Daling voedselprijzen in lage versnelling |
22-2-2024 |
In de maanden oktober en november 2023 daalden de prijzen van zuivel, eieren, rundvlees en pluimveevlees met 1%; van aardappelen daalde de prijs met 5% en de prijs van brood bleef gelijk. De prijzen van fruit, varkensvlees en groenten stegen met achtereenvolgens 1, 3 en 11%. Voor groente is er een seizoenseffect: vanaf de zomer wordt groente duurder. In de aanvoerketen van varkensvlees zijn de prijzen weliswaar gedaald maar de prijzen liggen er nog steeds hoog. Dit komt omdat er minder vleesvarkens in de EU worden geproduceerd. Al met al betekent dat dat het verschil met het prijsniveau van begin 2022 maar mondjesmaat kleiner wordt.
Dit blijkt uit de tweemaandelijkse toelichting op de voedselprijzenmonitor van Wageningen Economic Research en CBS.
Daarbij komt dat de voedselprijzen gerepresenteerd door de CPI de voedselprijzen onderschatten, met name in de sectoren waar de verduurzaming hard op weg is. Denk aan biologische productie in zuivel of aan het Beter Leven keurmerk in de vleessectoren. Dit komt omdat het doel van de CPI is de zuivere inflatie te weerspiegelen. De methodiek die door de EU is bepaald, houdt weinig rekening met het prijsverschil tussen het oorspronkelijke product en het duurzamere product (vaak met een ander EAN-nummer) dat ervoor in de plaats komt.
|