Actuele voedselprijzen - Brood |
Broodprijzen stabiliseren op een hoger prijsniveau, telersprijzen dalen
|
25-9-2025
|
De consumentenprijsindex van brood en broodproducten is in juli 2025 uitgekomen op 127 punten (2020=100). Dat is ongeveer een halve procentpunt hoger dan het prijsniveau van mei 2025 en bijna 1% hoger dan in juli 2024. De producentenprijsindex is uitgekomen op 135 punten in juli 2024. Het prijsniveau ligt daarmee een kleine 1% hoger dan in mei dit jaar en ruim 4% hoger dan het prijsniveau van juli 2024. De prijsindex van tarwe af boerderij in juli 2025 daalde ten opzichte van 2 maanden eerder met ruim 5% tot 104 punten en met ruim 4% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar.
|
Prijsontwikkeling
De consumentenprijsindex van brood is in juli uitgekomen op ruim 127 punten (2020=100). Dit is nagenoeg gelijk aan het prijsniveau van mei 2025 en van juli vorig jaar. De prijs voor brood in de winkel is de afgelopen maanden redelijk stabiel en blijft op het hogere prijsniveau liggen dat in 2023 is ingezet. De producentenprijsindex is uitgekomen op 135 punten in juli 2025 en is daarmee een kleine 1% hoger dan het prijsniveau van twee maanden daarvoor en ruim 4% hoger dan in juli 2024.
De consumenten- en producentenprijzen zijn op korte termijn weinig gevoelig voor veranderende telersprijzen. Deze stabiliteit is te verklaren doordat de industrie de grondstofvoorziening en de bijbehorende prijsrisico’s afdekt met contracten. De prijs van brood was dan ook vrij stabiel en lag lang rond de 100 punten tot eind 2021. Sinds begin 2022 is dit veranderd en zijn de prijzen gaan stijgen als gevolg van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Door de oplopende grondstof- en energieprijzen en hogere personeelskosten zijn de productiekosten in de bakkerijen de afgelopen jaren gestegen. Dit betekent een stijging van 29% sinds begin 2022 en een stijging van ruim 9% sinds begin 2023. De afgelopen maanden lijken de consumentenprijsindex en producentenprijsindex te stabiliseren op dit hogere prijsniveau, waarbij de producentenprijs nog een kleine opwaartse trend laat zien sinds begin 2024.
Sinds de recordhoogte van 207 punten in juli 2022 als gevolg van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne is de tarweprijs weer gedaald. Deze daling zette door tot maart 2024, toen de af-boerderijprijs op 94 punten lag. Sindsdien zijn de prijzen weer gestegen tot aan maart dit jaar; vanaf dat moment is er weer een neerwaartse prijstrend te zien. In juli 2025 stond de API op 104 punten. Dit is ruim 5% lager dan het prijsniveau in mei 2025 en 14% lager dan het prijsniveau van februari dit jaar. Het hogere prijsniveau tussen maart 2024 en maart 2025 kan worden verklaard door tegenvallende graanoogsten door een nat voor- en najaar in seizoen 2024-2025 in Europa. Dit jaar had de graanoogst in (West-)Europa meer te vrezen van de aanhoudende droogte, maar dit lijkt mee te vallen. Het ICG heeft in augustus een prognose afgegeven van 138,8 miljoen ton, een recordoogst sinds 2021. Ter vergelijking, dit was vorig jaar niet meer dan 119,4 miljoen ton tarwe. De verwachting is dat de tarweoogstopbrengsten in de EU dit jaar met 10% stijgen naar 5,9 ton per hectare, het vijfjarig gemiddelde ligt op 5,55 ton per hectare (Crop monitoring in Europe, August 2025, Vol. 33 No 7, JRC MARS Bulletin).
