Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Themes > Economisch resultaat
     
Economisch resultaat
Select an indicator
Barometer: resultaten per maand - Vleeskuikenshouderij

Fors hoger saldo vleeskuikens dankzij stijgende opbrengstprijzen
1/5/2023

Het saldo van de vleeskuikenhouderij ging in november 2022 fors omhoog dankzij een sterkere stijging van de opbrengsten in verhouding tot de voerkosten. Het saldo kwam in november 28.000 euro hoger uit dan in november vorig jaar. Het saldo van 42.200 euro is daarmee ruim 70% hoger dan het langjarig gemiddelde over 2012-2021. De resultaten zijn berekend voor een bedrijf met gemiddeld 100.000 reguliere vleeskuikens en exclusief de lagere dierbezetting en de coronasteun in 2021.

Opbrengsten stijgen sterker dan de voerkosten  
In november 2022 was de contractprijs van vleeskuikens 39% hoger dan dezelfde maand een jaar eerder. Als gevolg hiervan vallen ook de opbrengsten 64.000 euro hoger uit. Begin 2022 zijn de meeste coronamaatregelen ingetrokken, waardoor de vraag naar pluimveevlees steeg na een lange periode van overaanbod in 2020 en 2021. De contractprijs is vanaf maart 2022 onder invloed van de oorlog in Oekraïne sterk gestegen naar 1,20 euro per kg in mei en is daarna gestabiliseerd op dat hoge niveau. Vooral de afzet in de horeca en de foodservice is vorig jaar toegenomen, in herstel van de coronapandemie. De sterk gestegen kosten van voer en energie zorgen echter wel voor grote uitdagingen bij de vleeskuikenhouders. De vele uitbraken van vogelgriep verstoren de planning van de slachterijen.

De productie van pluimveevlees in de EU daalde in 2022 iets door de vele uitbraken van vogelgriep en stijgende voerkosten. Daardoor is de Europese export gedaald en de import toegenomen. Vooral Brazilië profiteert hiervan. De hervatting van invoer uit Oekraïne wordt bevorderd door een tijdelijke EU-regeling voor heffingsvrije handel van pluimveevlees. Ook komt meer pluimveevlees uit andere Oost-Europese landen op de markt. Wereldwijd blijft de vraag naar pluimveevlees groot door de toenemende vraag vanuit de foodservice.

De oplopende voerkosten werden in het eerste halfjaar meer dan gecompenseerd door de hogere opbrengsten. De voerkosten lagen in november 2022 ruim 33.000 euro ofwel 29% hoger dan dezelfde maand een jaar eerder. Vanaf oktober 2021 zijn de prijzen van veevoergrondstoffen gestegen, met als gevolg een flinke prijsstijging van het vleeskuikenvoer tot het hoogtepunt in juni 2022. De oorlog in Oekraïne heeft de prijzen op de veevoermarkt naar ongekende hoogten gebracht omdat dat land ook een grote exporteur van granen is. Sinds de export van granen uit Oekraïne via de Zwarte Zee na het graanakkoord tussen Oekraïne en Rusland in juni 2022 langzaam weer op gang komt, zijn de prijzen van mengvoer weer iets gedaald. Wereldwijd zijn de verwachtingen voor de nieuwe oogst van voergranen redelijk goed.Voortschrijdend jaarsaldo klimt boven het langjarige gemiddelde
In juli 2021 werd het dieptepunt bereikt van het voortschrijdend jaarsaldo. Dankzij de hogere saldi is daarna het voortschrijdend saldo gestegen naar 372.000 euro in november. Dat ligt 48.000 euro boven het langjarig gemiddeld voortschrijdend jaarsaldo en 0,48 euro per vleeskuiken per jaar boven het langjarig gemiddelde saldo van 3,23 euro.
Kies een sector
Contactpersoon
Jop Woltjer
070-3358155
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
ArchiefTop of page