Verhoging btw-tarief stuwt voedselprijzen |
18-4-2019 |
De verhoging van het btw-tarief voor voedingsmiddelen van 6% naar 9% per 1 januari 2019 komt duidelijk naar voren in de ontwikkeling van de consumentenprijzen. Voor zuivel, brood en rundvlees is dit het meest duidelijk. Deze productgroepen kenden in 2018 stabiele prijzen. Zuivel- en broodprijzen lagen in februari 3% boven het prijsniveau van afgelopen december. In vergelijking met februari 2018 waren de zuivelprijzen 2% hoger. Bij brood was dit 5%. De prijzen voor rundvlees waren in februari 2% hoger dan in december en 2% hoger dan vorig jaar om dezelfde tijd.
Andere prijsstijgers in de eerste twee maanden van 2019, waarbij het niveau ook hoger ligt dan vorig jaar, zijn: eieren (6% hogere prijzen dan in december en 10% hoger dan in februari), verse groenten (3% hoger zowel in vergelijking met vorig jaar december als februari), pluimveevlees (respectievelijk 2% en 4% hoger dan in december en februari vorig jaar). Vers fruit kende weliswaar ook 1% hogere prijzen in februari, maar het prijsniveau lag 8% lager dan vorig jaar februari. De prijsdalers in de eerste twee maanden van dit jaar in vergelijking met december zijn: tafelaardappelen (-2%, maar 17% hoger dan vorig jaar februari) en varkensvlees (-1%, wel 1% hoger dan februari 2018). Voor het laatste product worden overigens hogere prijzen voorzien door de krapte op de wereldmarkt.
Dit blijkt uit de voedselprijzenmonitor van Wageningen Economic Research en CBS. De gegevens worden maandelijks geactualiseerd.
|