Actuele voedselprijzen - Pluimveevlees |
Consumentenprijs kip stabiel, kleine priisstijging voor vleesverwerkers
|
28-10-2024
|
De consumentenprijsindex van pluimveevlees was in juli 122 punten; dat is vrijwel hetzelfde prijsniveau als in mei (index 2020=100). Deze winkelprijs heeft met name betrekking op scharrelkip. Af slachterij zijn de prijzen op de binnenlandse markt in de maanden juni en juli anderhalf procent omhooggegaan naar 145 punten. De boerderijprijs is met bijna 4% gestegen naar 148 punten. Deze af-boerderijprijs heeft betrekking op reguliere, snelgroeiende vleeskuikens die bestemd zijn voor de foodservicemarkt en de export.
|
Prijsontwikkeling In juli 2024 stond de consumentenprijsindex van pluimveevlees op 122 punten (2020=100); dat is vrijwel hetzelfde prijsniveau als in mei.
De prijzen in de aanvoerketen zijn gestegen. De prijsindex van de producten af slachterij binnenland is gestegen van 143 naar 145 punten, een stijging van anderhalf procent. De producentenprijs buitenland (niet in de figuur) is gelijk gebleven, op 138 punten. De index van de af-boerderijprijzen is met bijna 4% gestegen van 143 naar 148 punten. Deze prijsontwikkeling past in het normale seizoenspatroon, waarin de vleeskuikenprijzen in de zomermaanden meestal wat hoger zijn.
Van mei tot en met juli 2024 waren de opbrengstprijzen voor de vleeskuikenhouders 1 procent lager dan in dezelfde periode in 2023. De situatie op de veevoermarkt was begin dit jaar redelijk stabiel. De voerprijs is, na een langdurige daling vanaf juni 2022, in de afgelopen maanden gestabiliseerd. De voerkosten maken 60 tot 70% uit van de totale kosten en zijn dus zeer bepalend voor de bedrijfsresultaten. De opbrengstprijzen zijn voor de meeste bedrijven ruim kostendekkend, waardoor ook dit jaar weer goede inkomens kunnen worden behaald, net als in 2023.
Nederlanders eten iets minder vlees en ook minder pluimveevlees. Een grote supermarkt is onlangs begonnen met het aanbieden van runder-kip-gehakt en een runder-kip-burger, met een lagere carbon footprint dan de puur-rundvleesvarianten. In de Nederlandse supermarkten is vrijwel alleen nog scharrelkip verkrijgbaar, met het Beter Leven keurmerk. De scharrelkuikens komen van vleeskuikenbedrijven, die samen ongeveer 40 tot 45% van de Nederlandse productie in 2023 voor hun rekening nemen. Door de omschakeling naar scharrel bij een groot aantal bedrijven, is de productie van vleeskuikens in Nederland in de afgelopen jaren substantieel gedaald.
De af-boerderijprijzen hebben betrekking op de snelgroeiende vleeskuikens die worden gehouden voor de foodservicemarkt en voor de export, vooral naar Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. In de Nederlandse supermarkten wordt vlees verkocht van de langzamer groeiende kuikens, voornamelijk Beter Leven 1 ster (scharrel)vleeskuikens. Van de af-boerderijprijzen van deze kuikens is geen prijsindex beschikbaar. De weergegeven indexen van de consumentenprijs en de af-boerderijprijs zijn dus niet direct met elkaar te vergelijken.
Keten
De pluimveevlees keten is sterk geïntegreerd, waarbij de slachterijen regelen dat de productie van de verschillende schakels op elkaar wordt afgestemd. Slachterijen en verwerkers leveren aan de retailers en vleeskuikenbedrijven leveren kuikens aan de slachterijen. Vermeerderaars (producenten van broedeieren), kuikenbroederijen en mengvoerleveranciers zijn belangrijke toeleveranciers voor vleeskuikenbedrijven.
Vleeskuikenbedrijven Er zijn ongeveer 600 bedrijven die vleeskuikens houden. Zes- tot achtmaal per jaar leveren zij vleeskuikens met een gewicht van 2 à 2,5 kg aan de slachterij. Binnen de groep vleeskuikenhouders houdt een deel langzamer groeiende vleeskuikens (ongeveer 45% van de productie), waarvan het vlees als scharrelkip (Beter Leven Keurmerk 1 ster) in de Nederlandse supermarkten verkocht wordt.
Industrie
Er zijn ongeveer tien middelgrote en grote pluimveeslachterijen in Nederland. De verdere verwerking wordt vaak gedaan op een andere locatie dan de slachterij, door een bedrijf dat de geslachte kuikens verwerkt tot consumentenproducten (kipfilets, drumsticks, dijen, vleugels). De grootste spelers binnen Nederland slachten en verwerken zelf; qua volume hebben deze bedrijven ruim meer dan de helft van de markt in handen. De slachterijen en verwerkers leveren het pluimveevlees verpakt ‘op schaal’ aan de retailers.
Afzet
Meer dan de helft van de Nederlandse productie wordt geëxporteerd, vooral naar het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Ook wordt pluimveevlees geïmporteerd, met name voor gebruik in de foodservice en de verwerkende industrie. De hoofdmoot (90 tot 95%) van de binnenlandse afzet van pluimveevleesproducten wordt verkocht in supermarkten, met verse kipfilet als belangrijkste product.
Prijsvorming De consumentenprijs van kip kent weinig seizoensinvloeden. Meestal daalt de prijs in januari om tegen de zomer weer te stijgen. Vleesverwerkers maken met de inkopers van de supermarkten afspraken over de kwaliteit en prijs van de producten. Er worden 1- tot 2-jaarscontracten afgesloten na tendering. Soms worden afspraken gemaakt op basis van de inkoopprijs bij de pluimveehouders. Een belangrijk deel wordt geëxporteerd. De prijzen op de buitenlandse markten hebben invloed op de prijs in Nederland, bij de vleesverwerkers, maar ook af boerderij. Prijzen af boerderij worden bepaald door de slachterijen en zijn afhankelijk van het moment van leveren. Bijna alle vleeskuikenhouders hebben een jaarcontract voor het leveren van de vleeskuikens aan een slachterij. In het contract staan afspraken over de leveringen en de kwaliteit van de kuikens, maar niet over de prijs.
Prijsindices Een aanzienlijk deel van de Nederlandse vleeskuikenhouders (met circa 55% van de productie) houdt gangbare snelgroeiende kuikens. Het vlees van deze kuikens wordt afgezet in de foodservice (vooral quickservice-restaurants) of geëxporteerd. De prijs af boerderij (API) is gebaseerd op de marktprijs van de gangbare snelgroeiende kuikens. De consumentenprijs is echter gebaseerd op de prijzen in de Nederlandse supermarkten en heeft dus betrekking op de langzamer groeiende vleeskuikens. In een normale situatie is er een wisselwerking tussen de prijs af boerderij van de snelgroeiende en langzaam groeiende vleeskuikens.
|