Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Thema's > Economisch resultaat
     
Economisch resultaat
Kies een indicator
Productieomstandigheden - Pot- en perkplantenteelt

Lagere aanvoer bij hogere prijzen kenmerkt 2023
18-12-2023

De ingezette teeltstrategieën in 2022 kregen in 2023 hun logische vervolg

Zo hadden vorig jaar al een aantal Phalaenopsistelers al dan niet gedwongen besloten hun teelt niet voort te zetten. Maar aangezien deze teelt een doorlooptijd van twee jaar heeft, is de uitfasering een van de langere adem. Daarnaast werd er zuiniger omgegaan met energie. Hierdoor begon het jaar al met een lagere productie. Dat was te zien aan de totale aanvoer van Nederlandse producten op de bloemenveiling Floraholland. Voor een verloop van de ontwikkelingen kunt u ook de barometer agrarische sectoren hier lezen. Veel mutaties die in deze barometer worden beschreven hebben te maken met een andere feestdagenkalender waardoor omzetten net in andere maanden terechtkwamen dan in het vorige jaar. Wel was er één rode lijn te constateren in de gegevens: een lagere hoeveelheid verkochte planten. Vooral de hoeveelheid Phalaenopsis, een teelt waar zowel koeling als verwarmen voor nodig is, daalde sterk. Maar ook namen de aantallen flink af bij Kalanchoe, potchrysant, ficus en Dracaena en overige kamerplanten, terwijl voorlopige landbouwtellingen uitgaan van groei in het areaal.

Omdat de perkplanten zeker in de eerste maanden van het jaar met weinig licht te kampen hadden, werd veel perkgoed vertraagd. Voor potplanten was dit in de eerste maanden een zegen. Maar de maand mei, met Moederdag als stimulatie voor de verkoop, maakte veel goed voor het tuinplantenseizoen. Ook in de zomerperiode daarna liep alles goed door. De impact van het uitbreken van de Oekraïnecrisis, vorig jaar eind februari, en de daarmee gepaard gaande onzekerheid in de markt, precies op het moment dat het seizoen zou starten, deed de cijfers er dit jaar ook positief uitspringen.

Hoewel de dalingen in omzet nog enigszins lijken mee te vallen, is er wel onzekerheid in de markt. Recentelijk gaven de CEO van de Dutch Flower Group en ook van de Rabobank een ‘winstwaarschuwing’ af. Beiden gaven aan voorzichtig te zijn over de afzet richting 2024. Gezien het feit dat de gasprijzen vermoedelijk voor lagere tijd hoger zullen blijven, is het noodzakelijk dat de hogere prijzen die ten tijde van corona zijn bereikt, gehandhaafd blijven om de kosten en opbrengsten ook in de toekomst in balans te houden.


Kies een sector
Contactpersoon
Harold van der Meulen
0317-484436
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties
 • Meer informatie over veilingcijfer en exportontwikkelingen, zie op Agrimatie: “Handel en afzet”. 


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
Archiefnaar boven