Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Themes > Handel en afzet
     
Handel en afzet
Select an indicator
Veilingomzet - Tuinplanten

Veilingomzet tuinplanten verder omlaag
6/29/2022

De omzet van in Nederland geteelde tuinplanten op bloemenveiling Royal FloraHolland is verder gedaald in de maanden april en mei.

Na het eerste kwartaal van 2022 lag de omzetachterstand nog op ruim 4%. De daling zetten in maart in en is in april en mei doorgezet. Hierdoor ligt de cumulatieve omzet inmiddels 10% lager dan een jaar eerder. Oorzaak zijn vooral de lagere aantallen die via de veiling werden verhandeld (-7,5%). Ondanks de gereduceerde aanvoer steeg de gemiddelde prijs niet, maar daalde zelfs met 2,5%.

In april daalde de omzet met ruim 18%. Dit was voornamelijk het gevolg van achterblijvende verkochte aantallen ten opzichte van een jaar geleden (-17%). De gemiddelde prijs profiteerde niet, deze daalde met een kleine 2%. April dit jaar kende wel een veildag minder dan een jaar eerder, wat een klein deel van de daling kan verklaren. De omzetdaling van 18% - terwijl Pasen later in deze maand viel dan een jaar eerder - laat zien dat de markt niet heel gunstig was voor tuinplanten. De achterblijvende aanvoer had ook te maken met de lang doorlopende koude nachten waarbij nachtvorst zelfs tot -7 graden Celsius begin april nog voorkwam. Pas in de week van Pasen kreeg Nederland goed lenteweer. Mogelijk hebben de hoge kosten voor het verwarmen van de kassen ook invloed gehad op dit lagere aanbod. Vooral perkplanten werden in minder grote hoeveelheden aangevoerd. Maar ook Mandevilla, Dianthus, Pelargonium, Fuchsia en groenteplanten kenden (veel) lagere aanvoeren. Bij lang niet alle producten zorgde dit lagere aanbod voor beter prijzen.

In mei waren er juist 2 veildagen meer dan een jaar geleden. Ook wordt in deze maand in grote delen van Europa Moederdag gevierd. De omzet van de bloemenveiling bleef desondanks in de min (-5,6%). Dit was volledig te wijten aan de prijsdaling (-8.7%) ten opzichte van vorig jaar, de verkochte aantallen (+3,4%) steeg juist voor deze periode. De gemiddelde prijs voor een tuinplant daalde van 1,70 euro vorig jaar - toen de markt op haar top was - naar 1,55 euro. Dit niveau ligt onder dat van de afgelopen twee jaar maar hoger dan in 2019. Deels komt de prijsdaling door verschuiving van het assortiment ten opzichte van een jaar eerder. De producten uit het wat lagere prijssegment zoals Oesteospermum, Dianthus, Campanula kwamen in fors grotere hoeveelheden op de markt, wat de gemiddelde prijs drukte.

Nu de belangrijkste maanden van het jaar voor tuinplanten achter de rug zijn, is het zeer de vraag of de opgelopen achterstand in de komende maanden nog kan worden ingehaald.


Kies een sector
Contactpersoon
Jop Woltjer
070-3358155
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties
 • Bron data: Flora Holland (vanaf 2010) en VBN (2007-2009)
 • De figuren kunnen vergroot worden door onder de figuur op het icoontje te klikken. In de vergrote figuur zijn de assen en legenda,s zichtbaar en kan soms ook een andere variabele worden geselecteerd.


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
ArchiefTop of page