Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Themes > Handel en afzet
     
Handel en afzet
Select an indicator
Handel in agrarische goederen - Appels

Waarde appelexport ongeveer gelijk aan import
1/18/2019


De waarde van de export (inclusief re-export) en die van de import van appels houden elkaar vrijwel in evenwicht. Nederland importeerde in 2018 voor 264 miljoen euro aan appels. Iets minder dan de helft hiervan is afkomstig uit andere EU-landen. Iets meer dan de helft betreft appels waarvan de oorsprong buiten Europa ligt, zoals Chili en Nieuw-Zeeland.De export van appels ging voor een groot deel naar Duitsland, namelijk 50%. Naar landen buiten de EU wordt weinig geëxporteerd. De exportwaarde van in Nederland geteelde appels is ongeveer een derde van de totale exportwaarde.

Klein aanbod zorgt voor hoge prijs
In 2018 nam de exportwaarde (inclusief re-export) naar Duitsland toe tot 132 miljoen euro. De exportgroei was vooral te danken aan de lage appeloogst in 2017 in Europa, maar zeker ook in Duitsland. Door de lage Duitse productie ontstond ruimte voor Nederlandse appels. De prijzen voor de appels van oogstjaar 2017 die ook in kalenderjaar 2018 werden afgezet, waren beduidend hoger dan de jaren ervoor. De oogst van 2018 was ondanks de extreem droge zomer ruimer dan het jaar ervoor, waardoor de vraag uit Duitsland afnam en de prijzen daalden. Na Duitsland is België de belangrijkste Europese exportbestemming, maar wel beduidend kleiner (41 miljoen euro). De totale exportwaarde van 261 miljoen euro was hoog, vooral door de hoge appelprijzen in het eerste deel van 2018. Het jaar 2013 blijft het recordjaar. Destijds was de Europese appelproductie laag als gevolg van vorstschade, waardoor de appels goed werden betaald.

Marktaandeel Nederland in Duitse import rond 25%
Nederland levert ongeveer 26% van de totale hoeveelheid appels die Duitsland importeert. Toch is ons land niet de belangrijkste appelleverancier. Ongeveer 38% van de appels die Duitsland importeert, komt namelijk uit Italië. Italië is Europa’s grootste producent van Golden Delicious en Gala, appelsoorten die voor Nederlandse fruittelers van beduidend minder belang zijn. Van de in Nederland geteelde appels gaan vooral Elstar en Jonagold naar onze oosterburen.Kies een sector
Contactpersoon
Ruud van der Meer
0317-483134
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties

Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
ArchiefTop of page