Biologische akkerbouwbedrijven
Laatste update: 17 december 2024 Update frequentie: Jaarlijks
In 2023 bleef het aantal biologische akkerbouwbedrijven binnen de doelpopulatie van het Landelijk Meetnet effecten Mestbeleid (LMM) gelijk aan dat van 2022, namelijk 350 bedrijven. Dit aantal vertegenwoordigt 4,1% van het totaal aantal akkerbouwbedrijven en beslaat 3,9% van het totale akkerbouwareaal.
Bedrijven
Grafiek wordt geladen...
Tussen 2016 en 2022 groeide het aantal biologische akkerbouwbedrijven tot 350. In 2023 is dit aantal hetzelfde als het voorgaande jaar.
Aandeel
Grafiek wordt geladen...
Het aandeel biologische akkerbouw is in 2023 vergelijkbaar met 2022: 3,9% van de totale oppervlakte cultuurgrond wordt gebruikt voor biologische landbouw en 4,1% van het aantal akkerbouwbedrijven is biologisch.
Regio
Grafiek wordt geladen...
In de Kleiregio is het aandeel biologisch areaal met 5,2% in 2023, fors hoger in vergelijking met de Löss- en Zandregio (beide 1,8% in 2023).
De meeste biologische akkerbouwbedrijven zijn gelegen in de Kleiregio. Vooral in Flevoland zijn, vanwege de goede bodemvruchtbaarheid en lage onkruiddruk, veel biologische akkerbouwbedrijven actief. Het aandeel biologisch areaal in de Kleiregio ligt in 2023 op 5,2% en het aandeel biologische bedrijven op 5,9%. Dit is vergelijkbaar met het voorgaande jaar. In de Zandregio daalde het aandeel biologisch areaal in 2023 tot 1,8%, en is daarmee even groot als de Lössregio. Echter, het aandeel biologische bedrijven is in de Lössregio met 1,5% nog steeds kleiner dan in de Zandregio (2,0%).
Zandregio
Grafiek wordt geladen...
In 2023 is het aandeel biologische akkerbouwbedrijven in de Zandregio 2% en het aandeel biologisch areaal 1,8%. Dit is vergelijkbaar met 2022.
Kleiregio
Grafiek wordt geladen...
In 2023 is het aandeel biologische akkerbouwbedrijven in de Kleiregio 5,9% en het aandeel biologisch areaal 5,2%. Dit is vergelijkbaar met 2022.
Lössregio
Grafiek wordt geladen...
In 2023 is het aandeel biologische akkerbouwbedrijven in de Lössregio 1,5% en het aandeel biologisch areaal 1,8%. Dit is vergelijkbaar met 2022.
In vergelijking met gangbare akkerbouwbedrijven hanteren biologische akkerbouwbedrijven een minder intensief bouwplan (dat wil zeggen: meer gewassen en een ruimere gewasrotatie) en lagere bemestingsniveaus. Om bij die lagere niveaus toch zo goed mogelijk in de behoeftes van de diverse gewassen te voorzien, spelen een uitgekiende vruchtwisseling en de teelt van groenbemesters zoals grasklaver en luzerne een grote rol in het management. Over het algemeen zijn de gewasopbrengsten op de biologische bedrijven lager en in grotere mate onderhevig aan schommelingen in vergelijking met de opbrengsten in de gangbare akkerbouw.
Over de indicator
Deze indicator geeft het percentage biologische bedrijven weer als deel van het totale aantal bedrijven, en het percentage biologisch areaal als deel van het totale areaal cultuurgrond binnen dit bedrijfstype. Hierbij wordt de term 'biologisch' gebruikt om zowel biologisch-dynamische als ecologische bedrijven te omvatten.Bron
De CBS-Landbouwtelling verzamelt gegevens over het gewasareaal door jaarlijks vragenlijsten uit te sturen naar agrarische bedrijven in Nederland. Landbouwbedrijven geven hierop gedetailleerde informatie over de grootte en samenstelling van hun gewasareaal, inclusief het aantal hectares per gewas. De gegevensverzameling is verplicht, zodat een nauwkeurig en compleet overzicht van de Nederlandse landbouw kan worden verkregen.Alleen bedrijven die binnen de definitie van het Landelijk Meetnet effecten Mestbeleid (LMM) vallen, worden getoond. Voor deze bedrijven geldt dat ze minimaal 25.000 euro Standaardopbrengst moeten hebben en meer dan 10 ha cultuurgrond moeten bezitten.