Prijsstijging in voeding zet door |
13-7-2022 |
In de maanden april en mei zijn de prijzen van brood, zuivel, eieren, varkensvlees, pluimveevlees en rundvlees verder gestegen. De prijs van groente en fruit daalde, terwijl de prijs van aardappelen nagenoeg gelijk bleef. Net als in februari en maart liet de consumentenprijs van rundvlees de grootste stijging zien (+11%). Daarna volgden varkensvlees (+9%), eieren (+7%), pluimveevlees (+7%) en zuivel (+4%).
De voedselprijzen lagen in mei fors hoger dan vorig jaar vlak voor de zomer. De prijs van rundvlees was zelfs 22% hoger ten opzichte van een jaar eerder. Fruit en brood zijn respectievelijk 5 en 6% duurder geworden. De prijzen voor zuivel, aardappelen, eieren, varkensvlees en verse groenten lagen 10 tot 15% hoger dan vorig jaar in mei.
De energieprijzen zijn momenteel hoog en beschikbaarheid van bijvoorbeeld voedergranen en zonnebloemolie is beperkt als gevolg van de oorlog in Oekraïne. De effecten hiervan werken door in hele keten: van de boer via de verwerkende industrie, handel en uiteindelijk naar de consument. In mei lagen de af-boerderijprijzen voor tarwe, aardappelen, eieren en rundvlees 60% tot 75% hoger dan vorig jaar mei. Hierdoor zijn de gewoonlijk stabiele prijzen van verwerkers ook fors gestegen, waarbij de hogere industrieprijs van rundvlees (+55%) het meest in het oog springt.
Dit blijkt uit de tweemaandelijkse toelichting op de voedselprijzenmonitor van Wageningen Economic Research en CBS.
|