Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Thema's > Handel en afzet
     
Handel en afzet
Kies een indicator
Veilingomzet - Tuinplanten

Tuinplanten goed aan de prijs
11-10-2023

De omzet van in Nederland geteelde tuinplanten op bloemenveiling Royal FloraHolland is in de zomermaanden vooral hoger dan in 2022 door een sterk betere gemiddelde prijs. Mogelijk heeft een verschuiving in het assortiment hieraan bijgedragen.

In de eerste vijf maanden steeg de omzet met 4% ten opzichte van een jaar eerder. Deze voorsprong is inclusief de maanden juni, juli en augustus verdubbeld naar 8%.

Juni kende een veildag meer maar ondanks dat waren de aangevoerde aantallen iets lager: -0,3%. Mede door het goede weer in juni werd de vraag gestimuleerd waardoor de gemiddelde prijzen sterk stegen (+27%). Een dergelijke toename van de gemiddelde prijs kwam niet alleen vanwege het mooie weer. Ook de samenstelling van het assortiment speelt daar vermoedelijk een rol in. In deze maand werden fors minder perkplanten aangevoerd dan een jaar eerder. Zo daalde het aantal ‘overige perkplanten’ met 25%. Maar ook voor onder andere Osteospermum, petunia, fuchsia, campanula en pelargonium waren de aantallen tientallen procenten lager. Producten in het hogere waarde-segment, zoals hydrangea, de belangrijkste tuinplant in juni op Royal Floraholland, ontwikkelde zich juist in de tegenovergestelde richting; meer verkochte aantallen. Dit gold ook voor bijvoorbeeld de Mandavilla. Door de lagere verkochte aantallen van perkplanten gingen gemiddelde prijzen, bij veel producten, sterk omhoog.

In juli kromp het verkochte aantal tuinplanten met ruim 5% maar door opnieuw een hogere prijs bleef de omzet opnieuw sterk boven die van 2022. De algemene trend was een dalend aantal verkochte producten, bijvoorbeeld Dianthus, Sempervivum en Platycodon. Maar er waren uitzonderingen, onder andere in de top drie van deze maand. Hydrangea en Lavendula, nummers een en twee van deze maand, qua omzet, werden respectievelijk een kleine 8% en 5,8% meer verkocht dan in juli 2022. Dat de markt tuinplanten goed kon absorberen bleek uit de hogere gemiddelde prijzen van beide producten.

Ook in augustus bleef hydrangea de belangrijkste tuinplant op Royal Floraholland. Maar ook dit keer week de ontwikkeling bij dit product af ten opzichte van de algemene ontwikkeling van deze productgroep. Hoewel de verkochte aantallen wel afnamen, net als het algemene beeld bij tuinplanten (-7,6%), was de ontwikkeling van de omzet tegengesteld. Bij hydrangea daalde de omzet met ruim 5% terwijl deze voor de totale productgroep steeg met 7,6%. De statistieken per product laten overigens deze maand zeer sterke schommelingen zien: verschillen van 70% en zelfs 90% werden genoteerd. De grote afwijkingen van het weer ten opzichte van vorig jaar waren mede de oorzaak van de soms opmerkelijke verschillen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar.
Kies een sector
Contactpersoon
Jop Woltjer
070-3358155
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties
 • Bron data: Royal Flora Holland (vanaf 2010) en VBN (2007-2009)
 • De figuren kunnen vergroot worden door onder de figuur op het icoontje te klikken. In de vergrote figuur zijn de assen en legenda,s zichtbaar en kan soms ook een andere variabele worden geselecteerd.


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
Archiefnaar boven