Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Thema's > Handel en afzet
     
Handel en afzet
Kies een indicator
Branchegegevens export - Sierteelt

Export van bloemen en planten in het eerste kwartaal van 2024 met 4% toegenomen
1-5-2024

De exportwaarde van snijbloemen en planten steeg volgens cijfers van Floridata, verzameld in opdracht van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemisterijproducten (VGB), in het eerste kwartaal met 4% ten opzichte van 2023. De exportwaarde kwam hiermee uit op ruim 2 miljard euro. De groei, in vergelijking met 2023, bedroeg zo’n 80 miljoen euro.

Het jaar 2024 begon met een daling van 4% in de exportwaarde in januari ten opzichte van januari 2023. Februari kende een toename van zo’n 10%. In maart nam de exportwaarde ook toe (+5%). De export van beide productgroepen verliep slecht aan het begin van dit jaar. De cumulatieve exportwaarde van bloemen kwam in februari al boven die van vorig jaar uit. Bij planten was dit pas in maart.

De export van bloemen had vorig jaar te lijden onder de energiecrisis. Het aantal werkdagen per maand is van invloed op de exportcijfers. Zo was er in februari een veildag meer en in maart twee minder. Daarnaast zag de feestdagenkalender er dit jaar anders uit. Naast Valentijn in februari, werden Internationale Vrouwendag, Engelse Moederdag en Pasen (eind maart) gevierd. Dit alles stimuleerde de vraag omdat alle inkopen voor Pasen in maart werden gedaan. Vorig jaar deed men dat, deels, in april. Dit verklaart ook de goede cijfers die werden behaald voor de export naar het Verenigd Koninkrijk (floraflits, 2024). Deels is de omzetstijging dus een verschuiving van exportwaarde uit de maand april. Daarnaast is zichtbaar dat het aanbod vooral voor bloemen en tuinplanten in de lift zat de afgelopen maanden. Deels heeft dit te maken met de feestdagenkalender maar ook met energiemaatregelen die telers hebben genomen om de energiekosten te beheersen. Een lagere energieprijs in de winter van 2023-2024 dan een jaar eerder had ook invloed op het aanbod.

In het Midden-Oosten bleef het onrustig waardoor de producten uit Kenia en andere Afrikaanse landen die per schip naar Europa komen, onder druk bleven staan. Ook blijft de uitwerking van de nieuwe fytosanitaire inspecties van export naar het VK onduidelijk, terwijl deze al per 30 april ingaan. Ook staan de handelsbedrijven aan de lat om mee te werken aan de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) wet- en regelgeving waaraan bedrijven moeten voldoen (www.vgb.nl).Kies een sector
Contactpersoon
Jop Woltjer
070-3358155
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties
 • Bron data: HBAG bloemen en planten, vanaf april 2014 Floridata
 • De figuren kunnen vergroot worden door onder de figuur op het icoontje te klikken. In de vergrote figuur zijn de assen en legenda&39;s zichtbaar en kan soms ook een andere variabele worden geselecteerd.


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
Archiefnaar boven