Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Themes > Handel en afzet
     
Handel en afzet
Select an indicator
Veilingomzet - Bloemen

Forse omzetdaling door coronacrisis
7/6/2020

Door de coronacrisis viel de export vanaf half maart naar veel landen stil. De omzet op de bloemenveiling in snijbloemen was in april daardoor 40% lager dan een jaar eerder. In mei was de omzetderving bij snijbloemen minder hoog (22%) doordat verschillende grenzen en handelskanalen weer opengingen.


De omzet van snijbloemen had sterk te leiden onder de coronacrisis: absolute omzetdervingen waren in april en mei respectievelijk 67 miljoen en 41 miljoen euro.

In april werden de aanvoerrestricties die bloemenveiling Floraholland voor telers had ingesteld, geleidelijk teruggedraaid omdat de marktvraag zich langzamerhand herstelde. Dit herstel zette zich in mei door, mede dankzij de viering van Moederdag in belangrijke exportbestemmingen. Maar ook de verdere openstelling van grenzen droeg daaraan bij. Daarnaast stimuleerden consumentenacties in april onder de noemer ‘Let Hope Bloom’ de binnenlandse en buitenlandse consumptie. Omdat de luchtvracht zich nog niet had hersteld, had de aanvoer van Nederlandse snijbloemen minder concurrentie vanuit het buitenland.

De verschillen per soort snijbloemen zijn groot. Zo viel in april de schade relatief mee voor Alstroemeria (-11%), Mathiola (-7%) en Antirrhinum (Leeuwenbek) zelfs (+3%). Vooral Troschrysant (-62,5%), Cymbidium (-75%), Hyacinth (-52%), Zantedechia (-70%) en Iris (-54%) kenden grote omzetdalingen. In mei waren Troschrysant (-40%), Hortensia (-40%) Gerbera (-38%), Cymbidium (-49%) en Anthurium (-47%) de producten die het minste omzetherstel vertoonden. Chrysanten worden vooral naar het Verenigd Koninkrijk en Rusland verhandeld. Dit waren in april en mei moeilijke afzetmarkten; bovendien bleef de aanvoer van tulp vooral in mei hoog. Dit geeft prijsdruk op concurrerende producten in het snijbloemenassortiment. De afzet van tulpen in mei was opvallend. De omzet nam met maar liefst 199% toe bij een veel lagere prijs. Het lijkt erop dat een combinatie van factoren hierin een rol heeft gespeeld. Bedrijven hebben wellicht meer bloemen via de bloemenveilingen afgezet die voorheen elders werden verhandeld. De afgebroeide tulpen zijn mogelijk iets vertraagd op de markt gekomen.
Cumulatief is de omzet van snijbloemen nog bijna 19% lager dan vorig jaar.

In hoeverre productiebedrijven de klap te boven komen, hangt af van hun financiële positie voor de crisis, hoe ze op de crisis gereageerd hebben en in welke mate ze financieel ondersteund worden. Een reëel scenario is dat de handel in een toenemend aantal landen op gang komt. Maar op middellange termijn (drie maanden en langer) kunnen de effecten van de economische recessie negatief uitpakken voor de consumptie van bloemen en planten.Kies een sector
Contactpersoon
Huib Silvis
070-3358168
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties
• Bron data: Flora Holland (vanaf 2010) en VBN (2007-2009)
• De figuren kunnen vergroot worden door onder de figuur op het icoontje te klikken. In de vergrote figuur zijn de assen en legenda&39;s zichtbaar en kan soms ook een andere variabele worden geselecteerd.


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
ArchiefTop of page