Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Themes > Vertrouwen
     
Vertrouwen
Select an indicator
Vertrouwen - Varkenshouderij

Iets meer vertrouwen bij varkenshouders in eigen onderneming
2/21/2019


Het vertrouwen in de varkenshouderij is in het vierde kwartaal van 2018 iets toegenomen. Ondanks de kleine verbetering van ruim 3 punten is het vertrouwen in deze sector nog vrij laag ten opzichte van andere land- en tuinbouwsectoren. De index verbeterde iets omdat de toekomstverwachting sterker toenam (6 punten) dan de stemming van de index over de huidige situatie op het bedrijf (0,4 punt).
Over de huidige situatie op het bedrijf zijn ondernemers in de varkenshouderij nagenoeg gelijk gestemd dan een kwartaal geleden. Na de meting over het vierde kwartaal van 2018 stijgt de index 0,4 punt naar 5 punten. Er zijn dus nog altijd maar net meer ondernemers positief dan negatief gestemd.  

Dat de huidige stemming op het bedrijf voorzichtig herstelt blijkt uit de conjunctuurindex over de laatste 12 maanden. Alle onderliggende factoren van de index zijn positiever beoordeeld. Desondanks blijven alle factoren nog negatief bijdragen aan de bedrijfssituatie. De productie is hierop de enige uitzondering. 

Voor de middellangere termijn zijn er weer meer ondernemers positief gestemd. Door de stijging is deze sector de op een na positiefste sector in de land- en tuinbouw als het gaat om verwachting op de middellange termijn. De situatie was tweede kwartalen geleden nog heel anders. De index stijgt in het vierde kwartaal met 6 punten en komt hierdoor op 16 punten. Alleen de opengrondstuinbouw ondernemers zijn positiever. 

Ook de verwachte situatie voor de komende 12 maanden maakt een positieve ontwikkeling door. De index stijgt 12 punten en komt op plus 10 punten uit. De verklarende factoren geven aan dat de ondernemers in de varkenshouderij voor de komende 12 maanden een sterke verbetering van de opbrengstprijzen verwachten. De productie wordt echter lager ingeschat. Door de verwachte lagere kosten zullen omzet en winst stijgen.


Kies een sector
Contactpersoon
Gerben Jukema
070-3358359
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
ArchiefTop of page