Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Sectoren > Boomkwekerij
     
Boomkwekerij
Kies een thema
Algemeen

Economie

Maatschappij

 
  
Kies een indicator
Contactpersoon
Harold van der Meulen
0317-484436
 

Deze informatie voor andere sectoren
  • Akkerbouw
  • Bloembollenteelt
  • Boomkwekerij
  • Fruitteelt
  • Geitenhouderij
  • Glasgroententeelt
  • Glastuinbouw
  • Land- en tuinbouw
  • Leghennenhouderij
  • Melkveehouderij
  • Vollegrondsgroenteteelt
  • Opengrondstuinbouw
  • Pot- en perkplantenteelt
  • Snijbloementeelt
  • Varkenshouderij
  • Vleeskalverhouderij
  • Vleeskuikenshouderij
  • Zetmeelbedrijven

Alles over
  • Algemeen
    >
  • Economie
    >
  • Maatschappij
    >
  • Milieu
    >

Inkomen uit bedrijf - Boomkwekerij

Inkomen in de boomkwekerij gedaald, verschillen tussen gewassen
18-12-2024

Het gemiddelde inkomen uit een bedrijf in de boomkwekerij wordt voor 2024 geraamd op circa 132.000 euro per onbetaalde arbeidsjaareenheid. Dit is een daling van circa 73.000 euro ten opzichte van 2023 en nagenoeg gelijk aan het gemiddelde van 2019-2023. Gemiddeld genomen stijgen de kosten met krap 7% en dalen de opbrengsten met 3%.

Terwijl het inkomen per onbetaalde arbeidsjaareenheid gemiddeld daalde, blijft er sectorbreed in de boomkwekerij onderscheid tussen bedrijven die in hun continuïteit bedreigd worden en bedrijven met goede resultaten zoals bijvoorbeeld in de institutionele markt.

Het weer bepaalde veel in 2024. Men kwam uit het natte najaar van 2023 met overblijvende voorraad door slechte verkopen en ging door naar een nat voorjaar in 2024. Veel boomkwekerijproducten hadden last van het natte weer, in particuliere tuinen, in de openbare ruimte en ook op de kwekerijen. Het verkoopseizoen begon daardoor laat maar door het mooie najaar liep het verkoopseizoen nog aardig door.


Referenties


Inkomen uit bedrijf - Opengrondstuinbouw

Hoger inkomen in bloembollen- en vollegrondsgroenteteelt, lager inkomen in boomkwekerij en fruitteelt
18-12-2024


In de bloembollenteelt wordt voor 2024 een gemiddeld inkomen uit bedrijf per onbetaalde aje geraamd van ongeveer 200.000 euro, een toename van ruim 50.000 euro ten opzichte van 2023. De opbrengsten zijn gemiddeld circa 5% gestegen; dat is een combinatie van een betere prijs voor bloembollen bij een lager volume. Dit lagere volume is een gevolg van natte plantomstandigheden in de herfst van 2023 en het voorjaar van 2024. De afzet lijkt daarbij stabiel op een goed niveau. De kosten zijn op een vergelijkbaar niveau als vorig jaar. De kostenposten energie en werk door derden en de toegerekende kosten namen licht af. De andere kostenposten namen licht toe, met name betaalde arbeid en financieringslasten. De verwachte rentabiliteit is in 2024 hoger dan in 2023 door een gelijk kostenniveau bij hogere opbrengsten.

Het gemiddelde inkomen uit bedrijf in de boomkwekerij wordt voor 2024 geraamd op circa 132.000 euro per onbetaalde arbeidsjaareenheid. Dit is een daling van 73.000 euro ten opzichte van 2023. Deze daling wordt veroorzaakt door hogere kosten (+7%) en lagere opbrengsten (-3%). De kostenstijging zit vooral in de toegerekende kosten (+9%), een van de grootste kostenposten op het bedrijf. Daarnaast stijgen de kosten van betaalde arbeid en werk door derden met 6%. De gemiddelde rentabiliteit is gezakt van 115 naar 105. Sectorbreed blijft er ook in 2024 onderscheid in de boomkwekerij tussen bedrijven die in hun continuïteit bedreigd worden en bedrijven met goede resultaten. Door de hogere inflatie en het lager besteedbaar inkomen zijn consumenten voorzichtiger geworden in hun aankopen. In hun bestedingen is er meer aandacht voor de biodiversiteit (jaarrond bloeiende planten) en de manier van produceren. Er komt geleidelijk meer aanbod van en vraag naar biologische planten. Rozen zijn in vier jaar tijd in oppervlakte gehalveerd, al blijft er nog wel een markt voor. Het areaal coniferen daalt eveneens.

Op de vollegrondsgroentebedrijven wordt voor 2024 een gemiddeld inkomen uit bedrijf per onbetaalde aje geraamd van circa 127.000 euro, een stijging van 13.000 euro ten opzichte van 2023. De financiële opbrengsten per bedrijf stijgen in 2024 naar verwachting met ongeveer 7% ten opzichte van 2023. De omzet uit vollegrondsgroenten neemt toe door gemiddelde prijsstijgingen bij een lager productievolume als gevolg van de weersomstandigheden. De gemiddelde kosten worden in 2024 circa 6% hoger geraamd dan in 2023. Deze stijging doet zich bij alle kostenposten voor. De grote kostenposten betaalde arbeid en werk door derden (+7%), materiële activa (+4%) en de toegerekende kosten, de kosten die direct verbonden zijn aan de teelt zelf, zoals uitgangsmateriaal, meststoffen en gewasbescherming (+7%), dragen in absolute zin het meeste bij aan de kostenstijging. De rentabiliteit is ongeveer gelijk gebleven (110%). Voor alle teelten waren de omstandigheden niet onverdeeld gunstig door een nat voorjaar en een gemiddelde zomer.

In de fruitteelt wordt het gemiddeld inkomen voor oogstjaar 2024 geraamd op circa 31.000 euro per onbetaalde aje. Dit is ongeveer 4.000 euro lager dan in oogstjaar 2023. De daling wordt veroorzaakt door een sterkere stijging van de kosten dan van de opbrengsten. Mede door een lagere Nederlandse en Europese appel- en perenproductie in 2024 dan in voorgaande jaren zijn de verwachtte afzetprijzen voor hard fruit goed. De opbrengsten stijgen daarom naar verwachting met 5% tot 585.000 euro. Met name de grote kostenposten betaalde arbeid (+9%) en financieringslasten (+19%) dragen bij aan een hoge kostentoename. De energiekosten nemen als enige kostenpost af, maar die post is van relatief klein belang op fruitbedrijven. De rentabiliteit is ongeveer gelijk gebleven op 90%. Niet alle berekende kosten voor eigen arbeid en kapitaal worden in deze sector marktconform beloond.



Referenties



Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
Archief


Naar boven