Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Themes > Handel en afzet
     
Handel en afzet
Select an indicator
Veilingomzet - Potplanten

Omzet kamerplanten vooral in november gestegen
1/13/2022

De omzet van potplanten van Nederlandse bodem op veiling Royal Floraholland nam in september en oktober met enkele procenten relatief weinig toe ten opzichte van 2020. Maar in november volgde een omzet die 27% hoger was dan een jaar eerder.

In september was er een zelfde aantal veildagen als in september 2020. De beperkte omzettoename kwam vooral door een hogere prijs die kopers voor de producten betaalden. De aanvoer bleef nagenoeg gelijk. Wel waren er per product verschillen. Zo werden er minder phalaenopsis aangeboden en ook cactussen en succulenten kenden een lager aanbod. Dit werd gecompenseerd door een groei in het aanbod van onder andere pot-chrysanten en kalanchoe.

Oktober kende een zelfde beeld als september. De omzet steeg enkele procenten waarbij de groei vooral tot stand kwam door een hogere gemiddelde prijs per plant. Ook hier was er een lager aanbod van phalaenopsis en hippeastrum. Dit werd gecompenseerd door een aanbodtoename van cyclamen en kalanchoe. Opvallend goed verkocht werden de groene planten monstera, alocasia en philodendron. Bij een sterke toename van het aanbod nam de prijs ook toe. In het najaar worden er traditiegetrouw veel groene planten verhandeld. Bovendien zijn deze planten de laatste jaren sterk in populariteit gestegen.

De sterke omzettoename in november werd mede veroorzaakt door twee veildagen meer dan in dezelfde maand in 2020. Opvallend was wel dat de groei van de omzet, die in deze maand 27% bedroeg, tot stand kwam door zowel een toename van de verkochte stuks (15%) als de toegenomen verkoopprijs (11%). Mogelijk had de sterke groei te maken met de behoefte van consumenten om vroeger kerstproducten in huis te halen. Producten die populair zijn in deze tijd prijken dan ook hoog in de omzetranglijst van deze maand op de bloemenveiling. De achterstand van phalaenopsis werd in deze maand goed gemaakt. Er werd ruim meer van dit product via de veilingen verhandeld. Ook het aanbod van hippeastrums, kerststerren en hyacinthus nam sterk toe. De markt kon dit makkelijk verwerken want de gemiddelde prijzen leden niet onder deze toename.

Cumulatief is de omzet tot en met november 17% hoger dan in 2020, door een 9% hoger aanbod bij een prijsstijging van 7,5%. De hogere gemiddelde prijs geeft aan dat de markt het extra aanbod kan verwerken. Deels is de omzetstijging in 2021 ook te verklaren door de twee slechte maanden in 2020 aan het begin van de corona-uitbraak. Door de sterke vraaguitval stelde de veiling toen aanvoerrestricties in.

Kies een sector
Contactpersoon
Huib Silvis
070-3358168
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties
 • Bron data: Flora Holland (vanaf 2010) en VBN (2007-2009)
 • De figuren kunnen vergroot worden door onder de figuur op het icoontje te klikken. In de vergrote figuur zijn de assen en legenda&39;s zichtbaar en kan soms ook een andere variabele worden geselecteerd.


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
ArchiefTop of page