Vertrouwen - Land- en tuinbouw
|
Vertrouwen boeren en tuinders gestegen maar nog niet bijster goed
|
5-9-2024
|
Het vertrouwen dat boeren en tuinders in de land- en tuinbouw in hun onderneming hebben, is in het tweede kwartaal van 2024 met bijna 5 punten gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2024. De Agro Vertrouwensindex komt hiermee op 5 punten omdat in de vorige meting het vertrouwen rond het nulpunt lag. Het nulpunt geeft aan dat er evenveel positief als negatief gestemde ondernemers zijn. Met deze stijging is het vertrouwen van ondernemers dus wel iets gestegen maar nog lang niet op niveau. Het langlopende gemiddelde van de Agro Vertrouwensindex ligt namelijk op ongeveer 11 punten.
|
Het gestegen vertrouwen is vooral toe te schrijven aan de melkveehouders (+ 8 punten), pluimveehouders (+ 20 punten), en de biologische sector (+ 6,5 punten). Deze ondernemers hadden duidelijk meer vertrouwen dan in het eerste kwartaal. Ook het vertrouwen van glastuinbouwers en opengrondstuinders steeg, maar hier was de verandering met circa 2 punten beperkt. Akkerbouwers en varkenshouders hadden juiste minder vertrouwen in hun eigen onderneming. Hier daalde de index met respectievelijk 3 en 5 punten.
Door de sterkte toename bij de pluimveehouders hebben ondernemers uit deze sector, na de meting over het tweede kwartaal, het meeste vertrouwen in hun onderneming (29 punten). Ook in de biologische sector, die sinds begin dit jaar ook een eigen vertrouwensindex kent, is het vertrouwen groot met 22 punten. Veel minder vertrouwen is er bij ondernemers in de grondgebonden sectoren zoals de melkveehouderij en de akkerbouw. Beide indexen liggen dicht tegen het nulpunt aan, wat aangeeft aan dat er nagenoeg evenveel boeren zijn met een negatief sentiment als ondernemers met een positief sentiment.
Bij de glastuinbouw ligt het vertrouwen momenteel onder het langlopende gemiddelde, bij de opengrondstuinbouwsectoren (fruit, bomen, bollen en vollegrondsgroente) er juist net wat boven. Ook bij de intensieve veehouderij zit er verschil. Zo ligt bij pluimvee het vertrouwen hoger en bij de varkenshouderij lager dan dit langlopende gemiddelde. De biologische sector kent een stijgend vertrouwen. Sinds het derde kwartaal van 2023 stijgt het vertrouwen.
De stemmingsindex en de index van de verwachting voor de komende 2 à 3 jaar vormen samen de Agro Vertrouwensindex. Verder worden ondernemers gevraagd naar het afgelopen jaar en hun verwachting voor het aankomende jaar.
De stemmingsindex van de land- en tuinbouw, die de huidige situatie op het bedrijf weergeeft, daalde licht. De stemmingsindex daalde van 18 punten naar 14,5 punt in het tweede kwartaal van 2024. Dit werd vooral veroorzaakt door een afname van de stemming bij de akkerbouwers en opengrondstuinders. Het extreem natte voorjaar zorgde voor problemen met hun teelten, en kan de oorzaak zijn van hun stemmingsaanpassing. De redenen van de stemmingsaanpassingen worden niet uitgevraagd. Bij de akkerbouwers was met bijna 15 punten de daling fors. Bij de opengrondstuinbouw was de daling 9 punten. Bij andere sectoren in de landbouw kon juist een toename van de stemming op het eigen bedrijf worden genoteerd. Het meest in het oog sprong de toename bij de pluimveehouders (16 punten) en de biologische sector (12 punten). Maar ook de melkveehouders waren beter gestemd dan een kwartaal geleden (+7 punten). Bij glastuinders (+1 punt) en varkenshouders (-2 punten) veranderde er niet veel in de stemmingsindex van deze ondernemers. Momenteel zijn pluimveehouders in opperbeste stemming: met 50 punten was de stemming nog niet eerder zo hoog. Hoewel de cijfers over de biologische sector nog niet zo lang beschikbaar zijn, scoorden ook deze ondernemers de hoogste stemmingsindex sinds er kort geleden begonnen is met meten. Ook bij de varkenshouders ligt de huidige gemeten stemmingsindex sterk boven het langlopende gemiddelde.
De verwachting voor de komende 2 à 3 jaar die boeren en tuinders hebben voor hun bedrijf is naar boven bijgesteld. De middellangetermijnverwachting, uitgedrukt in deze index, steeg met 11 punten van -15 punten naar -4 punten. Het langlopende gemiddelde van 3 punten is met deze verbetering echter nog niet gehaald. Het herstel kwam wederom vooral door de pluimveehouderij. Met een toename van 22 punten tot 11 punten boven het nulpunt, is deze sector gelijk de sector met het meeste vertrouwen in de middellange termijn in het tweede kwartaal van 2024. Vrijwel voor alle sectoren werden de verwachtingen voor de middellange termijn naar boven bijgesteld, de varkenshouderij uitgezonderd. Ook het perspectief voor de opengrondstuinbouw verbeterde sterk (+12 punten). Bij melkveehouders steeg de index met ruim 9 punten, in de akkerbouw nam de verwachting over het bedrijf voor de middellange termijn met 6 punten toe. Hoewel ook in de glastuinbouw en de biologische sector de index toenam, was hier de toename beperkt tot enkele punten.
Door deze veranderingen ligt de middellangetermijnverwachting bij 3 landbouwsectoren boven en bij 4 andere sectoren juist onder het nulpunt. Vooral melkveehouders zien de toekomst nog altijd somber in (-12 punten).
Duiding van de stemmingsindex of de toekomstverwachting kan gedeeltelijk gehaald worden uit de respectievelijke conjunctuurindex-terugkijkend en -vooruitkijkend. Achterliggende indicatoren worden bij deze 2 indexen uitgevraagd en zouden de stemming en het gevoel over de langere termijn kunnen onderschrijven. Per sector staat er op www.agrimatie.nl meer informatie hierover.
Ondernemers in de land- en tuinbouw zijn voor wat betreft het terugkijken naar de afgelopen 12 maanden niet veel van mening veranderd. De index nam slechts 1 punt toe. De index is nog altijd negatief met -16 punten. Vooral de opbrengstprijzen stegen bij een tegenvallende productie. Omdat de kosten iets minder zwaar op de bedrijfsvoering drukten, konden de omzet en winst licht toenemen. De veranderingen waren echter minimaal.
Ondernemers zijn voor de komende 12 maanden (conjunctuurindex vooruitkijkend) net iets positiever geworden (+1 punt). De index steeg naar -15 punten. Ook hier waren er weinig veranderingen. Met name de lagere verwachte productie en een hogere gemiddelde opbrengstprijs liggen volgens boeren en tuinders in het verschiet.
Aanmelden om mee te doen kan nu!
Het is nu mogelijk om, wanneer u een primair agrarisch bedrijf heeft, u aan te melden voor deze enquête. Dat wordt u door ASR real estate, Wageningen Economic Research en het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN), warm aanbevolen. Ga naar de website van Wageningen Economic Research, uitvoerder van dit onderzoek, en vul uw gegevens hier in.
|