Veilingomzet - Tuinplanten |
Weersomstandigheden werken omzet van tuinplanten van Nederlandse bodem tegen
|
1-10-2024
|
De omzettoename van tuinplanten van Nederlandse telers via Royal FloraHolland, die goed begon in het eerste kwartaal van 2024, kon niet worden vastgehouden in april en mei.
|
Na wisselende resultaten in juni, juli en augustus zakte de cumulatieve omzet verder weg. Terwijl de omzet na mei nog net hoger was dan een jaar eerder, is deze na acht maanden gedaald tot onder het niveau van vorig jaar (-3,2%). Bij tuinplanten is het vooral de gemiddelde prijs die de omzet drukt. Het aantal verkochte aantallen bleef op niveau en steeg zelfs iets (+0,9%).
Door een matig voorjaar en wisselende weersomstandigheden daarna, hangt het sterk af van het geteelde product of telers aan het einde van het jaar goede bedrijfsresultaten zullen laten zien. Ook de veilingomzetten fluctueerden sterk in de laatste maanden, mede door verschillen in weersomstandigheden ten opzichte van vorig jaar en door een verschil in het aantal veildagen.
In juni waren er dit jaar, in plaats van 22 veildagen vorig jaar, slechts 20 veildagen. Dit zorgde ervoor dat de omzet vergeleken met vorig jaar sterk daalde (-27%). Zowel het aantal verkochte stuks (-17%) als de gemiddelde prijs (-12,5%) moesten een stap terug doen. Vorig jaar was juni een zonnige maand, wat leidde tot een piek in productie en vraag. Dit jaar was het anders: een sombere en regenachtige maand zorgde voor beperktere doorgroei van planten en minder vraag. De belangrijkste gewassen in juni waren Hydrangea, Lavendula en Dianthus. Bij alle drie daalde de omzet met dubbele cijfers, evenals de verkochte aantallen. Alleen Hydrangea kreeg hierdoor een betere prijs.
In juli waren de rollen omgedraaid. Er was Ć©Ć©n veildag meer dan in 2023, en vanaf halverwege de maand begon de zon te schijnen, wat zowel aanbod als vraag stimuleerde. Ondanks dat bleef het weer wisselvallig, maar juli 2023 was ook geen prima zomermaand. Deze factoren zorgden ervoor dat het aantal verkochte stuks toenam ten opzichte van juli 2023. Met bijna 21% meer verkochte stuks daalde de gemiddelde prijs echter met ruim 10%, waardoor de omzet slechts met 8% steeg. Net als in juni vormden Hydrangea, Lavendula en Dianthus de top 3 qua omzet. Alleen Lavendula kon, dankzij een toename van de verkochte aantallen (+20%), een omzetstijging realiseren (+4,5%).
In augustus, met Ć©Ć©n veildag minder dan in 2023, bleef de omzet een kleine 3% achter op vorig jaar. Hoewel het aantal verkochte stuks met bijna 10% toenam, daalde de gemiddelde prijs fors. De weersomstandigheden waren in augustus wel wat beter dan vorig jaar, maar dit had niet voldoende invloed op de markt. Deze verschillen zorgden voor sterke fluctuaties in aanvoer en prijzen. Lavendula en Hydrangea zijn hier weer voorbeelden van.
De piek van het verkoopseizoen van tuinplanten ligt inmiddels achter ons, en de vraag is of de omzetachterstand die nu is ontstaan in de komende vier maanden nog kan worden ingehaald.
|