Fosfaatbemesting op overige dierbedrijven

Laatste update: 17 december 2024 Update frequentie: Jaarlijks

Stabiliteit in fosfaatbemesting per ha op overige dierbedrijven in 2022

Ongeveer 91% van de fosfaatbemesting op overige dierbedrijven waarop het Landelijk Meetnet effecten Mestbeleid (LMM) is gericht, is afkomstig van dierlijke mest. Daarnaast gebruiken de overige dierbedrijven ook een kleine hoeveelheid fosfaat uit kunstmest (3%) en overige organische meststoffen (6%). De fosfaatbemesting is in 2022 toegenomen ten opzichte van het voorgaande jaar maar afgenomen ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde van de periode 2017-2021.

Gemiddeld

Grafiek wordt geladen...
Het gemiddeld fosfaatgebruik per ha op overige dierbedrijven bedroeg vanaf 2018 minder dan 75 kg fosfaat per ha.

Herkomst

Grafiek wordt geladen...
De gemiddelde fosfaatbemesting per ha op overige dierbedrijven bestond in 2022 voor ongeveer 91% uit dierlijke mest.

Er zijn kleine verschillen zichtbaar in de fosfaatbemesting tussen grondsoortregio’s. In 2022 werd op overige dierbedrijven in Nederland (inclusief bedrijven uit de Lössregio) gemiddeld 64 kg fosfaat per ha met dierlijke mest en bijna 2 kg fosfaat per ha met kunstmest toegediend. Daarnaast is gemiddeld 4 kg fosfaat per ha uit overige organische meststoffen bemest in 2022. In de Kleiregio werd gemiddeld 63 kg fosfaat per ha met dierlijke mest toegediend (85%), 3 kg fosfaat per ha met kunstmest (4%) en 8 kg fosfaat per ha met overige organische meststoffen (11%). In de Zandregio werd daarentegen gemiddeld 66 kg fosfaat per ha met dierlijke mest toegediend (93%), 2 kg fosfaat per ha met kunstmest en 3 kg fosfaat per ha met overige organische meststoffen (respectievelijk 3 en 4%).

Zandregio

Grafiek wordt geladen...
Het gemiddeld fosfaatgebruik op overige dierbedrijven in de Kleiregio was 74 kg per ha in 2022. Vanaf 2015 wordt er nauwelijks meer fosfaatkunstmest gebruikt maar neemt het gebruik van overige organische meststoffen toe.

Kleiregio

Grafiek wordt geladen...
Het gemiddeld fosfaatgebruik op overige dierbedrijven in de Zandregio was 71 kg per ha in 2022. Vanaf 2015 wordt er nauwelijks meer fosfaatkunstmest gebruikt maar neemt het gebruik van overige organische meststoffen toe.

Op overige dierbedrijven in de Zandregio is de gemiddelde totale fosfaatbemesting in 2022 (licht) toegenomen ten opzichte van het voorgaande jaar en het vijfjarig gemiddelde van de periode 2017-2021. Voor overige dierbedrijven in de Kleiregio geldt dat de gemiddelde totale fosfaatbemesting in 2023 is (licht) toegenomen ten opzichte van het voorgaande jaar en het vijfjarig gemiddelde van de periode 2018-2022.

Over de indicator

Deze indicator beschrijft de totale hoeveelheid fosfaat uit meststoffen die per ha cultuurgrond wordt gebruikt. Er zijn 3 typen meststoffen: kunstmest, dierlijke mest (inclusief weidemest) en overige organische meststoffen. De totale hoeveelheid gebruikte mest op bedrijfsniveau wordt berekend als:

Mestgebruik bedrijf = Productie + Beginvoorraad – Eindvoorraad + Aanvoer – Afvoer.

De productie van dierlijke mest wordt bepaald uit de aantallen dieren per diercategorie en de excretie per dier (norm of specifieke berekening). Begin- en eindvoorraden en aan- en afvoer van meststoffen worden bepaald aan de hand van de opgave in het Bedrijveninformatienet. De nutriëntengehalten worden specifiek per bedrijf gehanteerd indien voorhanden en anders worden forfaitaire normen gebruikt.

Bron en getoonde groep bedrijven

De gegevens voor beide indicatoren zijn afkomstig uit het Bedrijveninformatienet van Wageningen Social & Economic Research. Binnen het Bedrijveninformatienet verzamelt Wageningen Social & Economic Research bedrijfsgegevens over ongeveer 1.500 individuele land- en tuinbouwbedrijven. De verzamelde gegevens betreffen vooral financieel-economische en duurzaamheidsgegevens.

Alleen bedrijven in het Bedrijveninformatienet die binnen de definitie van het Landelijk Meetnet effecten Mestbeleid (LMM) vallen, worden getoond. Voor de bedrijven geldt dat ze minimaal 25.000 euro Standaardopbrengst hebben en 10 of meer ha cultuurgrond gebruiken.