Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Thema's > Handel en afzet
     
Handel en afzet
Kies een indicator
Veilingomzet - Bloemen

Veilingomzet in Nederland geteelde snijbloemen na acht maanden bijna 5% lager dan in 2022
11-10-2023

De veilingomzet van in Nederland geteelde snijbloemen is in de acht maanden van 2023 met bijna 5% gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van veiling Royal Floraholland. De cumulatieve omzetdaling was voornamelijk het gevolg van de reductie in het aantal verkochte snijbloemen (-7,1%). De gemiddelde prijs van bloemen nam iets toe (+2,4%). Deze mutaties zijn ongeveer gelijk aan de mutaties voor de drie voorgaande maanden.


Het beeld van de zomermaanden is niet al te positief. In mei werd nog een plus genoteerd qua snijbloemenomzet. Maar in de zomermaanden juni, juli en augustus was dit niet het geval. In juni daalde de omzet met 3,8%, in juli was de daling 3,4% en in augustus nam de omzet af met zelfs 8,2%. In alle drie de maanden veroorzaakten vooral de lagere verkochte aantallen de omzetdaling. Vooral in juni was dit opvallend omdat deze maand zelfs een veildag meer kende ten opzichte van een jaar eerder. In deze maand was er een krimp van 4%. In juli kromp dat verder naar -6,6% en in augustus was de daling zelfs 8,5%. De gemiddelde prijzen bleven nagenoeg gelijk aan een jaar eerder in de maanden juni en augustus. Alleen in juli kon de gemiddelde prijs een plus noteren van 3,4%, wat de omzetdaling enigszins beperkte.

Duidelijk is wel dat het veranderende weerbeeld heeft bijgedragen aan de verschuivingen van de aangevoerde aantallen. Zo was het in mei en juni vorig jaar wat somberder dan dit jaar, terwijl in juli en augustus van dit jaar het aantal zonne-uren lager was, vergeleken met 2022.

Troschrysanten waren qua omzet de belangrijkste snijbloemen soort in juni. Door een lagere hoeveelheid verkochte aantallen, steeg de gemiddelde prijs sterk en nam de omzet voor dit product sterk toe. Bij pioenrozen was juist het tegenovergestelde het geval. Ondanks een daling van de verkochte stuks hadden kopers minder geld over voor Nederlandse rozen, die vorig jaar erg goed werden betaald. Bij Eustoma valt de grote daling van de verkochte aantallen op. De gemiddelde prijs voor dit product nam toe maar dat leidde niet tot een hogere omzet.

In juli was de afname van het aantal verkochte stuks groot bij de top vijf producten. Zo daalde het aanbod van roos (-12%), lelie (-10%) en Eustoma sterk (-20%). Daarbij viel de afname bij tros-chrysanten (-2%) en gerbera (5%) nog mee. Alleen bij lelie (heel beperkte toename) en gerbera nam de omzet bij de bovengenoemde producten toe. Hiermee ligt de top vijf in lijn met de algemene ontwikkeling in deze maand.

In augustus opnieuw sterk dalende verkochte aantallen voor rozen, lelie en Eustoma. Prijzen voor rozen bleven achter. Voor de andere twee, lelie en Eustoma, zijn de prijzen wat hoger dan een jaar eerder. Ook het belangrijkste product de troschrysant moest omzet inleveren, vooral door een lagere prijs.




Kies een sector
Contactpersoon
Jop Woltjer
070-3358155
 

Alles over
  • Algemeen
    >
  • Economie
    >
  • Maatschappij
    >
  • Milieu
    >
Referenties
• Bron data: Royal FloraHolland (vanaf 2010) en VBN (2007-2009)
• De figuren kunnen vergroot worden door onder de figuur op het icoontje te klikken. In de vergrote figuur zijn de assen en legenda,s zichtbaar en kan soms ook een andere variabele worden geselecteerd.



Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
Archief



naar boven