Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Themes > Economisch resultaat
     
Economisch resultaat
Select an indicator
Barometer: resultaten per maand - Leghennenhouderij

Saldo leghennen hoger dankzij gestegen eierprijzen
12/19/2019

In november 2019 is het saldo leghennen uitgekomen op bijna 32.000 euro, ruim boven het niveau van november vorig jaar. Die stijging is te danken aan hogere eierprijzen. Het saldo lag daarmee boven het langjarig gemiddelde. De resultaten zijn berekend voor een gestandaardiseerd bedrijf met 50.000 scharrelhennen.

Hogere opbrengsten
De opbrengsten zijn in november 2019 hoger dan vorig jaar. Dit is te danken aan de 7% hogere eierprijzen door een gunstige vraag in het najaar. De consumptie ontwikkelde zich goed na de zomer. Ook in de belangrijkste afzetmarkt Duitsland is een grotere vraag dan aanbod. Door vogelgriep hebben in BelgiĆ« bedrijven leeg gestaan, waardoor minder eieren op de markt kwamen.

De EU-landen hebben in eerste drie kwartalen van het jaar 14% meer eieren en eiproducten uitgevoerd en 28% minder ingevoerd dan in dezelfde periode van 2018. Die lagere import is vooral het gevolg van hogere productie in de EU dan vorig jaar.

De voerkosten zijn 5% lager dan vorig jaar. In de tweede helft van 2018 stegen de veevoergrondstoffen flink in prijs door de ernstige droogte in de zomer. Dankzij gunstige oogstramingen zijn daarna de prijzen van veevoergrondstoffen gedaald, resulterend in lagere voerprijzen vanaf februari. De prijsdaling is in de afgelopen maanden afgezwakt en gevolgd door een lichte prijsstijging. De prijs van jonge hennen steeg door hogere voerkosten tijdens de opfok.Saldo boven langjarig gemiddelde
Een groot deel van het jaar lag het voortschrijdend jaarsaldo onder het langjarig gemiddelde. Maar vanaf september is het saldo hoger dan het langjarig gemiddelde. Het jaarsaldo bedroeg in november 247.000 euro per bedrijf.

Kies een sector
Contactpersoon
Huib Silvis
070-3358168
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
ArchiefTop of page