Branchegegevens export - Sierteelt |
Groei exportwaarde bloemen en planten bedraagt tot en met augustus ruim 3%
|
1-10-2024
|
Volgens cijfers van Floridata, verzameld in opdracht van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemisterijproducten (VGB), steeg de exportwaarde van snijbloemen en planten in de eerste acht maanden van 2024 met ruim 3% ten opzichte van dezelfde periode in 2023. De exportwaarde oversteeg net de 5 miljard euro.
|
Tijdens de afgelopen drie maanden (juni, juli en augustus) veranderde de groei van de exportwaarde niet. De individuele maanden kenden wel verschillen ten opzichte van 2023. In juni lag de export ruim 1% lager dan in 2023. Juli was een stuk beter dan een jaar eerder, met een toename van ruim 14%. Omdat de grootste exportwaarde in het voorjaar wordt gerealiseerd en juli een maand is met een relatief lage exportwaarde, bleef de positieve invloed op het cumulatieve totaal beperkt. Dit geldt zeker ook omdat in augustus de exportwaarde weer daalde, met een afname van iets meer dan 1%.
De mutaties in omzet worden voor een deel beĆÆnvloed door het aantal werkdagen in de maand. Vorig jaar kende de maand juni 22 veildagen, terwijl dat er dit jaar slechts 20 waren. In juli waren er juist 2 dagen meer, wat ten dele de 14% groei in die maand verklaart. In augustus was er weer 1 veildag minder dan in 2023. Daarnaast spelen weersomstandigheden vaak een rol. Zo was het in juni dit jaar veel minder zonnig dan een jaar geleden. Bloemenverkopen verlopen dan veelal beter, omdat consumenten dan kiezen voor bloemen in plaats van tuinplanten.
De export van bloemen presteerde de afgelopen drie maanden beter dan de export van planten. Zo steeg de export van bloemen met 4,5% in juni, 19,2% in juli en 2,7% in augustus, terwijl de export van kamerplanten in juni terugliep met ruim 9% ten opzichte van 2023. In juli groeide de exportwaarde van planten met 6,4%, maar moest in augustus toch weer inleveren (-6,8%). Cumulatief ligt de export van snijbloemen na 8 maanden op een plus van 6%, terwijl de exportwaarde van planten daalde met 1,2%.
De toename van de snijbloemenexportwaarde zit vooral in het vroege voorjaar en is een gevolg van de normalisering van de Nederlandse productie, na de anticipatie van telers op de energiecrisis. De toevoer van snijbloemen uit verre landen hapert echter in de zomermaanden. Bloemen, die vaak via Floraholland worden afgehandeld en geƫxporteerd, werden door koel en regenachtig weer in onder andere Kenia minder aangevoerd. Het minder gunstige groeiklimaat en fytosanitaire problemen zorgden ervoor dat de bloemen Nederland niet bereikten. Ook Nederlandse buitenteeltzomerbloemen ondervonden hinder door het grillige weer, wat leidde tot onregelmatige aanvoer en hogere inkoopprijzen.
Bij planten speelde het herstel na de energiecrisis minder, en lijkt het erop dat de hype rondom vooral groene planten die tijdens de coronaperiode ontstond, voorbij is. Daarnaast verkochten tuinplanten minder goed door het matige voorjaarsweer.
Andere ontwikkelingen in de handel zijn onder andere de invoering van grenscontroles op sierteeltproducten uit de EU door het Verenigd Koninkrijk per 30 april. Hoewel er tot op heden een &39;practical approach&39; wordt gehanteerd, wat ernstige opstoppingen voorkomt, blijven deze controles vervelend voor de exporteurs. Een negatief effect op de exportwaarde is nog niet zichtbaar. Volgens cijfers van Floridata in opdracht van de VGB nam de export naar het VK in de eerste helft van 2024 met 6% toe. De eerste cijfers van Eurostat wijzen ook niet op een sterke daling van de export na invoering van deze controles.
Daarnaast mogen bepaalde sierteeltproducten, zoals bloembollen, niet meer naar Wit-Rusland worden geĆ«xporteerd. Tot 2 oktober 2024 mogen contracten van vĆ³Ć³r 1 juli 2024 nog worden uitgevoerd. Na die datum is de export volledig verboden. Het gaat hierbij om een relatief beperkte exportstroom van voornamelijk bollen (zie ook https://www.nvwa.nl/onderwerpen/oorlog-in-de-oekraine/import-en-export-uit-oekraine-belarus-en-rusland/sancties-bij-export-plantaardige-producten-en-hout-naar-belarus).
De grenscontroles die Duitsland invoerde op 16 september 2024 vallen buiten de reikwijdte van deze analyse (juni, juli, augustus). De gevolgen voor Nederlandse handelsbedrijven in sierteeltproducten kan daarom nog niet worden meegenomen in deze analyse. Maar de eerste indrukken zijn dat vertragingen meevallen aan de Nederland-Duitse grens. Bij andere grensovergangen met andere landen is het nog afwachten of de sector hierdoor wordt geraakt.
|