Wereldwijd ligt de productieraming voor seizoen 2025/2026 op 816 miljoen ton. Tarwevoorraden worden geraamd op 1.078,6 miljoen ton en eindvoorraden worden geraamd op 264 miljoen ton tarwe, aldus het WASDE-rapport van september 2025, USDA. Dit is een historisch lage eindvoorraad als gevolg van lagere tarweoogsten in landen zoals China, Brazilie en Argentinië die niet gecompenseerd kunnen worden door de goede oogsten in de Europese Unie. De prognose voor de wereldwijde tarweconsumptie is 814,5 miljoen ton.
Keten
De keten van brood omvat 6 ketenschakels tot aan consumptie. De eerste stap in de keten is de teelt van graan of tarwe. Vervolgens wordt de tarwe tot meel gemalen in maalderijen die de baktarwe kopen via de wereldmarkt, rechtstreeks van boeren of collecteurs of via termijnmarkten. De maalderij brengt haar meel naar industriële of ambachtelijke bakkerijen die het daarna laten verpakken en distribueren naar de retail of foodservice partijen zoals supermarkten, speciaalzaken en cateringorganisaties.
-Akkerbouwbedrijven Het merendeel van de ruim 1 miljoen ton tarwe die jaarlijks door ca. 5600 Nederlandse akkerbouwers (CBS, 2023) wordt geproduceerd, is zachte tarwe. Deze is minder geschikt als baktarwe en wordt grotendeels benut als veevoer. Slechts ongeveer 100.000 ton van het in Nederland geproduceerde graan - vooral tarwe - wordt verwerkt door de Nederlandse maalindustrie.
-Industrie De brood- en deegwarenindustrie bestaat uit brood- en banketbakkerijen, de banket- en koekindustrie en de deegwarenindustrie. Er zijn inmiddels ruim 4300 brood- en banketbakkerijen in Nederland, ook wel warme bakkers genoemd (CBS, 2023). Dit is een behoorlijke stijging ten opzichte van het jaar 2007 (start van de CBS-reeks) toen het er nog ca. 2500 waren. Industriële bakkerijen produceren het brood voor de supermarkten. Het volume dat zij produceren is groot, maar hun aantal is klein en de markt is geconcentreerd. Twee Nederlandse industriële bakkerijen produceren 40 tot 60% van het brood en banket. Meel wordt vaak rechtstreeks gekocht bij maalderijen. Tot 2018 was Meneba de grootste maalderij in Nederland met een marktaandeel van 65%. In 2018 is Meneba overgenomen door het Belgische Dossche Mills, een van de grootste maalderijen van Europa. Daarnaast kent Nederland twee middelgrote maalderijen en een aantal kleinere. De maalderijen importeren gezamenlijk rond de 80% van de tarwe, voornamelijk uit Frankrijk en Duitsland. De top vijf leveranciers van bakkerijgrondstoffen (in willekeurige volgorde) zijn Zeelandia, Beko, Koopmans Meel, Meneba/Dossche Mills en Bakeplus.
-Afzet Hoewel warme bakkers in populariteit groeien, wordt het merendeel van het brood, ruim 80%, nog altijd verkocht in de supermarkten.
Prijsvorming
Ten opzichte van de prijzen af boerderij zijn de consumentenprijzen en producentenprijzen stabiel. Industriële bakkerijen hebben vaak langlopende relaties met supermarkten, door de complexiteit van het productieproces en de specificaties van hun afnemers. Soms worden meerjarige contracten opgesteld. Prijzen worden daarin niet vastgelegd. De grondstoffen bestaan behalve uit meel, uit ingrediënten als oliën en vetten, suiker, eieren, en enzymen of halffabricaten (mixen) en broodverbetermiddelen. Ook prijsontwikkelingen in deze ketens beïnvloeden de producentenprijs. De beurs van Rouen is een belangrijk ijkpunt voor de prijs waarvoor industriële bakkerijen tarwe inkopen. Zij stellen contracten op met maalderijen om hoeveelheden af te dekken. De graanprijs af boerderij fluctueert van jaar tot jaar en is sterk afhankelijk van de vraag- en aanbodontwikkelingen op de mondiale markt. Het weer heeft grote invloed. De graanprijs bestaat uit een basisprijs en toeslagen voor kwaliteit.
|