Jaarprijzen per sector - Vleeskuikenshouderij |
Hogere prijzen voor vleeskuikens, maar voerprijzen ook flink gestegen
|
19-12-2022
|
De opbrengstprijzen van vleeskuikens stijgen gemiddeld 34% in 2022. De voerprijzen zijn nog sterker gestegen (36%) door duurdere veevoergrondstoffen.
|
Begin dit jaar zijn de meeste coronamaatregelen ingetrokken. Daardoor steeg de vraag naar pluimveevlees, na een lange periode van overaanbod tijdens de coronacrisis in 2020 en 2021. De contractprijs is vanaf maart onder invloed van de oorlog in OekraĆÆne sterk gestegen naar 1,20 euro per kg in mei en is daarna gestabiliseerd op dat hoge niveau. Vooral de afzet in de horeca en de foodservice is dit jaar toegenomen, in herstel van de coronapandemie. Maar de sterk gestegen kosten van voer en energie zorgen voor grote uitdagingen bij de vleeskuikenhouders. Ook vele uitbraken van vogelgriep verstoren de planning van de slachterijen.
De productie in de EU zal in 2022 iets dalen door de vele uitbraken van vogelgriep en stijgende voerkosten. Daardoor is de export gedaald en de import toegenomen. Vooral Brazilië profiteert daarvan door meer export naar de EU. De hervatting van invoer uit Oekraïne wordt bevorderd door een tijdelijke EU-regeling voor heffingsvrije handel van pluimveevlees. Ook komt meer pluimveevlees uit Oost-Europa op de markt. Wereldwijd blijft de vraag naar kip groot door de toenemende vraag door de foodservice. Daarvan kunnen vooral Brazilië, China en Turkije profiteren doordat zij een deel van de export overnemen van de EU en het door oorlog getroffen Oekraïne. Voor 2023 wordt een groei van 1,8% geraamd van de wereldwijde pluimveevleesproductie. De consumptie neemt naar verwachting toe met 1,9%. De toenemende vraag naar pluimveevlees komt omdat consumenten in deze dure tijden vaker goedkoper vlees kopen.
Fors hogere voerprijzen
De prijs van vleeskuikenkorrel is op jaarbasis met 36% gestegen. De voerprijzen stijgen al vanaf begin 2022, maar na augustus wel gedaald en vrij stabiel naar het einde van het verslagjaar. Die grote prijsstijging is het gevolg van de hogere prijzen voor veevoergrondstoffen, vooral van granen en graanproducten, die voor de pluimveehouderij belangrijk zijn. Oorzaak van de hogere graanprijzen is vooral de tijdelijk gestopte export van granen uit Oekraïne door de Russische inval in februari. Daardoor zijn de handelsstromen verstoord en stegen ook de prijzen van andere voergrondstoffen flink. Dankzij de graandeal met Rusland is vanaf juni de export uit Oekraïne via de Zwarte Zee weer op gang gekomen, maar de grondstoffenmarkt blijft krap. Eind van het jaar komt er wel veel mais vanuit Brazilië en Oekraïne naar Europa en dat drukt de prijzen iets. Brazilië verwacht een recordoogst van sojabonen. De prijzen van sojaschroot en de concurrerende grondstoffen kunnen daardoor volgend jaar dalen. Maar de graanexport van Oekraïne blijft een onzekere factor.
|