Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

     
Voedsel-Economisch Bericht
Kies een thema
Internationaal

Agrarische keten

Primaire sector

Consumptie

 
 
 
 
  
Beschouwing duurzaamheid - Land- en tuinbouw

Duurzame samenwerking in kringlooplandbouw in Nederland
9-12-2020
De land- en tuinbouw staat voor een fors aantal uitdagingen. Behoud van bodemvruchtbaarheid, herstel van biodiversiteit, het klimaatakkoord, vermindering van uitstoot van stikstof, beperken geuroverlast, en verbetering dierenwelzijn zijn slechts een paar van de uitdagingen waar de sector mee te maken heeft. Volgens de visie van Minister Schouten is een omslag naar kringlooplandbouw noodzakelijk om deze maatschappelijke uitdagingen het hoofd te bieden (Rijksoverheid, 2018).

Bij de omslag naar kringlooplandbouw hoort een ‘eerlijke’ prijs voor geleverde inspanningen. Verder wordt door de werkgroep Verdienvermogen meermaals benadrukt dat de transitie alleen mogelijk is indien in agrarische ketens, of beter nog tussen alle partijen in het hele voedselsysteem, samengewerkt wordt (Rijksoverheid, 2019).

De afgelopen decennia zijn er al heel veel initiatieven ontwikkeld om voedselsystemen duurzamer te maken. Doel van dit artikel artikel is om een overzicht te geven van de ontwikkelingen in de praktijk ten aanzien van samenwerking binnen voedselsystemen en de mogelijkheden tot meer samenwerking in de toekomst binnen de Nederlandse context. Samenwerking in ketenverband op de langere termijn is een voorwaarde om sneller en grotere duurzaamheidssprongen te realiseren.

We gaan in dit artikel in op vier onderwerpen, namelijk:
• Wie neemt het initiatief tot samenwerking?
• De gedragingen van ketenpartijen in de samenwerking, wat onder ander tot uiting komt in de transactievormen (contracten, convenanten, integratie).
• Ruimte binnen de Europese en Nederlandse juridische context voor meer samenwerking.
• Leidt meer samenwerking tot eerlijke prijzen?

Lees hier het volledige katern: Duurzame samenwerking in kringlooplandbouw in Nederland.


Kies een indicator
Deze informatie voor

Contactpersoon
Willy Baltussen
070 33 58171
 

Referenties



Meer informatie
Toelichting indicator
Onderwerp omschrijving
Beleidsinformatie
Archief


naar boven