Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Themes > Handel en afzet
     
Handel en afzet
Select an indicator
Branchegegevens export - Sierteelt

Exportwaarde in 2019 boven verwachting
12/19/2019

Tot en met november is in 2019 een exportwaarde van snijbloemen gerealiseerd van 3,5 miljard euro. Dat is 3% meer dan in dezelfde periode in 2018. De voorsprong in exportwaarde liep gedurende het jaar steeds verder op tot het hoogste niveau ooit. Bij Pot- en tuinplanten bedroeg de cumulatieve export bijna 2,3 miljard euro. Een groei van bijna 4%.(bron: Floridata).VK goed voor 9% snijbloemenexport
Ondanks de duidelijke verkiezingsuitslag in het Verenigd Koningrijk op 11 december blijft de vraag welke vorm de verwachte Brexit gaat krijgen. Een harde Brexit is mogelijk en zal grote gevolgen voor de export kunnen hebben. De export van snijbloemen van Nederland naar het VK nam toe in 2019 en bedroeg circa 9% van de totale Nederlandse snijbloemenexport. Daarmee is het VK na Duitsland en Frankrijk de derde afnemer. Juist de qua omzet belangrijkste snijbloem Chrysant heeft een groot aandeel in de snijbloemen export naar het VK. Als een deel van de exportvraag wegvalt zal dat doorwerken in de prijsvorming naar andere bestemmingen. Veel zal de komende tijd afhangen van het koersverloop van het Britse pond ten opzichte van de euro.
Van de belangrijkste export bestemmingen bleef vooral Polen het goed doen. Inmiddels staat dit land na Duitsland, Frankrijk, VK en Italië op plek vijf van exportbestemmingen van snijbloemen. Duitsland en Italië zijn export bestemmingen waar de afzet in 2019 wat achterbleef bij 2018.

De export van pot- en tuinplanten waaronder perkplanten laat in 2019 tot en met november 4% groei zien ten opzichte van het topjaar 2018. De hogere export in september en oktober heeft daar veel aan bijgedragen.

Mogelijk extra controle importbloemen
De verkoop van snijbloemen is conjunctuur afhankelijk. De prijsvorming is gevoelig voor veranderingen in vraag en aanbod. Op dit moment gaat het conjunctureel goed met West-Europa, waardoor de vraag naar bloemen hoog is. Voor wat betreft het aanbod is de import van belang. Door het relatief hoge aantal vondsten van organismen die op de EU quarantaine lijst staan in partijen import bloemen, dreigt het systeem van ‘Reduced checks’ te worden omgezet naar 100% controle. Dit heeft gevolgen voor de kosten van import en leidt tot meer afgekeurde partijen. Dit kan gevolgen hebben voor de import hoeveelheid en een positieve impuls betekenen voor de prijsvorming van Nederlandse producten.


Kies een sector
Contactpersoon
Huib Silvis
070-3358168
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties
 • Bron data: HBAG bloemen en planten, vanaf april 2014 Floridata
 • De figuren kunnen vergroot worden door onder de figuur op het icoontje te klikken. In de vergrote figuur zijn de assen en legenda&39;s zichtbaar en kan soms ook een andere variabele worden geselecteerd.


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
ArchiefTop of page