Bedrijfsomvang grond op akkerbouwbedrijven

Laatste update: 17 december 2024 Update frequentie: Jaarlijks

Areaal cultuurgrond 59 ha op akkerbouwbedrijven in 2023

De gemiddelde omvang van akkerbouwbedrijven binnen de doelpopulatie van het Landelijk Meetnet effecten Mestbeleid (LMM) bedraagt 58,6 ha cultuurgrond in 2023. Sinds 2020 is een lichte daling zichtbaar in het areaal cultuurgrond op akkerbouwbedrijven.

Gemiddelde

Grafiek wordt geladen...
Sinds 2020 is een lichte daling zichtbaar in het areaal cultuurgrond op akkerbouwbedrijven, in 2023 bedraagt dit 58,6 ha.

Spreiding

Grafiek wordt geladen...
De spreiding in areaal cultuurgrond neemt langzaam toe, met sinds 2018 een lichte daling van de mediaan.

Grootteklasse

Grafiek wordt geladen...
De laatste jaren stijgt het aantal akkerbouwbedrijven binnen het Landelijk Meetnet effecten Mestbeleid, deze stijging is bij alle grootteklassen aanwezig, maar het meest bij de kleinste bedrijven met minder dan 25 ha.

Regio

Grafiek wordt geladen...
Het areaal cultuurgrond is het hoogst in de Kleiregio gevolgd door de Zand- en de Lössregio.

Veranderingen in het gemiddelde bedrijfsareaal?

Het gemiddelde bedrijfsareaal in de landbouw groeit vaak doordat kleinere akkerbouwbedrijven stoppen. De grond van deze bedrijven komt meestal terecht bij bedrijven die doorgaan, maar dit zijn niet altijd akkerbouwbedrijven. Dit proces van stoppen en schaalvergroting is echter niet de enige factor die invloed heeft op de gemiddelde bedrijfsomvang. Ook de manier waarop bedrijven worden ingedeeld in categorieën speelt een rol.

De bedrijfsomvang wordt bepaald op basis van Standaardopbrengsten (SO), een systeem dat elke drie jaar wordt aangepast aan veranderingen in prijzen en productiviteit. Hierdoor kan een bedrijf van categorie veranderen zonder dat er iets verandert in de hoeveelheid grond of het aantal dieren. Zo zorgden in 2013 nieuwe akkerbouwbedrijven in de Zand- en Lössregio voor een daling in het gemiddelde bedrijfsareaal doordat deze nieuwe bedrijven gemiddeld minder grond hadden in vergelijking met de andere akkerbouwbedrijven.

Combinatiebedrijven en cultuurgrond

Naast gespecialiseerde akkerbouwbedrijven volgt het Landelijk Meetnet effecten Mestbeleid (LMM) ook bedrijven die akkerbouw combineren met tuinbouw, zolang tuinbouwgewassen niet meer dan 20% van het bedrijfsareaal beslaan. Deze combinatiebedrijven hebben vaak minder grond in gebruik, maar hun bouwplannen en bemestingspraktijken lijken meestal op die van akkerbouwbedrijven.

Verschillen in bedrijfsomvang tussen regio’s

Akkerbouwbedrijven in de Kleiregio zijn gemiddeld groter dan die in de Zand- en Lössregio’s. Sinds 2000 is de mediane bedrijfsomvang daar met 17% toegenomen, terwijl de 20% grootste bedrijven zelfs een groei van 38% hebben doorgemaakt.

In de Zandregio is een tegengestelde trend zichtbaar: hier is de gemiddelde bedrijfsomvang met 18% afgenomen in de periode 2000-2023. De Lössregio toont het meest stabiele beeld, met een groei van 8% in dezelfde periode.

Zandregio

Grafiek wordt geladen...
De mediaan (middelste waarneming) van de bedrijfsomvang van akkerbouwbedrijven in de Zandregio is sinds 2000 met 18% afgenomen tot 30,9 ha in 2023.

Kleiregio

Grafiek wordt geladen...
De mediaan (middelste waarneming) van de bedrijfsomvang van akkerbouwbedrijven in de Kleiregio is sinds 2000 met 17% toegenomen tot 46,9 ha in 2023. De 20% grootste bedrijven met 38% harder gegroeid tot 90,2 ha in 2023.

Lössregio

Grafiek wordt geladen...
De bedrijfsomvang op akkerbouwbedrijven in de Lössregio is in 2023 vergelijkbaar met de 5 voorgaande jaren. De mediaan (middelste waarneming) is in 2023 29,6 ha.

Over de indicator

Deze indicator laat zien hoeveel ha cultuurgrond een gemiddeld landbouwbedrijf gebruikt. Voor melkveebedrijven wordt daarnaast ook de oppervlakte niet-landbouwgrond, zoals natuurterreinen, meegenomen. De gegevens zijn afkomstig uit de CBS-Landbouwtelling.

Wat wordt bedoeld met cultuurgrond en niet-landbouwgrond?
  • Cultuurgrond verwijst naar grond die geschikt is voor landbouw, zoals akkers en weilanden.
  • Niet-landbouwgrond, zoals natuurterreinen, wordt pas sinds 2006 geregistreerd en is specifiek voor melkveehouderijen relevant.

Sommige bedrijven gebruiken ook grond in het buitenland, maar deze wordt niet meegenomen in de indicator. Dit komt doordat het Landelijk Meetnet effecten Mestbeleid (LMM) zich richt op de impact van het Nederlandse mestbeleid. Grondpercelen in het buitenland die door steekproefbedrijven worden gebruikt, worden afzonderlijk in het Bedrijveninformatienet geregistreerd. Ook het gebruik van nutriënten (via bemesting en beweiding) en onttrekkingen van nutriënten (via geoogste gewassen) op gronden in het buitenland worden zo goed mogelijk vastgelegd. Met deze registraties is het mogelijk om de nutriëntengebruiken en bodemoverschotten specifiek te berekenen voor de cultuurgrond die onder de Nederlandse wetgeving valt.

Bron

De CBS-Landbouwtelling verzamelt gegevens over het gewasareaal door jaarlijks vragenlijsten uit te sturen naar agrarische bedrijven in Nederland. Landbouwbedrijven geven hierop gedetailleerde informatie over de grootte en samenstelling van hun gewasareaal, inclusief het aantal ha per gewas. De gegevensverzameling is verplicht, zodat een nauwkeurig en compleet overzicht van de Nederlandse landbouw kan worden verkregen.

Alleen bedrijven die binnen de definitie van het Landelijk Meetnet effecten Mestbeleid (LMM) vallen, worden getoond. Voor deze bedrijven geldt dat ze minimaal 25.000 euro Standaardopbrengst moeten hebben en meer dan 10 ha cultuurgrond moeten bezitten.