Actuele voedselprijzen - Pluimveevlees |
Consumenten en producentenprijs licht gestegen, af-boerderijprijs pluimveevlees blijft historisch hoog
|
25-9-2025
|
De consumentenprijsindex van pluimveevlees (vooral scharrelkip) is iets gestegen van 124 punten in mei naar 126 punten in juli 2025. De afzetprijzen van slachterijen op de binnenlandse markt is in dezelfde maanden van 145 naar 146 punten gegaan. Ook de af-boerderijprijs (reguliere vleeskuikens) is iets gestegen, van 172 naar 174 punten, een stijging van minder dan 1%.
|
Prijsontwikkeling In juli 2025 was de consumentenprijsindex van pluimveevlees 126 punten (2020=100), iets hoger dan in mei dit jaar. De CPI heeft begin 2022 een forse stijging laten zien en sindsdien zijn de prijzen vrij stabiel, met een lichte stijging sinds eind 2024.
De af-boerderijprijsindex is met 1% gestegen van 172 punten in mei naar 174 punten in juli 2025. Een lichte stijging van de prijzen in de zomermaanden past binnen het gebruikelijke seizoenspatroon, maar dit jaar zijn de prijzen uitzonderlijk hoog. In vergelijking met juli 2023 en 2024 ligt de prijsindex 16% tot 17% hoger.
De producentenprijs voor pluimveevlees is in mei-juli van 145 naar 146 punten gestegen (+0,5%). De producentenprijsindex voor afzet in het buitenland is de afgelopen maanden iets meer gestegen: van 143 naar 148 punten.
De situatie in de vleeskuikensector blijft heel gunstig. De prijzen waren al hoog en blijven zelfs stijgen, als gevolg van de aanhoudend sterke vraag en het krappe aanbod. De rendementen zijn uitstekend, deels door de verder dalende voerprijzen. In Duitsland, Frankrijk en andere EU-landen worden volop pogingen gedaan om de productie van vleeskuikens te vergroten. Vogelgriep blijft bij dit alles een risico en een remmende factor, wat bijvoorbeeld in Polen en Hongarije zelfs tot een afname van de productie heeft geleid (Eurostat). Ook het tekort aan broedeieren vanuit de vermeerderingssector beperkt de mogelijkheden tot uitbreiding van de productie.
In de Nederlandse supermarkten is vrijwel alleen nog scharrelkip met het Beter Leven keurmerk verkrijgbaar. Door de omschakeling naar scharrelkuikens bij een groot aantal bedrijven, is de totale productie van vleeskuikens in Nederland de afgelopen jaren aanzienlijk gedaald.
De consumentenprijs (scharrelkip) en de af-boerderijprijs (reguliere kip) zijn niet direct met elkaar te vergelijken. De af-boerderijprijzen hebben grotendeels betrekking op reguliere, snelgroeiende vleeskuikens die worden gehouden voor de verwerkende voedselindustrie, foodservicemarkt en de export, vooral naar Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.
Keten
De pluimveevleesketen is sterk geïntegreerd, waarbij de slachterijen regelen dat de productie van de verschillende schakels op elkaar worden afgestemd. Slachterijen en verwerkers leveren aan de retailers en vleeskuikenbedrijven leveren kuikens aan de slachterijen. Vermeerderaars (producenten van broedeieren), kuikenbroederijen en mengvoerleveranciers zijn belangrijke toeleveranciers voor vleeskuikenbedrijven.
-Vleeskuikenbedrijven Er zijn ongeveer 600 bedrijven die vleeskuikens houden. Zes- tot achtmaal per jaar leveren zij vleeskuikens met een gewicht van ongeveer 2,5 kg aan de slachterij. Binnen de groep vleeskuikenhouders houdt een deel langzamer groeiende vleeskuikens (ongeveer 47% van de productie), waarvan het vlees als scharrelkip (Beter Leven keurmerk 1 ster) in de Nederlandse supermarkten verkocht wordt.
-Industrie
Er zijn ongeveer tien middelgrote en grote pluimveeslachterijen in Nederland. De verdere verwerking wordt vaak gedaan op een andere locatie dan de slachterij, door een bedrijf dat de geslachte kuikens verwerkt tot consumentenproducten (kipfilets, drumsticks, dijen, vleugels). De grootste spelers binnen Nederland slachten en verwerken zelf. Qua volume hebben deze bedrijven ruim meer dan de helft van de markt in handen. De slachterijen en verwerkers leveren het pluimveevlees verpakt ‘op schaal’ aan de retailers.
-Afzet
Meer dan de helft van de Nederlandse pluimveevleesproductie wordt geëxporteerd, vooral naar het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Ook wordt pluimveevlees geïmporteerd, met name voor gebruik in de foodservicesector en de verwerkende industrie. De hoofdmoot (90 tot 95%) van de binnenlandse afzet van pluimveevleesproducten wordt verkocht in supermarkten, met verse kipfilet als belangrijkste product.
Prijsvorming De consumentenprijs van kip kent weinig seizoensinvloeden. Meestal daalt de prijs in januari licht om tegen de zomer weer licht te stijgen. Vleesverwerkers maken met de inkopers van de supermarkten afspraken over de kwaliteit en prijs van de producten. Er worden één- tot tweejaarscontracten afgesloten na tendering. Soms worden afspraken gemaakt op basis van de inkoopprijs bij de pluimveehouders. Een belangrijk deel wordt geëxporteerd. De prijzen op de buitenlandse markten hebben invloed op de prijs in Nederland, bij de vleesverwerkers, maar ook af boerderij. Prijzen af boerderij worden bepaald door de slachterijen en zijn afhankelijk van het moment van leveren. Bijna alle vleeskuikenhouders hebben een jaarcontract voor het leveren van de vleeskuikens aan een slachterij. In het contract staan afspraken over de leveringen en de kwaliteit van de kuikens, maar niet over de prijs.
Prijsindices Een aanzienlijk deel van de Nederlandse vleeskuikenhouders (met circa 53% van de productie) houdt snelgroeiende kuikens. Het vlees van deze kuikens wordt afgezet in de foodservice (vooral quickservice-restaurants) of geëxporteerd. De prijs af boerderij (API) is gebaseerd op de marktprijs van de snelgroeiende kuikens. De consumentenprijs is echter gebaseerd op de prijzen in de Nederlandse supermarkten en heeft dus betrekking op de langzamer groeiende vleeskuikens (‘scharrelkuikens’). In een normale situatie is er een wisselwerking tussen de prijs af boerderij van de snelgroeiende en langzaam groeiende vleeskuikens.
|