Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Thema's > Structuur
     
Structuur
Kies een indicator
Bedrijven en schepen - Kottervisserij

Voornamelijk visserijbedrijven met één kotter
31-5-2024

Het aantal actieve schepen in de kottervloot daalde in 2023 van 261 (2022) naar 216. De oorzaak hiervan is voornamelijk de kottersanering. Deze 216 kotters waren in bezit van in totaal 178 bedrijven. Van die bedrijven had de grote meerderheid (155 bedrijven, 87%) één kotter in bezit. De overige 23 bedrijven (13%) hadden meerdere actieve kotters in eigendom.


Binnen de kottersector is het laatste decennium het aantal bedrijven met een oorsprong in de handelssector of de pelagische sector gegroeid. Hier is sprake van verticale (keten)integratie en/of samenwerkingsvormen.

In 2023 zijn geen nieuwbouwschepen onder Nederlandse vlag aan de kottervloot toegevoegd. Door gevolgen van de Brexit, de coronacrisis, hoge brandstofprijzen en afnemende vangbaarheid van vissoorten met verminderde nettoresultaten overheerst onzekerheid over de nabije toekomst onder visserijbedrijven. Er zijn wel enkele nieuwbouwopdrachten afgegeven maar dat was voor buitenlands gevlagde kotters en diepvriestrawlers. Na 2018 stagneerde de vernieuwing van de vloot.


Kies een sector
Contactpersoon
Kees Taal
06-50681876
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
Archiefnaar boven