| Actuele voedselprijzen - Eieren |
Af-boerderijprijzen blijven stijgen, terwijl consumenten- en producentenprijzen lijken te stabiliseren op een hoger niveau
|
2-12-2025
|
De consumentenprijsindex van eieren is in september 2025 uitgekomen op 135 punten (2020=100). Dit is nagenoeg gelijk aan het prijsniveau in augustus en een lichte stijging van 0,5% ten opzichte van juli 2025. De prijzen bij de eierhandel (PPI) zijn gelijk gebleven ten opzichte van juli 2025 (op 175 punten) en licht gestegen ten opzichte van augustus. De prijzen bij de pluimveebedrijven (API) zijn ten opzichte van augustus 2025 met 5% gestegen naar 236 punten. Ten opzichte van vorig jaar (september 2024) zien we prijsstijgingen van 52% voor de legpluimveebedrijven, 13% voor de eierhandel en een kleine 8% voor de consument.
|
Prijsontwikkeling De consumentenprijsindex van eieren is in september 2025 uitgekomen op 135 punten (2020=100). Dit is nagenoeg gelijk aan het prijsniveau in augustus en een lichte stijging van 0,5% ten opzichte van juli 2025. De consumentenprijs heeft vrijwel volledig betrekking op eieren met een Beter Leven keurmerk en is vrij stabiel. Deze eieren worden doorgaans via langlopende contracten met vaste prijzen afgezet, waardoor supermarkten minder gevoelig zijn voor snelle prijsbewegingen op de vrije markt. Bovendien hanteren supermarkten een relatief ruime marge op de inkoopprijzen, zodat de winkelprijzen niet snel stijgen of dalen. Desalniettemin laat de consumentenprijs een stijging van bijna 8% zien ten opzichte van september 2024.
De index voor de afzetprijzen van de binnenlandse eierhandel is in de maanden juli tot september 2025 nagenoeg gelijk gebleven, op 175 punten. Ten opzichte van september 2024, is de producentprijsindex gestegen met ruim 12%.
De prijsindex af boerderij bereikte in september een niveau van 236 punten: dat is iets hoger dan in juli (+3%) en augustus (+5%) en maar liefst ruim 52% hoger dan in september vorig jaar. De prijzen bij de pluimveehouder blijven daarmee wel onder de piek van 273 punten in maart 2025. De boerderijprijzen zijn in vergelijking met 5 jaar geleden al meer dan verdubbeld en blijven bijzonder hoog.
De hoge eierprijzen worden veroorzaakt door een toenemende consumentenvraag en krap aanbod in relatie tot de vraag. De eierconsumptie is relatief hoog als gevolg van veel aandacht voor eiwitrijk eten en een lagere vleesconsumptie, aldus onderzoekers van Wageningen University & Research (Vleesconsumptie per hoofd van de bevolking in Nederland, 2005-2024 - Wageningen University & Research), die ook bij hoge prijzen niet afneemt. Het krappe aanbod wordt veroorzaakt door onder meer de vastgelopen vergunningverlening (geen nieuwe stallen) en extensivering (minder kippen per stal). Daarnaast blijven vogelgriepuitbraken een rol spelen. Ten slotte zullen ook de bedrijfsbeëindigingsregelingen waarschijnlijk bijdragen aan een verdere vermindering van de productie.
De af-boerderijprijs betreft reguliere scharreleieren die vooral naar de verwerkende industrie, foodservicesector en exportmarkten gaan. Deze prijsindex is dus niet direct vergelijkbaar met de prijzen van tafeleieren met een Beter Leven keurmerk die in de Nederlandse supermarkten worden verkocht. Keten De tafeleieren in het schap bij de supermarkten zijn direct door de pakstations afgeleverd of door grossiers via de pakstations. Leghennenhouders leveren eieren aan de pakstations, doen aan huisverkoop (automaten) of leveren direct aan de eiproductenindustrie. In de eierketen zijn broederijen en opfokkers van jonge hennen belangrijke voorschakels. Mengvoerfabrikanten zijn belangrijke toeleveranciers.
-Leghennenbedrijven
In Nederland houden ongeveer 800 bedrijven leghennen, in verschillende houderijsystemen. Het merendeel van de hennen wordt gehouden als scharrelkip. Daarnaast worden ook hennen gehouden in de biologische houderij, in systemen met vrije uitloop of in kooihuisvesting (‘koloniekooien’).
-Handel
De geproduceerde eieren worden op de boerderij verpakt of geleverd aan pakstations. Deze sorteren en verpakken de eieren in consumentenverpakkingen.
-Afzet
De Nederlandse pakstations leveren tafeleieren aan supermarkten in Nederland (circa 30% van de productie) en Duitsland (ook circa 30% van de productie). Een deel van de eieren (30 tot 35%) gaat naar de eiproductenindustrie in of buiten Nederland, waar ze worden verwerkt tot vloeibaar of gedroogd eiproduct. Dit eiproduct wordt vervolgens weer gekocht door de levensmiddelenindustrie, waarbij fabrikanten van sauzen en pasta en bakkerijen belangrijke afnemers zijn. Bijna 90% van de tafeleieren wordt afgezet via de supermarkten. Er is geen noemenswaardige import van eieren voor de afzet via supermarkten. Nederland is dus zelfvoorzienend als het gaat om tafeleieren.
Prijsvorming De leghennenhouders maken veelal per legronde afspraken met een pakstation. Naast kwaliteitsaspecten kan er ook een afspraak gemaakt worden over de prijs voor de eieren. Veel leghennenhouders werken met een vrije marktprijs, waarbij voor elke geleverde partij eieren de dan geldende marktprijs betaald wordt. Er is een duidelijk seizoenspatroon in de marktprijzen. In de zomer zijn de eierprijzen voor de leghennenhouders in de regel lager dan in de rest van het jaar. Leghennenhouders die eieren met het Beter Leven keurmerk aan Nederlandse supermarkten leveren hebben vaak een minimaal gegarandeerde opbrengstprijs. Een klein deel van de leghennenhouders maakt voor elke ronde leghennen prijsafspraken met de eierhandel. Vooral bedrijven met vrije uitloop en biologische hennen werken met vaste prijsafspraken.
Prijsindices De diverse prijsindices sluiten niet naadloos op elkaar aan. De consumentenprijsindex (CPI) is gebaseerd op de prijzen voor tafeleieren in de supermarkt. Dat zijn bijna uitsluitend eieren met een keurmerk, met name het Beter Leven keurmerk. De producentenprijsindex (PPI) is gebaseerd op de binnenlandse opbrengstprijzen van pakstations én die van de eiproductenindustrie. De af-boerderijprijs (API) is gebaseerd op reguliere scharreleieren, die naar de foodservicesector (onder andere horeca, catering) gaan of geëxporteerd worden.
|