Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Themes > Handel en afzet
     
Handel en afzet
Select an indicator
Veilingomzet - Bloemen

Veilingomzet snijbloemen verder toegenomen
1/13/2022

De veilingomzet van in Nederland geteelde snijbloemen is in september, oktober en november opnieuw sterk gestegen ten opzichte van dezelfde maanden een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van veiling Royal Floraholland.


In september 2021 was het aantal veildagen gelijk aan september vorig jaar maar de vraag bleek beduidend hoger. De 15% hogere omzet was vooral te danken aan de prijsstijging van ongeveer 13%, terwijl de hoeveelheid verkochte producten met 3% steeg. Een snijbloem was gemiddeld 4 eurocent duurder voor een inkoper op de veiling dan in september 2020. Er werden minder chrysanten, Hydrangea, lelies en tulpen aangevoerd, terwijl er meer rozen, Eustoma en zonnebloemen, gladiolen, dahlia&39;s en Tanacetum werden verhandeld. Alleen gladiolen en Tanacetum noteerden door het grotere aanbod een lagere gemiddelde prijs.

In oktober was er een veildag minder dan een jaar eerder maar de vraag bleef, net als in september, uitstekend. Bloemendagen zoals Allerheiligen stimuleerden de vraag. Bij een ruim 1% lagere aanvoer nam de omzet ruim 20% toe. De omzettoename was dus vooral te danken aan een hogere gemiddelde prijs. Vooral de prijzen van chrysanten (tros dan wel geplozen), rozen, tulpen en Hydrangea profiteerden van de lagere aanvoer. Hoewel cymbidium-aanvoerders ook een betere prijs noteerden, ligt het prijsniveau nog niet op het niveau van 2019. Deze bruidsbloem heeft nog altijd last van de gevolgen van de corona-maatregelen.

November spande de kroon qua omzetstijging. Deze groeide met ruim 45%. De stijging werd ten dele veroorzaakt door twee veildagen meer dan in 2020. Deze twee dagen zijn normaal gesproken al goed voor een stijging van 10% van de omzet per maand. De groei van het aantal stuks steeg in november met slechts 3%. Dit geeft aan dat de beschikbaarheid van bloemen beperkt is. Er werden vooral minder tulpen en rozen aangevoerd. Hier stond een aanvoertoename tegenover bij chrysanten, Eustoma en gerbera’s. Over de gehele line werden er sterk hogere prijzen gerealiseerd.
Cumulatief is de omzet na 11 maanden 29% hoger dan in 2020. Deze toename is opgebouwd uit een beter prijsniveau van bijna 22% en een 5% hoger volume. De omzet is ook flink hoger (23%) dan het langlopende gemiddelde.
Kies een sector
Contactpersoon
Huib Silvis
070-3358168
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties
• Bron data: Flora Holland (vanaf 2010) en VBN (2007-2009)
• De figuren kunnen vergroot worden door onder de figuur op het icoontje te klikken. In de vergrote figuur zijn de assen en legenda,s zichtbaar en kan soms ook een andere variabele worden geselecteerd.


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
ArchiefTop of page