Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Thema's > Energie
     
Energie
Kies een indicator
Energiegebruik en efficientie - Land- en tuinbouw

Netto-energiegebruik land- en tuinbouw licht gestegen
13-9-2023

Het netto energiegebruik in de land- en tuinbouw steeg in 2021 per saldo met 1,5% ten opzichte van het gebruik in 2020 naar 129 PJ. Ten opzichte van 2020 waren er verschuivingen zichtbaar tussen subsectoren en energiesoorten. De verkoop van elektriciteit nam toe, evenals het aardgasverbruik, het verbruik van brandstof daalde.


De glastuinbouw bleef met een gelijk gebleven aandeel van ruim 80% de belangrijkste energiegebruiker. Deze sector verbruikte in 2021 meer aardgas dan in 2020. Het netto gebruik van elektriciteit (inkoop - verkoop) lag lager dan een jaar eerder, omdat de inkoop daalde en de verkoop toenam (bron: Energiemonitor van de Nederlandse glastuinbouw 2021). Bij andere subsectoren was er een daling van het het energiegebruik, vooral door een lager brandstofverbruik (diesel). De totale energiehoeveelheden in de land- en tuinbouw staan onder invloed van diverse factoren zoals: areaal, buitenklimaat, energiemarkt, beleid, energiebesparing, verandering van energievoorziening, en intensivering of extensivering van de bedrijfsvoering.
De energiegebruiken betreffen het directe, netto energiegebruik. De energie die nodig is voor het produceren van energiesoorten, grondstoffen en het transporteren van producten onder andere is hierbij niet inbegrepen.


Kies een sector
Contactpersoon
Harold van der Meulen
0317-484436
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
Archiefnaar boven