Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Voedselprijzenmonitor > Thema's > Voedselprijzen
     
Voedselprijzen
Kies een indicator
Actuele voedselprijzen - Pluimveevlees

Stabiele consumentenprijs en kleine dalingen in de aanvoerketen
18-3-2025

De consumentenprijsindex van pluimveevlees (met name van scharrelkip) was in januari 123 punten, hetzelfde als in november vorig jaar (index 2020=100). De index van de afzetprijzen van de slachterijen op de binnenlandse markt is de afgelopen maanden anderhalf procent gedaald van 144 naar 142 punten. De af-boerderijprijs (reguliere kuikens) is met ruim een procent gedaald naar 154 punten.

 

Prijsontwikkeling
In januari 2025 was de consumentenprijsindex van pluimveevlees 123 punten (2020=100), net als in november vorig jaar.
De prijzen in de aanvoerketen zijn nauwelijks veranderd. De prijsindex van de producten af slachterij binnenland is iets gedaald van 144 naar 142 punten. De producentenprijs buitenland (niet in de figuur) is ruim 2% gedaald, van 138 naar 135 punten. Ook de index van de af-boerderijprijzen is omlaag gegaan: van 156 naar 154 punten (-1%). Dit is het normale seizoenspatroon, waarin de af-boerderijprijzen van vleeskuikens in de eerste maanden van het jaar wat lager zijn dan in de rest van het jaar.

De consumentenprijs is heel constant, terwijl de opbrengstprijzen voor de vleeskuikenhouders vorig jaar duidelijk gestegen zijn. De voerprijzen zijn begin 2025 iets hoger dan in 2024, maar de hoge opbrengstprijzen blijven voor de meeste bedrijven ruim kostendekkend.

In de Nederlandse supermarkten is vrijwel alleen nog scharrelkip verkrijgbaar, met het Beter Leven keurmerk. De scharrelkuikens komen van vleeskuikenbedrijven, die samen ongeveer de helft van de Nederlandse productie voor hun rekening nemen. Door de omschakeling naar scharrel bij een groot aantal bedrijven, is de productie van vleeskuikens in Nederland in de afgelopen jaren gedaald.

De weergegeven indexen van de consumentenprijs (scharrelkip) en de af-boerderijprijs (reguliere, snelgroeiende kuikens) zijn niet direct met elkaar te vergelijken. De af-boerderijprijzen hebben namelijk betrekking op de reguliere, snelgroeiende vleeskuikens die worden gehouden voor de foodservicemarkt en voor de export naar vooral Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. In de Nederlandse supermarkten wordt scharrelkip verkocht, van de langzamer groeiende kuikens met Beter Leven 1 ster keurmerk. Van de af-boerderijprijzen van deze scharrelkuikens is geen prijsindex beschikbaar.

Keten
De pluimveevlees keten is sterk geïntegreerd, waarbij de slachterijen regelen dat de productie van de verschillende schakels op elkaar wordt afgestemd. Slachterijen en verwerkers leveren aan de retailers en vleeskuikenbedrijven leveren kuikens aan de slachterijen. Vermeerderaars (producenten van broedeieren), kuikenbroederijen en mengvoerleveranciers zijn belangrijke toeleveranciers voor vleeskuikenbedrijven.

Vleeskuikenbedrijven
Er zijn ongeveer 600 bedrijven die vleeskuikens houden. Zes- tot achtmaal per jaar leveren zij vleeskuikens met een gewicht van 2 à 2,5 kg aan de slachterij. Binnen de groep vleeskuikenhouders houdt een deel langzamer groeiende vleeskuikens (ongeveer 45% van de productie), waarvan het vlees als scharrelkip (Beter Leven Keurmerk 1 ster) in de Nederlandse supermarkten verkocht wordt.

Industrie
Er zijn ongeveer tien middelgrote en grote pluimveeslachterijen in Nederland. De verdere verwerking wordt vaak gedaan op een andere locatie dan de slachterij, door een bedrijf dat de geslachte kuikens verwerkt tot consumentenproducten (kipfilets, drumsticks, dijen, vleugels). De grootste spelers binnen Nederland slachten en verwerken zelf; qua volume hebben deze bedrijven ruim meer dan de helft van de markt in handen. De slachterijen en verwerkers leveren het pluimveevlees verpakt ‘op schaal’ aan de retailers.

Afzet
Meer dan de helft van de Nederlandse productie wordt geëxporteerd, vooral naar het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Ook wordt pluimveevlees geïmporteerd, met name voor gebruik in de foodservice en de verwerkende industrie. De hoofdmoot (90 tot 95%) van de binnenlandse afzet van pluimveevleesproducten wordt verkocht in supermarkten, met verse kipfilet als belangrijkste product.

Prijsvorming
De consumentenprijs van kip kent weinig seizoensinvloeden. Meestal daalt de prijs in januari om tegen de zomer weer te stijgen. Vleesverwerkers maken met de inkopers van de supermarkten afspraken over de kwaliteit en prijs van de producten. Er worden 1- tot 2-jaarscontracten afgesloten na tendering. Soms worden afspraken gemaakt op basis van de inkoopprijs bij de pluimveehouders. Een belangrijk deel wordt geëxporteerd. De prijzen op de buitenlandse markten hebben invloed op de prijs in Nederland, bij de vleesverwerkers, maar ook af boerderij. Prijzen af boerderij worden bepaald door de slachterijen en zijn afhankelijk van het moment van leveren. Bijna alle vleeskuikenhouders hebben een jaarcontract voor het leveren van de vleeskuikens aan een slachterij. In het contract staan afspraken over de leveringen en de kwaliteit van de kuikens, maar niet over de prijs.

Prijsindices
Een aanzienlijk deel van de Nederlandse vleeskuikenhouders (met circa 55% van de productie) houdt gangbare snelgroeiende kuikens. Het vlees van deze kuikens wordt afgezet in de foodservice (vooral quickservice-restaurants) of geëxporteerd. De prijs af boerderij (API) is gebaseerd op de marktprijs van de gangbare snelgroeiende kuikens. De consumentenprijs is echter gebaseerd op de prijzen in de Nederlandse supermarkten en heeft dus betrekking op de langzamer groeiende vleeskuikens. In een normale situatie is er een wisselwerking tussen de prijs af boerderij van de snelgroeiende en langzaam groeiende vleeskuikens.


Kies een keten
Contactpersoon
Anne-To Vervelde
0317-482629
 

Alles over
  • Algemeen
    >
  • Economie
    >
  • Maatschappij
    >
  • Milieu
    >
Referenties
• Gegevens over de PPI 2012-heden van CBS Statline (Indices van laatste 5 maanden zijn voorlopige gegevens). Deze PPI (2020=100) heeft betrekking op binnenlandse de afzetprijzen, dus is voornamelijk gebaseerd op prijzen voor traag groeiende vleeskuikens.
• Gegevens over de gebruikte PPI 2005-2012 van CBS Statline. Basisjaar is 2020.
• Gegevens over de gebruikte CPI 2000-heden van CBS-Statline (indices van de laatste maand zijn voorlopige gegevens). De CPI (2020=100) is gebaseerd op vlees van traag groeiende vleeskuikens. 
De af boerderij prijzen zijn gebaseerd op prijzen van reguliere vleeskuikens. Deze index sluit dus niet goed meer aan op de PPI en de CPI.




Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
Archief



naar boven