Korte keten - Land- en tuinbouw |
Steeds meer boeren en tuinders leveren producten via een korte keten aan de consument
|
3-12-2024
|
Het aantal agrarische bedrijven dat (een deel van hun) voedsel- of sierteeltproducten via een korte keten verkoopt, bijvoorbeeld in een boerderijwinkel, webwinkel of lokaal restaurant, is in 2023 met 9% gestegen ten opzichte van 2020. De totale opbrengsten door verkoop via korte ketens worden geschat op circa 2,2 miljard euro. Dat concluderen onderzoekers van Wageningen Economic Research (WECR) in de nieuwe Monitor Korte Ketens, uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN).
|
De afzet van agrarische producten via korte ketens wordt in toenemende mate door beleid en markt gezien als een middel om te komen tot nieuwe verdienmodellen voor agrarische ondernemers, tot versterking van de verbinding tussen de producerende ondernemers en burgers en tot verduurzaming.
Stijging aantal bedrijven Het aantal bedrijven dat via korte ketens producten afzet, is in 2023 met 9% gestegen ten opzichte van een eerdere meting in 2020, van 7.234 naar 7.857. Ten opzichte van 2017 is de toename zelfs 37%. 15,8% van alle bedrijven verkoopt nu tenminste een deel van hun producten via een korte keten, ten opzichte van 10,7% in 2017 en 13,9% in 2020. Deze gegevens zijn gebaseerd op de Landbouwtelling van het CBS.
Leghennenbedrijven koploper In alle provincies is het aandeel korteketenbedrijven in 2023 toegenomen ten opzichte van 2020, het meest in de provincie Gelderland. De grootste afzetmarkt zit in de leghennenhouderij, met ruim 53% van de bedrijven die via een korte keten eieren verkopen. Het aandeel van verkoop via korte ketens in de sectoren glastuinbouw (groente en sierteelt) en blijvende teelt (fruit) is het hardst gestegen. Dit komt mede doordat relatief veel glastuinbouwbedrijven in de reguliere markt afzetten via Ć©Ć©n tussenschakel.
Glastuinbouw grootste omzetbijdrage De totale opbrengsten door verkoop via korte ketens op agrarische bedrijven worden geschat op circa 2,2 miljard euro. Dit is 50% meer dan in 2020 en rond de 6% van de agrarische productiewaarde in 2023. De glastuinbouw levert op nationaal niveau met bijna 900 miljoen euro verreweg de grootste bijdrage aan de omzet. Op provinciaal niveau wordt de hoogste korteketenomzet gerealiseerd in Zuid-Holland (528 mln. euro).
|