Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Thema's > Handel en afzet
     
Handel en afzet
Kies een indicator
Veilingomzet - Potplanten

Veilingomzet kamerplanten eerste kwartaal 2024 net hoger dan dezelfde periode in 2023
1-5-2024

De omzet van kamerplanten van Nederlandse bodem en verhandeld via Royal Floraholland kwam in 2024 na de eerste drie maanden maar net boven de omzet uit van een jaar eerder: 1,1%. Het aantal verkochte producten lag ongeveer een half procent lager dan een jaar eerder. Omdat de gemiddelde prijs wel iets toenam (1,6%) nam de omzet toe tot 517 miljoen euro.

Na een kleine daling van de omzet in januari, werd in februari een toename van de omzet van 9% genoteerd. Deze toename was nagenoeg alleen toe te schrijven aan de toegenomen verkochte aantallen want de prijsvorming bleef min of meer gelijk. Hoewel Valentijnsdag veelal een bloemen- geef-dag is profiteren ook kamerplanten van deze feestdag. Alles met de kleur rood doet het dan goed. Dit jaar speelden telers van onder ander potroos, kalanchoe en anthurium hierop in. Bij een sterk hoger aanbod deed de gemiddelde prijs wel een stapje terug. Maar ook witte Phalaenopsis of Spathiphyllum zijn veelal cadeauartikelen. Duidelijk is dat nog niet alle nawee├źn van de energiecrisis voorbij zijn. De aanvoer van Phalaenopsis daalde, ook in februari, nog altijd. Deze maand was de afname van het aantal verkochte stuks 11%. Qua omzet werd dit verlies wel volledig gecompenseerd door een betere prijsvorming. De daling is opvallend omdat er een veildag meer was dit jaar dan een jaar eerder.

Ook de dit jaar vroege Pasen speelde mee in deze resultaten. Zo was goed te zien dat het seizoen voor potnarcissen dit jaar kort was. Een toename van 36% van de verkochte aantallen ten opzichte van vorig jaar februari was hier het bewijs van. Een ander afzetpatroon in verband met de vroege Pasen is deels de oorzaak van deze afzettoename. Uiteraard speelt, net als bij bloemen, de gedaalde energieprijzen een rol. Overigens daalde het aanbod van Hyacinthus juist sterk.

In maart, met Pasen als sluitstuk van deze maand, daalde de omzet op Royal Floraholland met 4,6%. Dit kwam mede door twee veildagen minder dan vorig jaar in deze maand, en door bloemenfeestdagen die kort op elkaar volgden. Vooral de lagere omzet van Phalaenopsis (-5%) deed de totale omzet dalen. Daarnaast was er een flinke omzetdaling in de groep producten die niet in de top 25 voorkomen.

Dat gemak de mens dient is ook te zien aan de toename van planten-arrangementen. Bij een toename van de omzet van bijna 7% van deze samengestelde producten, groeide dit segment naar een tweede plaats, achter Phalaenopsis, in de omzetranglijst deze maand van Royal Floraholland. Kalanchoe en potroos werden bij een hogere aanvoer goed verkocht, mede onder invloed van Internationale Vrouwendag op 8 maart. Ook Hydrangea kende, mede door een lager aanbod, mooie prijzen. Wellicht speelde ook mee dat de Engelse Moederdag (10 maart) deze maand werd gevierd. Dergelijke cadeaudagen stimuleren de vraag.

Cumulatief steeg de omzet dit eerste kwartaal beperkt (1,1%). Het aantal verkochte stuks daalde met een kleine half procent, dat door hogere prijzen werd gecompenseerd (1,6%).


Kies een sector
Contactpersoon
Jop Woltjer
070-3358155
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties
 • Bron data: Flora Holland (vanaf 2010) en VBN (2007-2009)
 • De figuren kunnen vergroot worden door onder de figuur op het icoontje te klikken. In de vergrote figuur zijn de assen en legenda,s zichtbaar en kan soms ook een andere variabele worden geselecteerd.


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
Archiefnaar boven