Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Themes > Economisch resultaat
     
Economisch resultaat
Select an indicator
Barometer: resultaten per maand - Vleeskuikenshouderij

Saldo vleeskuikens in vrije val
12/19/2019

In november 2019 is het saldo vleeskuikens 6.500 euro lager uitgekomen dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat komt vooral doordat de opbrengsten sterker dalen dan de kosten. Het saldo is onvoldoende voor een positief inkomen. De resultaten zijn berekend voor een standaardbedrijf met gemiddeld 100.000 reguliere vleeskuikens, wat overeenkomt met bijna 120.000 opgehokte vleeskuikens per ronde.

Sterk dalende opbrengsten
Vergeleken met november vorig jaar is de contractprijs voor vleeskuikens 9% lager, waardoor de opbrengsten 14.000 euro lager uitkomen. De prijsdruk kwam door toegenomen invoer. Vooral aanbieders uit Polen en Oekraïne doken onder de marktprijzen waardoor de prijzen in een vrije val kwamen. De EU heeft eind dit jaar onderhandeld over de invoer van kip uit Oekraïne nadat bleek dat borstkappen met vleugel heffingsvrij werden ingevoerd. Daar is een einde aan gemaakt, maar het heffingsvrije quotum voor kipfilet (met of zonder bot) uit Oekraïne is wel verhoogd tot 50.000 ton.

De voerkosten zijn in november 8% lager dan dezelfde maand vorig jaar. Sinds februari was er een dalende trend in de voerprijzen. Vorig jaar waren de voerprijzen fors hoger door gestegen graanprijzen als gevolg van de ernstige droogte in de zomer. Dankzij lagere prijzen van veevoergrondstoffen door gunstige oogstramingen, daalden de mengvoerprijzen tot onder het prijsniveau van november vorig jaar. In de afgelopen maanden liepen de prijzen van veevoergrondstoffen wel iets op, waardoor de mengvoerprijzen geleidelijk zullen stijgen.Saldo blijft dalen
De dalende lijn in het voortschrijdende jaarsaldo zette zich in de afgelopen maanden voort. In november 2019 daalde het jaarsaldo naar 47.000 euro onder het langjarig gemiddelde saldo. Het jaarsaldo bedroeg in november 259.000 euro per bedrijf; het laagste niveau sinds december 2013.
Kies een sector
Contactpersoon
Huib Silvis
070-3358168
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
ArchiefTop of page