Jaarprijzen per sector - Akkerbouw |
Hoog prijsniveau voor oogst 2022
|
19-12-2022
|
Door sterk gestegen kosten waarmee de akkerbouw geconfronteerd wordt zijn er ook hogere productprijzen nodig voor een gezonde bedrijfsvoering. De geraamde prijsontwikkeling van de akkerbouwgewassen voor oogst 2022 is zeer positief, wat helpt om de hogere kosten te compenseren.
|
Aardappelen
De aardappelprijzen voor de oogst van 2022 zijn goed. De Nederlandse oogst is goed; in het buitenland is er een lagere kg-opbrengst, wat de prijs ten goede komt. Er wordt een duidelijke prijsstijging voorzien van rond de 50%.
Suikerbieten
Ook voor de suikerbieten wordt een hogere prijs geraamd voor de oogst van 2022. Er is gemiddeld een prijsstijging van 25% voorzien. De wereldmarktprijzen voor suiker zijn nog steeds op een goed niveau.
Granen
Door de oorlog in OekraĆÆne stegen de graanprijzen in maart erg sterk. OekraĆÆne en Rusland zijn belangrijke spelers op de wereldwijde graanmarkt. Voor oogstjaar 2022 is er een prijsstijging van 20% geraamd, zelfs nadat er vorig jaar al een verhoging van ruim 30% was gerealiseerd. Er zijn gedurende het jaar een aantal piekmomenten geweest, maar de prijs lijkt nu stabieler.
Uien De prijs voor uien lijkt weer op een goed niveau te zitten; dit heeft ook te maken met een lager aanbod. Zowel de kg-opbrengsten als het areaal zijn in Nederland ongeveer 10% lager dan in 2021. Ook de productie elders in Europa valt tegen. Voor oogst 2022 wordt er rekening gehouden met meer dan een verdubbeling van prijzen ten opzichte van 2021.
|