Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Thema's > Economisch resultaat
     
Economisch resultaat
Kies een indicator
Rentabiliteit - Glasgroententeelt

Ondanks hoge rentabiliteit glasgroentebedrijf, zorgen over toekomst
19-12-2022

De rentabiliteit van het gemiddelde glasgroentebedrijf wordt in 2022 geraamd op 120. Dit is 5 euro hoger dan in 2021. Ook dit jaar worden berekende kosten van arbeid en vermogen en betaalde kosten weer goedgemaakt door opbrengsten. Sinds 2011 liggen deze al boven het kostenniveau.


De toename van de rentabiliteit is het resultaat van een sterke kostenstijging die dit jaar voldoende werden gecompenseerd door opbrengstenstijgingen. Door een wellicht unieke combinatie van prijsafspraken, zacht weer, veel zon en een dosis crisisbeheersing kwam een dergelijk resultaat tot stand (lees inkomen uit bedrijf voor nadere toelichting). Met een geraamde gemiddelde rentabiliteit van 120 ontvangt de gemiddelde ondernemer dus voor iedere 100 euro kosten 120 euro aan opbrengsten. Dit is een marktconforme vergoeding voor de inzet van eigen arbeid en vermogen.

Een rentabiliteit boven de 100 betekent dat de opbrengsten hoger zijn dan de betaalde plus berekende kosten. De gemiddelde rentabiliteit van glasgroentebedrijven bleef in 2022 dus ver boven de 100. Volgens deze raming wordt 2022 nu het 11e jaar op rij dat de opbrengsten op een glasgroentebedrijf hoger liggen dan de kosten. De vraag is of dat ook in 2023 nog het geval zal zijn, gezien het feit dat er dan weer meer langdurige energiecontracten zullen aflopen.

De flinke spreiding in het rentabiliteitscijfer binnen de glasgroentesector bleef ook in 2022 onverminderd bestaan. Op 60% van de glasgroentebedrijven kwam de rentabiliteit dit jaar uit tussen de 88 en 133 euro per 100 euro kosten. Onder die 88 euro zitten de 20% minst presterende bedrijven en boven die euro 133 zitten de 20% best presterende bedrijven. Te zien is dat het groene vlak dit jaar aan zowel de bovenkant als de onderkant uitslaat. Dit geeft aan dat de verschillen toenemen. Ook is te zien dat de lijn van het gemiddelde hoog in het groene vlak zit. Een wat beperktere groep met een hoge rentabiliteit beïnvloedt deze stijging. Dat geeft aan dat er een beperkt aantal bedrijven met een relatief hoge rentabiliteit dit gemiddelde beïnvloeden. De berekende kosten ten opzichte van de betaalde kosten lijken dit jaar niet gewijzigd te zijn; 5% van alle kosten bestaat uit berekende terwijl 95% bestaat uit betaalde kosten.Kies een sector
Contactpersoon
Harold van der Meulen
0317-484436
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties

BINternet: Bedrijfseconomisch resultaat glasgroentebedrijvenMeer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
Archiefnaar boven