Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Thema's > Economisch resultaat
     
Economisch resultaat
Kies een indicator
Opbrengsten - Grote zeevisserij

Opbrengst in 2023 gedaald naar 98 mln. euro (-13 mln. euro)
31-5-2024

In 2023 is door de 8 actieve Nederlandse pelagische trawlers gezamenlijk een besomming behaald van ruim 97 mln. euro. De overige opbrengst bedroeg bijna 1 mln. euro.


In 2023 viel de besomming van 97 mln. euro ongeveer 11% lager uit (-12 mln. euro) dan in 2022.

Werkwijze
Het totaaloverzicht met cijfers van de onder Nederlandse vlag varende (pelagische) grote zeevisserijvloot is gebaseerd op bedrijfseconomische gegevens die door de rederijen verstrekt zijn, zoals inzet-, aanvoer-, opbrengsten-, kosten- en investeringsgegevens. De voorlopige resultaten voor het laatste jaar zijn schattingen op basis van informatie over inzet en vangsten vanuit de officiële logboeken en op de kostenstructuur van het jaar ervoor. Het economisch resultaat wordt bepaald op basis van vaste verrekenprijzen voor de geleverde vis, zoals die door de rederijen worden gehanteerd.
De pelagische sector bestaat uit rederijen met geïntegreerde activiteiten. Naast Nederlandse schepen, maken ook een aantal onder buitenlandse vlag varende schepen deel uit van de rederijactiviteiten. Verder kunnen bijvoorbeeld ook visverwerkende of logistieke bedrijven tot het concern behoren. Het Bedrijveninformatienet van Wageningen Economic Research, en de publicatie op Agrimatie.nl / Visserijincijfers.nl.richt zich alleen op de vangstactiviteiten van de Nederlandse schepen en de bedrijfseconomische resultaten daarvan. Van de overige activiteiten van de pelagische bedrijven worden geen bedrijfseconomische gegevens verzameld.


Kies een sector
Contactpersoon
Kees Taal
06-50681876
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
Archiefnaar boven