Veilingomzet - Bloemen |
Bloemenveilingomzet van snijbloemen van eigen bodem in eerste 8 maanden van 2024 gestegen met ruim 10%
|
1-10-2024
|
De omzet van snijbloemen van Nederlandse herkomst, verhandeld via Royal FloraHolland in de eerste 8 maanden van 2024, bedroeg bijna 1,4 miljoen euro. Dit is een toename van 10,4% ten opzichte van dezelfde periode in 2023.
|
Tot en met mei was de voorsprong al bijna 7%, maar door verdere groei in alle zomermaanden klom die voorsprong op naar 10%. Wel werd die voorsprong met name gerealiseerd door een betere prijsvorming, aangezien de verkochte aantallen afnamen. Dit patroon was in de afgelopen drie maanden (juni, juli en augustus) duidelijk zichtbaar. De prijsvorming verbeterde niet alleen door de lagere verkochte aantallen van Nederlandse bodem, maar ook doordat de volumes van importbloemen achterbleven. Verschillende factoren speelden hierbij een rol, zoals koel en regenachtig weer in Kenia en Ethiopië, waardoor het rozenaanbod kleiner was dan een jaar eerder. Daarnaast waren er fytosanitaire problemen rondom de Afrikaanse Fruitmot (AFM), die schadelijk kan zijn voor diverse gewassen, waaronder rozen. Als gevolg hiervan werden de inspectiepercentages verhoogd in belangrijke snijbloemenproductielanden.
In juni bleef de omzet van snijbloemen steken op een groei van 16%. Dit had hoger kunnen zijn, ware het niet dat het aantal verkochte stuks met bijna 20% daalde. Door dit lagere aanbod steeg de gemiddelde prijs sterk. Met gemiddeld 46 eurocent per steel was dit 44% hoger dan een jaar eerder. De mutaties in omzet en verkochte aantallen werden voor een deel beïnvloed door het aantal veildagen. Vorig jaar had juni 22 veildagen, terwijl dit jaar slechts 20 veildagen werden genoteerd. Daarnaast zorgde een grote correctie in de aanvoer van tulpen voor vertroebelde cijfers. Het grootste verschil in deze maand werd echter veroorzaakt door de weersomstandigheden: vorig jaar was het warm en zonnig, terwijl het dit jaar relatief somber en regenachtig was. Dit leidde tot een lagere beschikbaarheid van zomerbloemen, zoals Paeonia, Delphinium, Antirrhinum en Gladiolus. Ook het aanbod van roos, lelie en freesia was aanzienlijk lager.
In juli waren er juist 2 veildagen meer, wat de omzettoename van bijna 35% deels verklaarde. Twee extra oogstdagen gaven de telers meer volume om aan te voeren naar de veiling, wat resulteerde in een volumetoename van 7%. Daarnaast was juni 2023 erg warm, waardoor de productie toen wat naar voren werd verschoven. Opvallend was de omzettoename van troschrysanten, het belangrijkste product van de maand, waarbij de omzet meer dan verdubbelde (+100%). Dit kwam deels door een toename van het aantal stelen (+14,5%) en vooral door een betere gemiddelde prijs van 37 eurocent, in vergelijking met 21 eurocent vorig jaar. Vrijwel elke snijbloem noteerde een omzetstijging met dubbele cijfers, mede doordat importvolumes afnamen, wat de vraag naar Nederlandse bloemen verhoogde. Ook producten als Lilium (+43%), Eustoma (+37%) en geplozen chrysanten (+50%) zagen een sterke vraag. Door het sombere Nederlandse weer bleef de omzet van Paeonia echter achter (-32%).
In augustus was er weer 1 veildag minder dan in 2023, en ook in deze maand waren er problemen met het aanbod. Dit leidde tot hogere prijzen voor de beschikbare Nederlandse producten. Het totale volume daalde met bijna 3%, terwijl de omzet met bijna 10% steeg. De Nederlandse troschrysant profiteerde opnieuw van de krapte, met een omzettoename van 50% ten opzichte van een jaar eerder, uitsluitend door een betere prijsvorming. Andere snijbloemen zoals Eustoma, geplozen chrysanten en Zantedeschia zagen ook stijgingen, maar er waren ook bloemen met een lagere omzet dan een jaar eerder. Helianthus was hier een voorbeeld van: ondanks een toename van 8% in verkochte stuks, daalde de omzet met ruim 18%. Niet alle bloemen volgden dus de trend van hogere prijzen bij een lager aanbod.
Cumulatief ligt de omzet na 8 maanden ruim 10% hoger dan een jaar eerder, terwijl het aantal verkochte stuks met bijna 3% daalde. Gemiddeld ontvingen telers dus ongeveer 13,5% meer voor hun snijbloemen.
|