Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Thema's > Vertrouwen
     
Vertrouwen
Kies een indicator
Vertrouwen - Varkenshouderij

Vertrouwen van ondernemers in de varkenshouderij toegenomen
4-6-2024

Het vertrouwen dat varkenshouders in hun onderneming hebben, heeft zich in het eerste kwartaal van 2024 enigszins hersteld van de sterk dalende trend van de afgelopen paar metingen. De index steeg 10 punten, nadat het in 2023 van ruim 23 punten naar een kleine 4 punten was teruggezakt. Het vertrouwen van ondernemers in de varkenshouderij fluctueert in de afgelopen jaren sterk. Dergelijke aanpassingen zijn dan niet ongewoon.De Agro Vertrouwensindex wordt samengesteld uit de stemmingsindex en de index voor de middellange termijn van 2 à 3 jaar.De stemmingsindex laat de huidige stemming op het bedrijf optekenen. De index steeg tussen het vierde kwartaal van 2023 en het eerste kwartaal van 2024 met 11 punten tot een totaal van ruim 36 punten. Ten opzichte van andere sectoren in de land- en tuinbouw zijn ondernemers in opperbeste stemming en hebben van alle landbouwsectoren de hoogste stemmingsindex in het eerste kwartaal van 2024. Ook is het huidige niveau veel hoger dan het langlopende gemiddelde, dat op 14 punten ligt.

De verwachtingen van ondernemers voor de middellange termijn gingen ook omhoog. Hier was de toename 9 punten, waardoor deze index op -6 punten bleef steken. Het middellangetermijnniveau ligt op 9 punten. De conclusie is dat de verwachtingen van ondernemers over hun eigen bedrijf momenteel nog niet erg hooggespannen zijn voor deze termijn.

Varkenshouders die terugkijken op de afgelopen 12 maanden (conjunctuur terugkijkend) waren een stuk minder enthousiast dan een kwartaal eerder. Hoewel de kosten nagenoeg als onveranderd werden beoordeeld, daalden de opbrengstprijzen sterk. Hierdoor schatten ondernemers ook omzet en winst lager in, de beperkt toegenomen productie ten spijt. Per saldo liet de index een daling zien van 13 punten naar het niveau van 5 punten.

Varkenshouders beoordelen de komende 12 maanden (conjunctuurindex vooruitkijkend) beter dan een kwartaal eerder (+13 punten). De index bleef wel negatief met ruim 11 punten. Bij hogere kosten worden opbrengstprijzen veel hoger ingeschat dan een kwartaal eerder. Hoewel men wel een dip in de productie verwacht, zullen omzet en winst sterk toenemen volgens ondernemers in de varkenshouderij.

Voor actuele ontwikkelingen in de varkenshouderij kunt u ook de barometer agrarische sectoren raadplegen.

Aanmelden om mee te doen kan nu!
Het is nu mogelijk om, wanneer u een primair agrarisch bedrijf heeft, zich aan te melden voor deze enquête. Dat wordt u door ASR real estate, Wageningen Economic Research en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid (LNV), warm aanbevolen. Ga naar de website van Wageningen Economic Research, uitvoerder van dit onderzoek, en vul uw gegevens hier in.


Kies een sector
Contactpersoon
Gerben Jukema
070-3358359
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
Archiefnaar boven