Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Themes > Prijzen
     
Prijzen
Select an indicator
Jaarprijzen per sector - Vleeskuikenshouderij

Lagere prijzen voor vleeskuikens door coronacrisis
12/17/2020


De opbrengstprijzen dalen in 2020 gemiddeld 4% door lagere prijzen voor reguliere kuikens. De voerprijzen zijn iets lager dan in 2019.
De vleeskuikensector is hard getroffen door de coronacrisis, waardoor de opbrengstprijzen fors zijn gedaald. In maart stortte de afzet van kuikenvlees in door sluiting van restaurants en foodservice van 16 maart tot 1 juni (later ook in najaar). Dat had een grote invloed op de afzet van grillkippen. Dat afzetverlies naar de horeca werd deels gecompenseerd door een grotere afzet via supermarkten, omdat consumenten meer zelf gingen bereiden. De verkoop van conceptkuikens in de supermarkten liep daardoor goed. Maar de handel in reguliere (snelgroeiende) kuikens daalde sterk omdat die vooral worden uitgevoerd naar restaurants en foodservicebedrijven in het buitenland.

De pluimveevleesmarkt is flink verstoord door de coronamaatregelen. En versoepelingen daarin, zoals heropening van de horeca op 1 juni en het openen van de Britse markt op 1 juli, hebben niet veel verbetering gebracht. In het najaar volgde een nieuwe sluiting van de horeca en foodservice in diverse landen, die daardoor minder kuikenvlees uit Nederland invoeren. Vooral de afzet van filet naar Engeland wordt gemist, mede door de concurrentie van goedkoop aanbod uit Polen. Omdat de Chinese markt voor Pools kuikenvlees door vogelgriepuitbraken is gesloten, wordt dat kuikenvlees in West-Europa aangeboden. Daardoor ontstond nog extra prijsdruk op de markt. Slachterijen kunnen het product niet voor een goede prijs verkopen en vriezen ook vlees in. Ook het faillissement van de grote slachterij GPS heeft impact op de verwerking van kuikens. Hierdoor komen vleeskuikenhouders in de problemen die nu de productie moeten verminderen. Eerder dit jaar kwam een andere slachterij (Frisia) in de problemen die later door Plukon werd overgenomen. Sommige slachterijen willen in de huidige slechte marktsituatie eerder gemaakte afspraken en contracten openbreken. Door de productie te beperken wordt gehoopt op een marktherstel.
De uitbraak van vogelgriep in november bij enkele pluimveebedrijven zorgt voor veel onrust. De export van kuikenvlees naar EU-landen kan gewoon doorgaan, maar derde landen sluiten de grenzen waarvan onder andere export van kippenpoten last heeft.

Lagere voerprijzen
Gemiddeld zijn de prijzen van vleeskuikenkorrel iets lager dan in 2019. Tot en met augustus lagen de voerprijzen onder het niveau van voorgaand jaar. Daarna werd het voer duurder door hogere prijzen van veevoergrondstoffen, vooral van mais en soja. De prijzen van aangekochte eendagskuikens zijn op jaarbasis onveranderd. Begin van 2020 lagen de prijzen wel hoger dan in voorgaand jaar, maar door de dalende trend zijn de prijzen sinds juni lager dan in 2019.


Kies een sector
Contactpersoon
Harold van der Meulen
0317-484436
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
ArchiefTop of page