Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Thema's > Handel en afzet
     
Handel en afzet
Kies een indicator
Veilingomzet - Bloemen

Veilingomzet Nederlandse snijbloemen na vijf maanden bijna 5% lager dan in 2022
5-7-2023

De veilingomzet van in Nederland geteelde snijbloemen is in de eerste vijf maanden van 2023 met bijna 5% gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van veiling Royal Floraholland. De omzetdaling was voornamelijk het gevolg van de reductie in het aantal verkochte snijbloemen. Deze volumedaling bedroeg 7,5%. De gemiddelde prijs van bloemen nam iets toe, namelijk met bijna 3%.


De daling van de snijbloemenomzet in april viel op: ruim een vijfde minder omzet dan er in april 2022 werd gerealiseerd. De lagere omzet werd deels gegeven door lagere verkochte aantallen (16%), maar ook een lagere gemiddelde prijs (-6%). De lagere verkochte aantallen kwamen door een combinatie van factoren. Door het matige weer waren veel seizoensbloemen verlaat, daarnaast wordt door veel telers met minder inputs geteeld (onder andere energie) of met een lager aantal stelen per m2 om kosten te drukken. Zeker in de winter- en voorjaarsperiode was dit het geval. De reden hiervoor is dat er onzekerheid is over de afzetmogelijkheden omdat de koopbereidheid van consumenten in verband met de hoge inflatie mogelijk lager is. Daarnaast hebben een beperkt aantal telers besloten met de teelt te stoppen.

Mogelijk hebben telers ook hun productieplanning aangepast aan de feestdagenkalender. Moederdag was in een aantal belangrijke afzetlanden een week later. Onder andere in Nederland, Duitsland, Spanje, Portugal en Frankrijk was dit het geval. Het hoogtepunt van de inkoop, en mogelijk ook de planbare productie van snijbloemen, voor deze feestdagen verschoof hierdoor naar de maand mei.

De omzet in mei lag hierdoor wel hoger dan een jaar eerder; de toename bedroeg zo’n 7%. Hoewel de verkochte aantallen nog wel lager waren dan een jaar eerder (-4%), steeg de gemiddelde prijs met ruim 11%.

In april daalde het aantal verkochte stuks sterk bij chrysanten, eustoma’s, rozen, pioenrozen en cymbidium. Het belangrijkste product qua omzet was de tulp. Bij ruim 13% lagere aantallen bleef de omzetdaling beperkt tot een kleine 4%. Positieve ontwikkelingen in de top 10 waren schaars. Voor enkele gewassen steeg, door de lagere volumes, de gemiddelde prijs. Dit gold onder andere voor tulpen, eustoma&39;s, pioenrozen en cymbidium. In geen van de gevallen zorgde dat voor een hogere omzet ten opzichte van april 2022.

In mei was de troschrysant de belangrijkste bloem qua omzet. Bij nagenoeg onveranderde aantallen aanvoer steeg de gemiddelde prijs iets. Voor rozen zakte zowel de aanvoer als de omzet en bleef de gemiddelde prijs onveranderd. Pioenrozen, gerbera&39;s en tulpen waren uitblinkers deze maand. De omzet steeg respectievelijk met 18%, 20% en 24%.




Kies een sector
Contactpersoon
Jop Woltjer
070-3358155
 

Alles over
  • Algemeen
    >
  • Economie
    >
  • Maatschappij
    >
  • Milieu
    >
Referenties
• Bron data: Royal FloraHolland (vanaf 2010) en VBN (2007-2009)
• De figuren kunnen vergroot worden door onder de figuur op het icoontje te klikken. In de vergrote figuur zijn de assen en legenda,s zichtbaar en kan soms ook een andere variabele worden geselecteerd.



Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
Archief



naar boven