Branchegegevens export - Sierteelt |
Export bloemen en planten na acht maanden nog altijd 4% lager
|
11-10-2023
|
De exportwaarde van bloemen en planten blijft in de zomermaanden achterlopen op de exportwaarde van vorig jaar. Dit blijkt uit de exportcijfers gepubliceerd door Floridata, in opdracht van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB).
|
In mei bedroeg de afname van de cumulatieve exportwaarde 4,2% in vergelijking met vorig jaar. Tot en met augustus is dit percentage wat afgenomen tot -3,7%. De exportwaarde steeg in juni een half procent ten opzichte van juni vorig jaar. In juli (-2,6%) en augustus (-5,5%) lag de waarde lager dan een jaar eerder. Ten opzichte van eerdere jaren ligt de cumulatieve exportwaarde nog altijd veel hoger, namelijk 12% hoger dan tot en met augustus 2019. Door de huidige hogere kosten kijken exporteurs aan tegen een totaal ander kostenplaatje, waardoor de hogere exportwaarde niet direct resulteert in een beter bedrijfsresultaat.
In juni bedroeg de totale bloemen- en plantenexportwaarde een kleine 540 miljoen euro. De bloemenexport in die maand bedroeg 317 miljoen euro en lag daarmee een half procent lager dan in 2022 dat het geval was. De plantenexport bedroeg ruim 222 miljoen euro in deze maand. Met een plus van 2,6% was dit voor deze productgroep de tweede opeenvolgende maand met een hogere exportwaarde dan een jaar geleden in dezelfde maand. Door 1 veildag meer dit jaar gaven deze cijfers een wat te rooskleurig beeld van de marktsituatie. Dit bleek in de maand juli bij een gelijk aantal veildagen. De plantenexportwaarde moest 1% inleveren en zakte daardoor naar 155 miljoen euro. In augustus zette de daling door (-3,8%) tot 188 miljoen euro. Bij snijbloemen zakte de exportwaarde sterker in (-8%) dan bij planten naar 246 miljoen euro. Met een afname van 6,7% tot 276 miljoen euro was de exportwaarde in augustus voor snijbloemen niet veel beter.
Cumulatief neemt de exportwaarde van planten minder sterk af (-2,5%) dan die van snijbloemen (-4,5%). .
|