Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Thema's > Handel en afzet
     
Handel en afzet
Kies een indicator
Branchegegevens import - Visserij

Import vis stabiliseert
31-5-2024

De import van vis nam tot 2022 jaren achter elkaar toe. In 2023 is de import gestabiliseerd. De vraag van de Nederlandse verwerkende industrie is groter dan het aanbod van verse Noordzeevis (grootste deel) en aquacultuur (uit zout en zoet water, een klein deel). Ook worden er andere soorten verwerkt en verhandeld, zoals bijvoorbeeld zalm en tilapia.


De krimpende Nederlandse visserijvloot versterkt door de kottersanering (2022-2023) heeft het aanbod van verse Noordzeevis verder doen dalen. De afhankelijkheid van import voor de visverwerking en handel zal verder toenemen. De importwaarde van vis en visproducten bedroeg 5,0 mld. euro in 2023. Dat is een lichte afname van 3% ten opzichte van 2022. Ondanks de dalende importwaarde is het ingevoerde volume aan visproducten heel licht toegenomen. Het volume van de import steeg minder dan 1% vergeleken met 2022. Het importvolume in 2023 bedroeg 1.110.900 ton (1,1 mld. kg). Een verklaring voor de lichte daling van de waarde per kg geĆÆmporteerde vis, is dat er lager geprijsde vissoorten zijn ingevoerd.

De afgelopen 10 jaar (vanaf 2014) groeide de totale importwaarde (in euro) met 69%. Het aandeel van vis en visproducten (inclusief schaal- en schelpdieren) dat uit derde landen (van buiten de EU) werd geĆÆmporteerd was 66% van de totale importwaarde (in euro) in 2023. In 2023 bedroeg de import uit derde landen 3,3 mld. euro. De verwachting is dat de import uit derde landen zal toenemen en er steeds meer aquacultuursoorten worden ingevoerd van buiten de EU. Voor gekweekte zalm is Noorwegen de belangrijkste toeleverancier, IJsland voor kabeljauw en koolvisachtige(n) en voor gekweekte tropische garnalen of witvissoorten zijn Aziatische landen zoals China en Vietnam de voornaamste toeleveranciers.



Herkomstlanden
De importwaarde van vis en visproducten was het hoogst vanuit de volgende landen: IJsland (15%), Noorwegen (11%), Duitsland (8%), BelgiĆ« (6%), Rusland (6%), Denemarken (5%), en Vietnam (3%). Rusland was een belangrijke leverancier voor witvis zoals kabeljauw en koolvisachtige(n); deze vissoorten worden verwerkt tot kibbeling. Door de oorlog in OekraĆÆne staat de handelsrelatie met Rusland onder druk. Ook is het Verenigd Koninkrijk (VK) verdwenen uit de top 10 mede door de Brexit. Import uit Europese landen en het VK betreft veelal pelagische, plat- en rondvis maar ook garnalen die door buitenlands gevlagde visserijschepen in Nederlandse havens wordt aangevoerd. Deze vis, aangevoerd door buitenlands gevlagde visserijvaartuigen in Nederlandse havens, wordt in de handelsstatistieken als import vastgelegd. Ook werd er door Nederlandse kotters platvis aangevoerd in Deense havens; ook dit valt onder import. Vanuit derde landen (van buiten de EU) zijn het vooral witvis zoals kabeljauwachtigen (koolvissoorten/Alaska Polak) uit IJsland en in mindere mate China, gekweekte zalm uit Noorwegen, gepelde garnalen uit Marokko (met Nederlandse herkomst), kweekvis, zoals tilapia en pangasius, en garnalen uit Vietnam en gekweekte zeebaars en zeebrasem/dorade uit Turkije. Daarbij valt het op dat, vergeleken met voorgaande jaren, Nederlandse importeurs steeds meer aquacultuurproducten invoeren ten koste van de invoer van wild gevangen vis.



Kies een sector
Contactpersoon
Kees Taal
06-50681876
 

Alles over
  • Algemeen
    >
  • Economie
    >
  • Maatschappij
    >
  • Milieu
    >
Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
Archief



naar boven