Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Thema's > Economisch resultaat
     
Economisch resultaat
Kies een indicator
Opbrengsten - Leghennenhouderij

Hogere opbrengsten op legbedrijven door verder gestegen eierprijzen
18-12-2023

De totale opbrengsten per bedrijf zijn in 2022 met 30% gestegen door hogere prijzen van consumptie-eieren en de duurdere verkochte uitgelegde leghennen. Maar de aankoopprijs van jonge hennen ging 22% omhoog.

De gemiddelde opbrengsten voor een leghennenbedrijf worden in 2023 geraamd op ruim 1,7 miljoen euro. Dit is bijna 0,2 miljoen euro hoger dan in 2022. Hoge kosten en vogelgriep houden de eiermarkt wereldwijd onder druk. Het aanbod van eieren blijft krap, terwijl er voortdurend veel vraag is. Ook in 2023 hebben de gevolgen van de vogelgriep en de extra leegstand na ruimingen geleid tot een lager aanbod van eieren. Dit speelde niet alleen in Nederland, maar ook in veel andere landen in Europa. De gemiddelde eierprijs (inclusief contracten) is dit jaar met ruim 10% gestegen ten opzichte van 2022.
Er zijn wel grote verschillen te zien per segment. De marktprijzen voor scharreleieren zonder uitloop zijn met meer dan 20% gestegen. Bij de kooi-eieren was de prijsstijging ongeveer 10% (ook vrije markt). Contractprijzen zijn gemiddeld zo’n 5 à 6% gestegen. In de Nederlandse supermarkten worden veel bruine Beter Leven keurmerk 1 ster eieren verkocht. Export van reguliere scharreleieren naar Duitsland bestaat bijna volledig uit witte eieren.


Kies een sector
Contactpersoon
Harold van der Meulen
0317-484436
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
Archiefnaar boven