Veilingomzet - Potplanten |
Veilingomzet potplanten eerste vijf maanden lager dan een jaar eerder
|
6/29/2022
|
De omzet van potplanten van Nederlandse bodem op veiling Royal Floraholland is in 2022 verder teruggevallen.
|
Na drie maanden was de omzet nog net boven dat van vorig jaar maar zakte in april onder het niveau van 2021. Dit gebeurde ondanks dat Pasen dit jaar later in april viel. Ook mei, met Moederdag als verkoopstimulans, bracht daarin geen verbetering. Sterker nog, de omzet viel zelfs harder terug.
April dit jaar kende een veildag minder dan een jaar eerder. Dit verklaart deels de lagere omzet in deze maand. De lagere omzet werd vooral veroorzaakt door een lagere prijs die voor de planten werden betaald (-8%). De verkochte aantallen stegen beperkt (1%). Phalaenopsis, de orchidee, was in april het belangrijkste product op de veiling. De omzet daalde een kleine 3% bij een iets lagere aanvoer en gemiddelde prijs. Hierbij volgde deze plant niet de algemene trend. Dat deed de potroos wel. Bij 5% hogere aanvoer daalde de omzet met 5%. Ook bij Kalanchoe en bij de groep planten-arrangementen stegen de verkochte aantallen sterk, beide wel met tientallen procenten. De gemiddelde prijs ging wel onderuit, maar daalde niet onder het niveau van 2020. Omdat Pasen nu later in de maand viel dan vorig jaar, piekte de aanvoer van potnarcis sterk. Ook Zantedeschia als cadeauartikel deed het ondanks de groei van 35% van de aanvoer niet slecht.
Mei kende twee veildagen meer dan 2021. Ondanks dat bleef de omzet 14% achter op vorig jaar. Ook de viering van Moederdag veranderde de marktstemming onvoldoende. Naast de lagere prijs van ruim 9%, daalde de verkochte aantallen met ruim 5%. Kijkende naar de individuele producten dan kon de markt een toename van 5% van Phalaenopsis niet absorberen. De prijs zakte waardoor de omzet met 10% daalde. Eenzelfde beeld was er voor potroos, die zelfs qua prijsniveau lager uitkwam dan in 2020. De lagere aanvoer van Hydrangea bleek onvoldoende om de gemiddelde prijs te laten stijgen: sterker nog, deze daalde. Verder valt op dat de groene planten, waar tijden veel vraag naar was, ook te maken kregen met prijsdruk ondanks lagere aanvoeren. Ficus, Calathea, Hedera en Sanseveria hadden hier onder andere mee te maken. Verschillen in hoogten en potmaten kunnen het prijsverschil ook (deels) verklaren, maar hier is geen inzicht in.
Cumulatief is de daling van de omzet tot en met mei ruim 4%; deze daling wordt nagenoeg volledig veroorzaakt door minder verkochte aantallen.
|