Consumenten- en producentenprijzen voor vlees en eieren verder uiteen |
1-10-2020 |
Terwijl de consumentenprijzen voor vlees en eieren in juni en juli op een hoog niveau bleven, stonden de betreffende producentenprijzen onder druk. De prijzen van pluimveevlees en rundvlees in de winkel stegen over deze maanden met respectievelijk met 1 en 2%. Daarentegen daalden de producentenprijzen van de industrie met 3% en 1% respectievelijk. Verder bleef de eierprijs in de winkel hoog en daalde de prijs af pakstation met 2%. Voor varkensvlees betaalde de consument ook nauwelijks minder in juni en juli, terwijl de producentenprijs in juli met 18% inzakte. De varkensvleesindustrie kampt al langere tijd met onzekerheid en grote prijsschommelingen door Afrikaanse Varkenspest, Covid-19, grenssluitingen en dergelijke.
De consumentenprijzen van de overige productgroepen daalden ook nauwelijks. De consumentenprijzen van zuivel bleven hoog en de prijs van brood was stabiel. De prijs van fruit steeg met nog geen 1% en die van groente daalde met 3%. De aardappelprijs in de winkel steeg in juli met 5% ten opzichte van mei, terwijl de prijs af boerderij juist daalde na een licht herstel in juni.
Dit blijkt uit de tweemaandelijkse toelichting op de voedselprijzenmonitor van Wageningen Economic Research en CBS.
|