Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Themes > Handel en afzet
     
Handel en afzet
Select an indicator
Handel in agrarische goederen - Bevroren aardappelproducten

Positieve handelsbalans voor export van bevroren aardappelproducten uit Nederland
1/18/2019


Nederland heeft een positieve handelsbalans van 1.271 miljoen euro voor bevroren aardappelproducten in 2018. De export van deze producten vindt voor een belangrijk deel (ruim 65%) plaats binnen Europa. Duitsland is een belangrijke afnemer, met in 2018 een import van 190 miljoen euro aan bevroren aardappelproducten uit Nederland. Andersom gaat een kleiner volume bevroren aardappelproducten vanuit Duitsland naar Nederland, namelijk ter waarde van 44 miljoen euro.
Nederlandse exportwaarde bevroren aardappelproducten gedaald
Producten die binnen de productgroep bevroren aardappelproducten vallen, zijn bijvoorbeeld: frites, aardappelkroketjes, aardappelbolletjes, aardappelschijfjes, wedges, pommes Duchesse en rösti. Nederland is na België de grootste producent van diepgevroren aardappelproducten in Europa. Nederland levert voor meer dan 100 miljoen euro per land aan het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk. Na het Verenigd Koninkrijk is Duitsland de belangrijkste Europese exportbestemming van diepgevroren aardappelproducten vanuit Nederland. Van de wereldwijd door Nederland geëxporteerde aardappelproducten is 87% van Nederlandse makelij. Voor de Nederlandse export naar Duitsland en de rest van Europa is dat aandeel respectievelijk 90% en 80%.
De aardappelverwerkende industrieën in Nederland en België hebben de afgelopen periode fors geïnvesteerd in modernisering en uitbreiding van de productiecapaciteit. In 2017 verwerkte de Nederlandse aardappelverwerkende industrie een recordhoeveelheid aardappelen: voor het eerst in de geschiedenis werd de grens van 4 miljoen ton verwerkte aardappelen overschreden.

De exportwaarde van bevroren aardappelproducten naar Duitsland is in de periode 2010-2017 ruimschoots verdubbeld. In 2018 nam de totale waarde van de export van bevroren aardappelproducten uit Nederland voor het eerst af tot 1,6 miljard euro. De exportwaarde naar Duitsland daalde fors: 21% ten opzichte van 2017. De exportwaarde van Nederlandse bevroren aardappelproducten naar landen buiten de EU-28 is in 2018 toegenomen.

Duitsland importeert bevroren aardappelproducten vooral uit Nederland
Ongeveer drie kwart van de Nederlandse export bestaat uit frites. Nederland is veruit de belangrijkste handelspartner van Duitsland van diepgevroren aardappelproducten. Het Nederlandse aandeel van de Duitse import van diepgevroren aardappelproducten bedraagt 71% en nam in 2018 iets toe. Het (waarde)aandeel van de Duitse import vanuit België is aanzienlijk lager en daalde in 2018 naar 15%. België is daarmee het tweede importland, gevolgd door Oostenrijk. Andere omringende landen, zoals Denemarken, Oostenrijk en Polen, zijn zeer bescheiden leveranciers van diepgevroren aardappelproducten voor de Duitse markt. Nederland heeft van oudsher een sterke positie op de Duitse markt: het levert kwaliteitsproducten in de duurdere marktsegmenten (onder andere fastfood). De sterk gegroeide Belgische aardappelverwerkende industrie concurreert vooral op prijs.
Kies een sector
Contactpersoon
Bas Janssens
0320-293529
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties
Voor meer informatie over de ontwikkelingen in de markt van aardappelen kunt u terecht op Agrimatie bij de voedselprijzenmonitor.

Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
ArchiefTop of page