Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Market Outlook > Thema's > Handel en afzet
     
Handel en afzet
Kies een indicator
Market outlook - Granen

Granen in de EU en Nederland: gematigde hectare-opbrengststijgingen bij een langzaam dalend areaal
31-1-2019

In 2018 daalde de wereldwijde graanproductie met circa 1.5 procent gedaald, onder andere als gevolg van de problemen met droogte in belangrijke productiegebieden. Als gevolg hiervan zijn de prijzen in 2018 wat opgelopen, na al een aantal jaren op een laag niveau te liggen door eerdere recordoogsten gedurende 5 jaar op een rij.

De komende 10 jaar zal de EU graanproductie naar verwachting groeien naar ruim 320 miljoen ton (2027). De prijzen zullen in die periode naar verwachting niet stijgen, maar rond de ā‚¬175/ton blijven schommelen.

In de EU en in Nederland is sprake van beperkte groei van de hectare-opbrengsten bij een langzaam krimpend areaal. De vraag naar krachtvoer is voor de toekomst naar verwachting (in volume) de meest dynamische vraagcategorie, maar het volume ervan zal maar beperkt groeien (0.2% per jaar). Het areaal van granen in Nederland staat onder druk door concurrentie van andere gewassen (suikerbieten, ruwvoer).




Tarwe
Zowel de wereldprijs als de EU-prijs van tarwe zal naar verwachting de komende jaren gaan oplopen. In Nederland kwam de prijs van tarwe in 2018 uit op circa op 17,6 euro/100 kg en ook hier toont de figuur een (beperkte) stijging in de komende jaren. De toenemende concurrentie van grote graanproducenten als Rusland, de OekraĆÆne en Kazachstan (Zwarte Zee-gebied) remt de prijsontwikkeling in de EU. In Nederland blijft de productie van tarwe ongeveer stabiel (lichte daling is mogelijk). De consumptie, zowel voedsel is ook stabiel, maar het verbruik van tarwe als veevoer zal in de komende jaren licht stijgen. Tarwe blijft vooral een vruchtwisselingsgewas.


Gerst
De wereld- en EU-prijs liggen vrijwel gelijk en zullen naar verwachting de komende jaren licht stijgen. Dit komt mede omdat de exportmogelijkheden voor gerst (en ook korrelmais) er de komende jaren gunstig uitzien. De Nederlandse prijs is nu bijna 15 euro/100 kilo en zal waarschijnlijk stijgen tot circa 20 euro/100 kg in de komende jaren. Ondanks de verwachte afname van het areaal in Nederland zal door de toename van de opbrengsten per hectare de productie de komende jaren per saldo nog iets toenemen. Gerst met een goede brouwkwaliteit blijft voor Nederland belangrijk en is niet makkelijk te telen. Dit verklaart de verwachte prijsstijging van circa 1.7% per jaar.


Overige granen
De productie en prijs van rogge in Nederland blijven ongeveer stabiel; rond de 12 euro/100 kg. Het blijft een product voor een nichemarkt.
De prijs van haver in Nederland lijkt de komende jaren licht te stijgen van 15 naar 17 euro/100 kg. De productie neemt toe. Een toenemende vraag naar haver is waarschijnlijk, vanwege toenemende behoefte aan glutenvrije voeding.



Kies productgroep
Contactpersoon
Roel Jongeneel
070-3358176
 

Alles over
  • Algemeen
    >
  • Economie
    >
  • Maatschappij
    >
  • Milieu
    >
Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
Archief



naar boven