Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Themes > Handel en afzet
     
Handel en afzet
Select an indicator
Branchegegevens export - Sierteelt

Exportgroei bloemen en planten loopt terug
6/29/2022

Tot en met mei 2022 is de exportwaarde van bloemen en planten nog wel groter dan een jaar eerder, maar de stijging van de exportwaarde neemt af. Dit blijkt uit exportcijfers gepubliceerd door Floridata, in opdracht van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB).


Tot en met maart bedroeg de toename van de exportwaarde ongeveer 3%. Maar na vijf maanden is dit gedaald naar een groei van ongeveer 2%. Hierbij doen snijbloemen het beter met een cumulatieve groei van 3% tegen nog geen 1% voor planten.

In april bedroeg de exportgroei voor snijbloemen maar liefst 10%. Deze waardegroei is opvallend. De omzet van Nederlandse bloemen op de bloemenveiling Royal Floraholland daalde in deze maand juist. De exportcijfers zijn inclusief bloemen die eerst zijn geïmporteerd en daarna zijn verwerkt en slechts ten dele worden doorverkocht via de bloemenveiling. Mogelijk berekenen handelaren hun gestegen kosten voor koeling, diesel, arbeid (onder andere voor chauffeurs), verpakking en luchtvracht door aan hun afnemers. De exportwaarde in april van planten nam toe met 1,3%. Ook hier ligt er een behoorlijk gat tussen gerealiseerde veilingomzet en exportwaarde. Wel kan mogelijk een verklaring zijn dat op zondag 1 mei Moederdag gevierd werd in onder andere Spanje, Portugal, Roemenië en Hongarije en dat dit jaar Pasen later in het jaar viel waardoor de export voor deze dagen in deze maand viel. Dit stimuleerde de exportwaarde.

In mei daalde de totale exportwaarde met een kleine 4%. Met name de exportwaarde van planten viel terug. Er werd een daling van 7% genoteerd. Bij snijbloemen bleef de daling beperkt tot ruim 1%. Ondanks de viering in diverse landen van Moederdag blijkt de export de extreem goede periode van vorig jaar niet te kunnen bijbenen. Uiteraard is de wereld sindsdien veranderd. Hoge inflatie, oorlog tussen Rusland en Oekraïne en problemen met transport spelen een rol. Daarnaast speelde deze maand een lagere inkoopwaarde van producten een rol bij de gereduceerde exportwaarde.

De vooruitzichten voor dit jaar blijven onzeker. Wel zijn de belangrijkste maanden van het jaar afgesloten met een kleine plus.


Kies een sector
Contactpersoon
Jop Woltjer
070-3358155
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties
 • Bron data: HBAG bloemen en planten, vanaf april 2014 Floridata
 • De figuren kunnen vergroot worden door onder de figuur op het icoontje te klikken. In de vergrote figuur zijn de assen en legenda&39;s zichtbaar en kan soms ook een andere variabele worden geselecteerd.


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
ArchiefTop of page