Actuele voedselprijzen - Pluimveevlees |
Consumentenprijs stijgt licht, af-boerderijprijzen stijgen verder door
|
26-5-2025
|
De consumentenprijsindex van pluimveevlees (met name van scharrelkip) was in januari 2025 123 punten en is in maart ruim een procent gestegen naar 125 punten (index 2020=100). De index van de afzetprijzen van de slachterijen op de binnenlandse markt is de afgelopen maanden met 2% gedaald van 143 naar 140 punten. De af-boerderijprijs (reguliere kuikens) is met ongeveer 5% gestegen naar 161 punten.
|
Prijsontwikkeling In maart 2025 was de consumentenprijsindex van pluimveevlees 125 punten (2020=100), ongeveer 1% hoger dan in januari. De consumentenprijzen zijn door het jaar heen vrij stabiel. De producentenprijs buitenland (niet in de figuur) is ruim 4% gestegen, van 136 naar 142 punten. Ook de index van de af-boerderijprijzen is gestegen: van 154 naar 161 punten (+5%). Dit past in het normale seizoenspatroon, waarin de af-boerderijprijzen van vleeskuikens in de eerste maanden van het jaar iets stijgen.
De opbrengstprijzen voor de vleeskuikenhouders liggen op een hoog niveau en zijn in januari-maart weer verder gestegen. De opbrengstprijzen zijn ruim kostendekkend.
In de Nederlandse supermarkten is vrijwel alleen nog scharrelkip verkrijgbaar, met het Beter Leven keurmerk. De scharrelkuikens komen van vleeskuikenbedrijven, die samen ongeveer de helft van de Nederlandse productie voor hun rekening nemen. Door de omschakeling naar scharrelkuikens bij een groot aantal bedrijven, is de totale productie van vleeskuikens in Nederland de afgelopen jaren aanzienlijk gedaald.
De weergegeven indexen van de consumentenprijs (scharrelkip) en de af-boerderijprijs (reguliere, snelgroeiende kuikens) zijn niet direct met elkaar te vergelijken. De af-boerderijprijzen hebben namelijk betrekking op reguliere, snelgroeiende vleeskuikens die worden gehouden voor de foodservicemarkt en voor de export naar voornamelijk Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. In de Nederlandse supermarkten wordt scharrelkip verkocht, van langzamer groeiende kuikens met Beter Leven 1 ster keurmerk. Van de af-boerderijprijzen van deze scharrelkuikens is geen prijsindex beschikbaar.
Keten
De pluimveevleesketen is sterk geïntegreerd, waarbij de slachterijen regelen dat de productie van de verschillende schakels op elkaar worden afgestemd. Slachterijen en verwerkers leveren aan de retailers en vleeskuikenbedrijven leveren kuikens aan de slachterijen. Vermeerderaars (producenten van broedeieren), kuikenbroederijen en mengvoerleveranciers zijn belangrijke toeleveranciers voor vleeskuikenbedrijven.
Vleeskuikenbedrijven Er zijn ongeveer 600 bedrijven die vleeskuikens houden. Zes- tot achtmaal per jaar leveren zij vleeskuikens met een gewicht van ongeveer 2,5 kg aan de slachterij. Binnen de groep vleeskuikenhouders houdt een deel langzamer groeiende vleeskuikens (ongeveer 47% van de productie), waarvan het vlees als scharrelkip (Beter Leven keurmerk 1 ster) in de Nederlandse supermarkten verkocht wordt.
Industrie
Er zijn ongeveer tien middelgrote en grote pluimveeslachterijen in Nederland. De verdere verwerking wordt vaak gedaan op een andere locatie dan de slachterij, door een bedrijf dat de geslachte kuikens verwerkt tot consumentenproducten (kipfilets, drumsticks, dijen, vleugels). De grootste spelers binnen Nederland slachten en verwerken zelf. Qua volume hebben deze bedrijven ruim meer dan de helft van de markt in handen. De slachterijen en verwerkers leveren het pluimveevlees verpakt ‘op schaal’ aan de retailers.
Afzet
Meer dan de helft van de Nederlandse pluimveevleesproductie wordt geëxporteerd, vooral naar het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Ook wordt pluimveevlees geïmporteerd, met name voor gebruik in de foodservicesector en de verwerkende industrie. De hoofdmoot (90 tot 95%) van de binnenlandse afzet van pluimveevleesproducten wordt verkocht in supermarkten, met verse kipfilet als belangrijkste product.
Prijsvorming De consumentenprijs van kip kent weinig seizoensinvloeden. Meestal daalt de prijs in januari licht om tegen de zomer weer licht te stijgen. Vleesverwerkers maken met de inkopers van de supermarkten afspraken over de kwaliteit en prijs van de producten. Er worden één- tot tweejaarscontracten afgesloten na tendering. Soms worden afspraken gemaakt op basis van de inkoopprijs bij de pluimveehouders. Een belangrijk deel wordt geëxporteerd. De prijzen op de buitenlandse markten hebben invloed op de prijs in Nederland, bij de vleesverwerkers, maar ook af boerderij. Prijzen af boerderij worden bepaald door de slachterijen en zijn afhankelijk van het moment van leveren. Bijna alle vleeskuikenhouders hebben een jaarcontract voor het leveren van de vleeskuikens aan een slachterij. In het contract staan afspraken over de leveringen en de kwaliteit van de kuikens, maar niet over de prijs.
Prijsindices Een aanzienlijk deel van de Nederlandse vleeskuikenhouders (met circa 53% van de productie) houdt snelgroeiende kuikens. Het vlees van deze kuikens wordt afgezet in de foodservice (vooral quickservice-restaurants) of geëxporteerd. De prijs af boerderij (API) is gebaseerd op de marktprijs van de snelgroeiende kuikens. De consumentenprijs is echter gebaseerd op de prijzen in de Nederlandse supermarkten en heeft dus betrekking op de langzamer groeiende vleeskuikens (‘scharrelkuikens’). In een normale situatie is er een wisselwerking tussen de prijs af boerderij van de snelgroeiende en langzaam groeiende vleeskuikens.
|