Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Thema's > Prijzen
     
Prijzen
Kies een indicator
Jaarprijzen per sector - Akkerbouw

Hoog prijsniveau voor oogst 2022
19-12-2022

Door sterk gestegen kosten waarmee de akkerbouw geconfronteerd wordt zijn er ook hogere productprijzen nodig voor een gezonde bedrijfsvoering. De geraamde prijsontwikkeling van de akkerbouwgewassen voor oogst 2022 is zeer positief, wat helpt om de hogere kosten te compenseren.Aardappelen
De aardappelprijzen voor de oogst van 2022 zijn goed. De Nederlandse oogst is goed; in het buitenland is er een lagere kg-opbrengst, wat de prijs ten goede komt. Er wordt een duidelijke prijsstijging voorzien van rond de 50%.

Suikerbieten
Ook voor de suikerbieten wordt een hogere prijs geraamd voor de oogst van 2022. Er is gemiddeld een prijsstijging van 25% voorzien. De wereldmarktprijzen voor suiker zijn nog steeds op een goed niveau.

Granen
Door de oorlog in Oekraïne stegen de graanprijzen in maart erg sterk. Oekraïne en Rusland zijn belangrijke spelers op de wereldwijde graanmarkt. Voor oogstjaar 2022 is er een prijsstijging van 20% geraamd, zelfs nadat er vorig jaar al een verhoging van ruim 30% was gerealiseerd. Er zijn gedurende het jaar een aantal piekmomenten geweest, maar de prijs lijkt nu stabieler.

Uien
De prijs voor uien lijkt weer op een goed niveau te zitten; dit heeft ook te maken met een lager aanbod. Zowel de kg-opbrengsten als het areaal zijn in Nederland ongeveer 10% lager dan in 2021. Ook de productie elders in Europa valt tegen. Voor oogst 2022 wordt er rekening gehouden met meer dan een verdubbeling van prijzen ten opzichte van 2021.


Kies een sector
Contactpersoon
Harold van der Meulen
0317-484436
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
Archiefnaar boven