat deze positieve ontwikkeling richting Valentijn aanhoudt, aangezien het aanbod niet snel zal toenemen.
|