Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Themes > Handel en afzet
     
Handel en afzet
Select an indicator
Veilingomzet - Bloemen

Na zomerdip volgde prijsherstel vanaf september
12/19/2019

Lagere prijzen in de zomer van 2019 zorgden ervoor dat de voorsprong in omzet ten opzichte van 2018 als sneeuw voor de zon verdween. In september trad herstel in, vooral door meer verkochte aantallen. Vanaf oktober hielpen juist hogere prijzen mee aan hogere omzetten. Tot en met november is de omzet 1% hoger dan in dezelfde periode van 2018, waarbij aangetekend dat november één veildag minder had dan in 2018. Tot en met november 2019 is het gemiddelde prijsniveau 3,3% hoger geweest dan in 2018 en werd er ruim 2% minder volume verkocht.


Voor veel producten prijsherstel
Belangrijk voor het totaalbeeld bij snijbloemen is de omzet ontwikkeling van troschrysant, de belangrijkste snijbloem. In de zomer was er een ernstige terugval in prijs. Gedurende september trad een stevig prijsherstel in, wat zich tot in november heeft doorgezet. Het jaar 2019 wordt nu gekenmerkt door positieve prijzen. Ook lelie en Anthurium kende een voor telers goede prijsvorming in 2019. Daarentegen is de prijsvorming van de betrekkelijk grote producten Gerbera, Alstroemeria, Hortensia en Bouvardia voor heel 2019 beduidend minder. Bij Hortensia, een snijbloem die energie extensief is, heeft de areaaluitbreiding van de laatste jaren geleid tot een dermate grote groei van het aanbod, dat de vraag dit niet meer kon bijbenen. Bij de andere drie genoemde producten zijn de laatste jaren al structureel lage prijzen.Kies een sector
Contactpersoon
Huib Silvis
070-3358168
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties
• Bron data: Flora Holland (vanaf 2010) en VBN (2007-2009)
• De figuren kunnen vergroot worden door onder de figuur op het icoontje te klikken. In de vergrote figuur zijn de assen en legenda&39;s zichtbaar en kan soms ook een andere variabele worden geselecteerd.


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
ArchiefTop of page