Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Thema's > Economisch resultaat
     
Economisch resultaat
Kies een indicator
Rentabiliteit - Vleeskalverhouderij

Rentabiliteit op blankvleeskalverenbedrijven in 2022 gedaald
19-12-2022

De rentabiliteit op de bedrijven met blankvleeskalveren op contract daalt in 2022 en wordt geraamd op 85%. Bij een rentabiliteit van 100% worden alle kosten volledig marktconform door opbrengsten vergoed.

De rentabiliteit daalt met 10 procentpunten, omdat de hogere kosten van energie, veevoer en vaste kosten niet worden gecompenseerd door hogere opbrengsten. Er zijn wel grote verschillen tussen bedrijven. In de figuur geeft het groene vlak aan tussen welke grenzen 60% van de bedrijven valt. Twintig procent van de bedrijven behaalt een hogere rentabiliteit dan 95% en 20% scoort lager dan 70%.


Een rentabiliteit onder de 100% betekent dat niet alle kosten worden vergoed. Toch kan er vaak nog wel een inkomen worden behaald, omdat in de kosten ook berekende kosten zijn opgenomen voor inzet van eigen arbeid en kapitaal, tegen markttarieven. Als de rentabiliteit 100% is, dan is de vergoeding voor eigen arbeid en eigen vermogen precies marktconform.


De onderstaande figuur toont hoe de kosten zijn opgebouwd. Van elke 100 euro kosten is 71 euro aangewezen als betaalde kosten en 29 euro als berekende kosten voor eigen arbeid en kapitaal. De opbrengsten maken gemiddeld 86 euro uit van de totale kosten. Als van die geraamde 85 euro uit 2022 de 71 euro betaalde kosten worden afgetrokken, resteert er 14 euro als vergoeding voor de 29 euro aan berekende kosten. Dat betekent dus dat de gerealiseerde vergoeding 48% (14/29 * 100%) van het voor eigen arbeid en kapitaal ingerekende markttarief is.


 


Kies een sector
Contactpersoon
Harold van der Meulen
0317-484436
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
Archiefnaar boven