Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Themes > Economisch resultaat
     
Economisch resultaat
Select an indicator
Productieomstandigheden - Pot- en perkplantenteelt

Positieve marktstemming zorgt voor positieve gevolgen ondanks hoge kosten
3/30/2022

De gunstige marktomstandigheden in 2021 zorgden voor een positieve stemming bij ondernemers ondanks de sterke gestegen kosten.

Positieve bedrijfsvoering
Het voorjaar van 2021 begon met zachte temperaturen maar vanaf februari daalde de temperaturen snel en begon de vorstperiode. De ijzige kou duurde niet lang. Het lenteweer begon dit jaar vroeg: eind februari begonnen de temperaturen namelijk alweer te stijgen. In 2021 waren er in de winter gemiddelde temperaturen en was het niet te koud. Ook de zomer had dit jaar normale temperaturen maar de zomer was minder zonnig dan vorig jaar en het was regenachtig. In bijna het hele land is er in de zomer wateroverlast geweest; sommigen regio’s zoals Limburg, Noord-Brabant en Gelderland hebben daar meer last van gehad dan andere delen van Nederland. De zachte temperaturen bleven aanhouden tot eind oktober.

Ondanks het slechte weer in het voorjaar, hebben potplantenbedrijven een goed seizoen kunnen draaien. De vraag naar potplanten is sinds de coronacrisis gegroeid. Een gezonde leefomgeving wordt belangrijk geacht en groene en bloeiende planten horen daarbij. Het gevolg is dat de vraag goed is en daarmee de prijzen en het aantal verkochte stuks veel hoger waren. In 2021 zijn de coronamaatregelen versoepeld en dat zorgde ook dat bloemisten weer open mochten. Dit jaar zijn er voor Valentijnsdag hogere volumes verkocht en is er een hogere omzet gedraaid. Ook voor Moederdag is er een stijging in de omzet voor snijbloemen geweest op de bloemenveiling. Terwijl snijbloemen populair zijn voor deze feestdagen, zijn ook kamerplanten zeer gewild. De kamerplanten die het meest zijn verkocht tijdens Moederdag waren Phalaenopsis en Anthurium. De perkgoedsector heeft het niet slecht gedaan, ondanks een koud voorjaar. De energiekosten zijn voor sommigen bedrijven wel een uitdaging. Voornamelijk voor bedrijven die hun energieprijzen niet vast hebben gelegd.

Over het algemeen hebben de pot- en perkplantenbedrijven goede resultaten behaald ondanks de weersomstandigheden, kostenverhogingen en fytosanitaire uitdagingen. Door de weersomstandigheden hebben sommige bedrijven een latere oplevering gehad. Ondanks deze beperking hebben bedrijven goede resultaten behaald. De kosten bleven echter stijgen. Een steeds grotere post voor potplantenbedrijven zijn de gewasbeschermingsmiddelen. In de sector wordt er steeds meer gebruikgemaakt van biologische gewasbeschermingsmiddelen ten gunste van chemische bestrijdingsmiddelen. Dat is bijvoorbeeld het geval voor Phalaenopsis (orchidee)bedrijven die te maken hebben met de ziekte Pythium. Om de ziekte te voorkomen, worden er regelmatig biologische middelen preventief gebruikt. Verpakkingsmaterialen en potten waren in 2021 moeilijk verkrijgbaar door een tekort aan grondstoffen. Dit zorgde voor hoge inkoopprijzen van verpakkingen en van potten. Daarnaast moeten potplantenbedrijven sinds 1 januari 2021, ten gevolge van de Brexit, fytosanitaire certificaten aanleveren wanneer zij naar het VK willen exporteren. De kosten van deze certificaten zijn hoog, maar ondanks deze hoge kosten hebben bedrijven gemiddeld toch een hogere exportwaarde naar het VK gerealiseerd.

Sinds de coronacrisis werken mensen veel thuis en dit heeft ook gevolgen voor de vraag. Meer mensen kopen graag potplanten voor in huis. Een paar jaren terug was het nog niet heel populair om via een webshop planten voor in huis te kopen, maar sinds de coronacrisis kopen consumenten steeds meer via internet. Ook in 2021 was er een enorme groei in het aantallen verkochten planten via een webshop.

Kies een sector
Contactpersoon
Harold van der Meulen
0317-484436
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties
 • Meer informatie over veilingcijfer en exportontwikkelingen, zie op Agrimatie: “Handel en afzet”. 


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
ArchiefTop of page