Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Thema's > Economisch resultaat
     
Economisch resultaat
Kies een indicator
Opbrengsten - Fruitteelt

Forse opbrengstdaling voor oogstjaar 2022 verwacht
19-12-2022

De oktoberraming van de perenproductie in Nederland liet een stijging zien van 3% ten opzichte van de oogst van 2021. De Europese productie is eveneens hoger dan het jaar ervoor. Vanwege de hoge energieprijzen zijn de kosten voor het koelen van fruit in de bewaring hoog. Er is daarom direct na de oogst al een groter deel van de oogst op hout verkocht dan gebruikelijk voor redelijke prijzen. Vervolgens zakten de prijzen wat in, naar verwachting zullen deze in de loop van het afzetseizoen weer wat stijgen. Voor het gehele afzetseizoen is een prijsdaling van 10% geraamd ten opzichte van voorgaand jaar.

De Europese appeloogst ligt qua niveau dicht bij de oogst van 2021 (+1%). In Nederland was er echter een daling van de productie (-3%). De Elstarproductie nam af, maar er werd meer Jonagold geproduceerd. Doordat de voorraden van oogst 2021 nog niet geruimd waren bij de start van de afzet van oogst 2022, waren de appelprijzen laag. Ook de weggevallen afzetmarkten in Belarus en Rusland zorgen nog steeds voor een neerwaartse druk op de appelprijzen. De verwachting is dat de prijzen nog wel iets gaan stijgen gedurende het afzetseizoen, maar er wordt over het gehele oogstjaar een prijsdaling ten opzichte van oogst 2021 geraamd van 25%.
Naast opbrengsten uit de verkoop van fruit realiseren de bedrijven ook opbrengsten door bijvoorbeeld werk voor derden of verkoop van elektriciteit. Naar verwachting stijgen deze opbrengsten licht. De Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL), die fruittelers ontvingen gedurende de coronaperiode, is stopgezet. Gedurende het kalenderjaar 2022 ontvingen de fruittelers ruim 15.000 euro aan TVL gemiddeld per bedrijf.
Door de lagere prijs van peren en met name appels worden de opbrengsten voor oogstjaar 2022 8% lager geraamd dan voor oogstjaar 2021. De opbrengsten dalen tot iets meer dan 500.000 euro gemiddeld per bedrijf. Voor bedrijven die voornamelijk appels te telen zal de opbrengstdaling forser zijn.
 
Kies een sector
Contactpersoon
Harold van der Meulen
0317-484436
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
Archiefnaar boven