Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Thema's > Handel en afzet
     
Handel en afzet
Kies een indicator
Veilingomzet - Bloemen

Bloemenveilingomzet van snijbloemen van eigen bodem in eerste 5 maanden van 2024 steeg met kleine 7%
9-7-2024

De omzet van snijbloemen van Nederlandse herkomst, verhandeld via Royal FloraHolland in de eerste 5 maanden van 2024, bedroeg bijna 975 miljoen euro. Dit is een toename van 6,7% ten opzichte van dezelfde periode in 2023.


In 2024 hadden telers minder last van de hogere energieprijzen dan in 2023 en waren zij ook al beter ingespeeld op de nieuwe teeltomstandigheden. Daarnaast zag de feestdagenkalender er dit jaar anders uit. Pasen viel ruim een week eerder dan vorig jaar, waardoor de Paasinkopen vooral in maart werden gedaan en niet in april. De reden dat er in april toch meer omzet werd behaald, kwam door meer veildagen dan een jaar eerder. Door het sombere weer met veel regen lag de productie lager dan verwacht, wat tot veel uitval leidde voor sommige buitenproducten.

In april was de veilingomzet van de in Nederland geteelde producten ruim 12% hoger dan een jaar eerder, ondanks een kleine krimp in volume (net minder dan 1%). De lagere aanvoer van tulpen (-22%, oftewel 58 miljoen stelen) had een sterke invloed op het volume. Voor de meeste andere producten nam het aantal verkochte stuks toe en herstelde van de energiecrisis, wat deels de groei van de gemiddelde prijs in deze maand verklaart. Tulpen, die in een relatief lagere prijsklasse vallen, zagen hun gemiddelde prijs stijgen met 2 eurocent. Opvallend was het herstel van chrysanten en lisianthus (beide groeiden met meer dan 30%) en de zeer sterke toename van het aanbod van pioenrozen (168%). Ook de omzet van ranonkel, alstroemeria, matthiola, antirrhinum en allium nam toe. Prijsherstel en/of prijstoename gingen hier vaak hand in hand, behalve bij allium.

In mei werd een 5,5% hogere omzet gerealiseerd ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar bij een gelijk aantal veildagen. Mei is de belangrijkste omzetmaand voor de bloemenveiling; dit jaar waren de prijzen hoger bij een lagere hoeveelheid bloemen. De stijging van de prijs (+12%) was groter dan de daling van het aantal stelen (-6%), zodat er zwarte cijfers konden worden genoteerd in deze Moederdagmaand. In vele landen worden op verschillende data moeders in het zonnetje gezet met bloemen. Dit jaar gebeurde dat minder vaak met tulpen, waarvan 40% minder werd verhandeld, deels door minder beschikbare tulpenbollen voor de broei. Chrysanten profiteerden hiervan, met een toename van enkele procenten in aanvoer en een veel hogere gemiddelde prijs die telers voor hun producten kregen. Pioenrozen waren de tweede omzetmaker deze maand. Bij een ruim hoger aanbod moest de gemiddelde prijs wat omlaag, mede door kwaliteitsproblemen vanwege regenachtig weer.

Cumulatief ligt de omzet na 5 maanden bijna 7% hoger dan een jaar eerder. De verkochte aantallen daalden met 1,5%. Gemiddeld kregen telers dus ruim 8% meer uitbetaald voor hun snijbloemen.



Kies een sector
Contactpersoon
Jop Woltjer
070-3358155
 

Alles over
  • Algemeen
    >
  • Economie
    >
  • Maatschappij
    >
  • Milieu
    >
Referenties
• Bron data: Royal FloraHolland (vanaf 2010) en VBN (2007-2009)
• De figuren kunnen vergroot worden door onder de figuur op het icoontje te klikken. In de vergrote figuur zijn de assen en legenda,s zichtbaar en kan soms ook een andere variabele worden geselecteerd.



Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
Archief



naar boven