Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Thema's > Handel en afzet
     
Handel en afzet
Kies een indicator
Veilingomzet - Tuinplanten

Omzet van tuinplanten van Nederlandse bodem toegenomen door stijging van aanvoer in eerste kwartaal van 2024
1-5-2024

De omzet van tuinplanten van Nederlandse telers op Royal FloraHolland steeg in 2023 met 6% ten opzichte van 2022 tot 463 miljoen euro. Het aantal verkochte stuks daalde (-2%), maar de toename van de gemiddelde prijs vergoedde deze achteruitgang meer dan voldoende (+8%).

De omzet van tuinplanten van Nederlandse telers op Royal FloraHolland steeg in het eerste kwartaal van 2024 met bijna 8% ten opzichte van 2023. De omzet bleef net onder de 74 miljoen euro steken. De toename in omzet werd gerealiseerd door een toename van ruim 12% van de verkochte aantallen. De gemiddelde prijs deed een stap achteruit door dit grotere aanbod (-4%).

De matige start van het jaar met een daling van de omzet met 3% in januari, door minder volume, ondanks een veildag meer, werd in februari meer dan goed gemaakt. De omzet steeg in deze maand met bijna 20% vooral door een sterk gestegen aanvoer (ruim 30%). Ondanks dat Valentijn in deze maand viel, kon deze stijging niet zonder prijsdaling worden opgevangen door de markt. Door het zachte weer in februari kwam de aanvoer ook eerder op gang. Ongetwijfeld hielpen de lagere energieprijzen mee bij het herstel van de productie en speelde tevens mee dat Pasen vroeg in het jaar werd gevierd. Het aanvoerpatroon in de eerste maanden van 2019 leek sterk op dat van de eerste maanden van dit jaar, een periode waar de energieprijzen nog op een laag niveau lagen.

Vooral violen, primula’s en bellis werden meer via de veiling verhandeld dan een jaar eerder. Maar ook categorieën zoals decoratiemateriaal, overige bomen/heester/klimplanten en overige perkplanten. Uitzondering op deze volumetoename was camellia dat juist een daling van de aantallen kende. Met veel meer producten bestemd voor een kleine beurs was het logisch dat de totale gemiddelde prijs van tuinplanten enkele dubbeltjes moest inleveren.

Begin maart waren er enkele feestdagen die kort op elkaar werden gevierd. Internationale Vrouwendag en Engelse Moederdag zorgden voor veel vraag aan het begin van de maand en Pasen dat aan het einde van de maand werd gevierd dreef de vraag verder op. Hierdoor kwam de omzet ruim 5% hoger uit. De toename kwam tot stand door een toename van de verkochte aantallen van bijna 9% bij een lager prijspeil (-3%). Bovendien kende maart nog twee veildagen minder dan een jaar eerder.

Viola was de belangrijkste omzetmaker voor Royal Floraholland. Een kleinere aanvoer (-1%) werd gecompenseerd door een sterk hogere prijs waardoor de omzet met 18% kon groeien. Ook dianthus en lavendula kenden een sterke groei van de omzet. Dat de vraag goed was, bleek uit het feit dat de sterke volumetoename gepaard ging met een betere prijsvorming voor deze twee producten. Overigens was dit voor meerdere producten het geval, onder andere voor hydrangea, oestospermum, campanula en bellis. Toch waren er ook producten die wat minder liepen, zoals camellia en primula.

Cumulatief steeg de omzet van tuinplanten in het eerste kwartaal met 8%, waarbij de aanvoer toenam met 12% bij een wat lagere gemiddelde prijs (-4%).Kies een sector
Contactpersoon
Jop Woltjer
070-3358155
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties
 • Bron data: Royal Flora Holland (vanaf 2010) en VBN (2007-2009)
 • De figuren kunnen vergroot worden door onder de figuur op het icoontje te klikken. In de vergrote figuur zijn de assen en legenda,s zichtbaar en kan soms ook een andere variabele worden geselecteerd.


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
Archiefnaar boven